Ελληνοτουρκικά

Τελεσίγραφο ΗΠΑ σε Ερντογάν ενόψει εκλογών-Η Ελλάδα έστειλε αίτημα για αγορά 20+20 F-35

Η κατάσταση με την Τουρκία και το ΝΑΤΟ, έχει φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη με αφορμή το μπλοκάρισμα Σουηδίας και Φιλανδίας και οι Τούρκοι θα δουν τα F-16 VIPER μόνο ζωγραφιστά, ενώ η Ελλάδα έχει στείλει αίτημα για 20+20 μαχητικά 5ης γενιάς F-35.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Ελλάδα θα αποκτήσει τρομερή εναέρια ισχύ που δεν μπορεί αγνοήσει η Τουρκία. Πρόκειται για 40 αμερικανικά υπερμαχητικά, τα οποία εφόσον όλα πάνε καλά, θα δώσουν στην ελληνική Πολεμική Αεροπορία  μια πραγματικά πρωτόγνωρη αεροπορική υπεροχή στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.  

Τα ελληνικά μαχητικά θα μπορούν να κλειδώνουν στόχους βαθιά στην τουρκική ενδοχώρα, ενώ θα κινούνται "αόρατα" μέρα και νύχτα, χωρίς οι "γείτονες" να μπορούν να κάνουν κάτι, εκτός βέβαια αν ενεργοποιούσαν τους S-400, με ρωσική βοήθεια πάντα.     

Αυτό είναι κάτι που οι Τούρκοι δεν θα μπορέσουν να το "καταπιούν αμάσητο" σε καμία περίπτωση, και εκτιμάται ότι θα κινηθούν παντού ακόμα και σε Ρωσία ή Κίνα για να βρουν ενδεχομένως αυτό που θέλουν. 

Τούρκος ειδικός δεν μπορεί να φανταστεί ότι οι ΗΠΑ θα αλλάξουν την ισορροπία της αεροπορικής ισχύς μεταξύ Ελλάδος-Τουρκίας.

«Εάν η Τουρκία δεν μπορεί να προμηθευτεί τα F-16 και να εκσυγχρονίσει τα αεροσκάφη της σε αντίθεση με την Ελλάδα που θα έχει τα F-35, τα αναβαθμισμένα F-16 καθώς και τα  Rafale που αγόρασε από τη Γαλλία, θα προκληθεί κίνδυνος να αλλάξει η αεροπορική υπεροχή προς όφελος της Ελλάδας», είπε ο Sinan Ulgen στη Φωνή της Αμερικής.

Ο Ulgen είναι πρόεδρος της ερευνητικής ομάδας του Κέντρου Οικονομικών και Εξωτερικής Πολιτικής με έδρα την Κωνσταντινούπολη και επισκέπτης συνεργάτης στο Carnegie Europe στις Βρυξέλλες.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι εάν η διαδικασία διακοπεί, η Τουρκία μπορεί να διερευνήσει άλλες διαθέσιμες επιλογές στο σύστημα του ΝΑΤΟ, όπως το Eurofighter Typhoon που αναπτύχθηκε από μια κοινοπραξία αμυντικών εταιρειών στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, την Ιταλία και την Ισπανία.

Πρόσθεσε ότι η Άγκυρα εργάζεται επίσης για την παραγωγή του δικού της εθνικού μαχητικού αεροσκάφους.

Ο Τζιμ Τάουνσεντ, πρώην αναπληρωτής υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ για την ευρωπαϊκή πολιτική και την πολιτική του ΝΑΤΟ, δήλωσε ότι "οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν επιτυχείς όσον αφορά τη διαχείριση της ισορροπίας μεταξύ των δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ παρά τις πολλές διαφωνίες τους όλα αυτά τα χρόνια, και δεν θα άφηναν τα πράγματα να φτάσουν σε σημείο όπου αυτή η ισορροπία θα μπορούσε να αλλάξει σημαντικά".

Ο Τάουνσεντ είναι επί του παρόντος βοηθός ανώτερος συνεργάτης στο Κέντρο για ένα Νέο Αμερικανικό Πρόγραμμα Διατλαντικής Ασφάλειας.

Οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ ελπίζουν να επιλύσουν τις διαφορές με τους Τούρκους μέχρι τον Ιούλιο του 2023, στην ώρα της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ. Πριν συμβεί αυτό, η Τουρκία θα διεξαγάγει εκλογές στα μέσα Μαΐου.

Ορισμένοι αναλυτές προβλέπουν ότι οι εκλογές θα μπορούσαν να είναι η πιο σημαντική ψήφος των Τούρκων πολιτών εδώ και γενιές.

Αμερικανοί εμπειρογνώμονες μιλώντας στη Φωνή της Αμερικής  είπαν ότι θα ήταν επωφελές να βρεθεί μια λύση στους δύο μήνες μεταξύ των εκλογών στην Τουρκία και της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ.

«Έχουμε συνηθίσει τα έθνη να αποσπούν παραχωρήσεις εντός της συμμαχίας για διάφορα ζητήματα πολιτικής», είπε ο Τάουνσεντ και συνέχισε: «Κάθε έθνος έχει την εθνική του ατζέντα. Αλλά τελικά θα συμβιβαστούν. Μόλις περάσουν αυτές οι εκλογές, εάν η Τουρκία συνεχίσει να παρεμποδίζει το ΝΑΤΟ, νομίζω ότι θα είναι πολύ σκληρά λόγια πίσω από κλειστές πόρτες».

Δεν γνωρίζουμε αν θα είναι σκληρά τα λόγια των Αμερικανών αξιωματούχων πίσω από τις κλειστές πόρτες, αυτό όμως που κατανοούμε είναι ότι οι ΗΠΑ έχουν στείλει τελεσίγραφο στην Άγκυρα, και την απειλούν με ολοκληρωτική αλλαγή της ισορροπίας στο Αιγαίο υπέρ της Ελλάδος, ενώ ετοιμάζουν κυρώσεις και διαδικασίες, για να “ κονιορτοποιήσουν” την τουρκική οικονομία, λόγω των σχέσεων με την Μόσχα, και αυτή η διαδικασία φέρεται να έχει ήδη ξεκινήσει προκαλώντας αναταράξεις στην γειτονική χώρα. 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμικό Ναυτικό 0

Η Κομισιόν ενέκρινε την επόμενη φάση-Αναμένουμε την κατασκευή πρωτότυπων υπερσύγχρονων Κορβετών μέσω PESCO με στόχο το ελληνικό ΠΝ

Η χώρα μας μέσω αυτού του προγράμματος έχει μια μεγάλη ευκαιρία αναβάθμισης της δυνατότητας της να κατασκευάσει αρκετές...