Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Στα ύψη η αντιδυτική ρητορική: Επίθεση Ερντογάν κατά Γαλλίας-ΗΠΑ

Τις τελευταίες ημέρες είναι γεγονός, ότι με αφορμή το κάψιμο του Κορανίου σε Σουηδία και Δανία, την άρνηση της πώλησης από τις ΗΠΑ στην Τουρκία 40 F-16 BLOCK -70 και 80 κίτ αναβάθμισης ισάριθμων F-16 και τη μη αποδοχή από την Άγκυρα της εισδοχής Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, έχει ανεβεί στα ύψη η αντιδυτική ρητορική Ερντογάν όπως και οι τόνοι τουρκικών ΜΜΕ κατά της Δύσης.

Ο Τούρκος Πρόεδρος επιχειρεί να εκμεταλλευθεί προεκλογικά τα παραπάνω γεγονότα, προσπαθώντας να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους του και να εφελκύσει νέους, επικουρούμενος από τα ΜΜΕ που τον στηρίζουν.

Μόλις χθες ο Ερντογάν σε ομιλία του στην επαρχία Bilecik δήλωνε ότι, "Ο Γάλλος Μακρόν είναι μη ειλικρινής", προσθέτοντας ότι "πιστεύει ότι η διεθνής πολιτική πρέπει να οικοδομείται πάνω στην ειλικρίνεια και ότι "όπου δεν υπάρχει ειλικρίνεια, δεν υπάρχει αξιοπρέπεια. Φυσικά, υπάρχουν πολλοί τέτοιοι ηγέτες στον κόσμο».

Τα παραπάνω φιλοξενούνται σε άρθρο Τουρκικού ΜΜΕ κυριότερα σημεία του οποίου είναι τα ακόλουθα:

"Ο Ερντογάν είπε ότι είναι ατυχές που «στις σχέσεις με την Ελλάδα στη Μεσόγειο, αγνοούν την Τουρκία και συνάπτουν διαφορετικές σχέσεις μαζί της».

Πρόσθεσε ότι η Γαλλία χάνει γρήγορα τη φήμη της στην Αφρική, συμπεριλαμβανομένου του Μάλι και της Μπουρκίνα Φάσο, και στην ευρύτερη διεθνή κοινότητα.

«Ο Μακρόν έχασε την αξιοπιστία του στο κοινοβούλιο... Η Γαλλία χάνει συνεχώς αξιοπιστία», είπε ο Ερντογάν.

Τονίζοντας ότι οι σχέσεις της Τουρκίας με τις Τουρκικές Δημοκρατίες, συμπεριλαμβανομένου του Αζερμπαϊτζάν, του Καζακστάν και του Τουρκμενιστάν, αυξάνονται μέρα με τη μέρα, ο Ερντογάν είπε ότι η Άγκυρα κάνει το καθήκον της όχι μόνο για τις Τουρκικές Δημοκρατίες, αλλά και για τηn Λιβύη.

Τριμερής συνάντηση

Αναφερόμενος στις σχέσεις με τη Ρωσία, ο Ερντογάν είπε ότι υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός στις σχέσεις της Τουρκίας με τη Ρωσία και πρότεινε μια τριμερή συνάντηση μεταξύ Άγκυρας, Μόσχας και Δαμασκού σχετικά με τις εξελίξεις στη Συρία.

«Αν και δεν μπορούμε να πάρουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε στις εξελίξεις στη βόρεια Συρία αυτή τη στιγμή, λέμε, «έλα, ας κάνουμε μερικές τριμερείς συναντήσεις τώρα. Ας μαζευτούμε ως τρίο, Ρωσία, Τουρκία και Συρία», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

"Μπορούμε ακόμη και να προσθέσουμε το Ιράν σε αυτό. Ας έρθει και το Ιράν. Ας κάνουμε τις συνομιλίες μας με αυτόν τον τρόπο και θα έρθει η ειρήνη στην περιοχή".

Αν και δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη ημερομηνία ή τοποθεσία, οι υπουργοί Εξωτερικών των τριών χωρών αναμένεται να πραγματοποιήσουν συνάντηση, η οποία θα σηματοδοτήσει ακόμη μια συνομιλία υψηλού επιπέδου από την έναρξη του συριακού εμφυλίου πολέμου στις αρχές του 2011.

Στις 28 Δεκεμβρίου 2022, οι υπουργοί Άμυνας της Τουρκίας, της Ρωσίας και της Συρίας συναντήθηκαν στη Μόσχα για να συζητήσουν τις προσπάθειες καταπολέμησης της τρομοκρατίας στη Συρία και συμφώνησαν να συνεχίσουν τις τριμερείς συναντήσεις για τη διασφάλιση της σταθερότητας στη χώρα και την ευρύτερη περιοχή.

F-35 για ενίσχυση του ΝΑΤΟ

Σχολιάζοντας τα μαχητικά αεροσκάφη F-35, ο Ερντογάν επανέλαβε την έκκλησή του προς τις ΗΠΑ να τηρήσουν την υπόσχεσή τους.

"Είπατε ότι θα πάρουμε τα F-35, αλλά δεν κρατήσατε τον λόγο σας. Αν και πληρώσαμε περίπου 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια, δεν δίνετε τίποτα σε αντάλλαγμα", είπε ο Ερντογάν. «Αν δεν δώσεις τίποτα σε αντάλλαγμα, τότε αυτό θα έχει ένα τίμημα».

Οι σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ έχουν βιώσει μεγάλη ένταση τα τελευταία χρόνια λόγω της υποστήριξης των ΗΠΑ στην τρομοκρατική ομάδα YPG/PKK στη βόρεια Συρία και των διαφωνιών σχετικά με την αγορά του ρωσικού συστήματος αεράμυνας S-400 από την Τουρκία το 2017.

Το 2019, υπό τον τότε Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, οι ΗΠΑ ανέστειλαν την Τουρκία από το πρόγραμμα των μαχητικών αεροσκαφών F-35 μετά την αντίθεσή τους στην αγορά του ρωσικού αντιπυραυλικού αμυντικού συστήματος S-400.

Η Tουρκία έχει πει επανειλημμένα ότι δεν υπάρχει σύγκρουση μεταξύ των δύο και πρότεινε μια επιτροπή να μελετήσει το θέμα, ενώ  επίσης εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της για τα F-35 και η αναστολή πώλησής τους ήταν αντίθετη με τους κανόνες.

Η Άγκυρα υπέβαλε επίσης αίτημα στην Ουάσιγκτον το 2021 για 40 τζετ F-16 και κιτ εκσυγχρονισμού. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενημέρωσε ανεπίσημα το Κογκρέσο για την πιθανή πώληση.

Η Άγκυρα υποστηρίζει ότι τα μαχητικά αεροσκάφη θα ενισχύσουν όχι μόνο την Τουρκία, αλλά και το ΝΑΤΟ."

Την αντιδυτική σκυτάλη πήρε έτερο τουρκικό ΜΜΕ, το οποίο σε άρθρο του, κατηγορεί τις Ειδικές Δυνάμεις των ΗΠΑ ότι εκπαιδεύουν μαχητές του PKK και ότι το SDF είναι μια εφεύρεση των ΗΠΑ, αναφέροντας:

Το PKK και το SDF συνδέονται

"Είναι επίσης ενδιαφέρον ότι αξιωματούχοι των ΗΠΑ εξακολουθούν να επαναλαμβάνουν την πολιτική του διαχωρισμού του PYD/YPG από το PKK. Αυτό σαφώς δεν επηρεάζει την Άγκυρα ή το PKK που εδρεύει στα Όρη Καντίλ στο Ιράκ.

Ωστόσο έχει ξεκάθαρα απήχηση στις ευρωπαϊκές δημοκρατίες, από τη Γερμανία έως τη Σουηδία, όπου τα λόμπι του PKK έχουν επιρροή, και παρέχει υλικό ενάντια στις αντιρρήσεις της Άγκυρας ως ρητορική «Είμαστε ενάντια στο PKK, αλλά YPG και SDF είναι διαφορετικά».

Τα προβλήματα της Σουηδίας σήμερα σχετικά με την είσοδό  της στο ΝΑΤΟ, η οποία έγινε από φόβο για τη Ρωσία, το δείχνουν αυτό. Το κάψιμο από  φασίστα πολιτικό ενός αντιγράφου του Ιερού Βιβλίου του Κορανίου των Μουσουλμάνων ήρθε πάνω σε αυτό, αλλά η απόφαση της Σουηδίας να βάλει την εφαρμογή ΝΑΤΟ στο ψυγείο έχει επίσης κάποια σχέση με τον φόβο της για την πιθανότητα το PKK να προκαλέσει προβλήματα στη Σουηδία.

Επίσης, προσπαθούν να προσκολληθούν στην αφήγηση «το PKK είναι άλλο, YPG, SDF είναι άλλο» κατά της Τουρκίας, που δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα. Δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για να το ισχυριστεί κανείς, αλλά μπορεί να ειπωθεί ότι οι ΗΠΑ δεν θα μπορέσουν να συνεχίσουν την πολιτική τους για τη Συρία για πολύ καιρό και θα αποφασίσουν να αποχωρήσουν από τη Συρία κάποια στιγμή, όπως αποχώρησαν από το Βιετνάμ, το Ιράκ και το Αφγανιστάν"

Από τα παραπάνω εκτιμάται ότι ο Ερντογάν θα συνεχίσει τους πύρινους λόγους κατά ΗΠΑ-Γαλλίας-Ελλάδας και Δύσης γενικότερα, προσπαθώντας να προσποριστεί ψήφους.

Η κίνηση να συνεννοηθεί με Ρωσία-Συρία και Ιράν για το μέλλον της Συρίας, χώρες εχθρικές προς την Δύση, γίνεται προκειμένου να δικαιολογήσει στο εσωτερικό της Τουρκίας την μη διεξαγωγή επιχείρησης κατά των Κούρδων του YPG έπειτα από το stop των ΗΠΑ, αλλά και για να μετεγκαταστήσει επιλεκτικά Σύριους μετανάστες που ζουν στην Τουρκία στην buffer zone που έχει δημιουργηθεί στην Βόρεια Συρία.

Με αυτόν τον τρόπο πάλι στοχεύει σε προσπορισμό ψήφων λόγω της απομάκρυνσης Σύριων μεταναστών από την Τουρκία, πράγμα το οποίο αντανακλά στο σφυγμό της τουρκικής κοινωνίας.

Αναφορικά με την Ελλάδα αναμένουμε τα αποτελέσματα της παραπάνω τετραμερούς συνάντησης για την Συρία, αφού εκτός από πολιτικής άποψης, μπορεί  να έχει και στρατιωτικές συνέπειες, με πιθανή αποχώρηση μέρους Ειδικών τουρκικών δυνάμεων από το Συριακό μέτωπο και προσανατολισμό τους  προς την χώρα μας.

Σε όποια των περιπτώσεων η τυχόν επανεκλογή του Ερντογάν θα δημιουργήσει επιπλέον προβλήματα σε ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ -Ελλάδα-Κύπρο

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...