Ελληνοτουρκικά

Μας κατηγορούν για “Ελληνική βάση Γκιουλενιστών”- Ισραηλινός σύμβουλος: Η Τουρκία ένα βράδυ ξαφνικά θα προκαλέσει κρίση με το Ισραήλ

Αυτή η καθημερινή πλέον εθνικιστική ρητορική των Τούρκων αξιωματούχων, που ασκείται με τόσο επιθετικό τρόπο στην Ελλάδα, δεν έχει να κάνει μόνο με τις τουρκικές εκλογές, αλλά πιθανόν με τις πάγιες επιδιώξεις των Νεο-Οθωμανών Τούρκων από την εποχή του 1913-1923 (Εθνικός Όρκος) και μετά, και αυτό οφείλουμε να το κατανοήσουμε βαθιά στην χώρα μας.

Όποιος, και όσοι, το αντιληφθούν αυτό εντός Ελλάδος και στην γύρω περιοχή, τόσο καλύτερα θα αντιδράσουν.

Το καθεστώς Ερντογάν το ενοχλούν οι περιοδείες της ελληνικής πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας σε νησιά, Έβρο, το ενοχλεί η Κρήτη, η Γαύδος (που έχει δήθεν καθεστώς αμφισβητούμενο), τους ενοχλεί γενικά και ο αέρας που αναπνέουν οι Έλληνες, ενώ ουσιαστικά αναζητούν πιθανότατα, αφορμή για πολεμικό επεισόδιο μικρής διάρκειας.

Τώρα όμως, ξεκίνησε νέο σήριαλ με την Ελλάδα ως δήθεν βάση Γκιουλενιστών      

Η τουρκική εφημερίδα SABAH, σήμερα αναφέρει σε κύριο άρθρο με το οποίο διαποτίζονται με οθωμανικό εθνικισμό οι Τούρκοι πολίτες, ότι η χώρα μας είναι ουσιαστικά βάση, “τρομοκρατών PKK/YPG και της Γκιουλενιστικής Ομάδας (FETÖ), και αυτό ήταν μια σημαντική πηγή ανησυχίας για την Τουρκία το 2022”.

“Η Ελλάδα κατηγορείται ( από ποιους άραγε;) εδώ και καιρό ότι είναι αγαπημένο κρησφύγετο τρομοκρατών από το Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Κόμμα/Μέτωπο (DHKP-C) και το PKK.

Όσοι φεύγουν από την Τουρκία έχουν καταφύγει σε προσφυγικούς καταυλισμούς στο Λαύριο κοντά στην Αθήνα με το πρόσχημα ότι είναι αιτούντες ασύλου.

Παρά το κλείσιμο του Λαυρίου το 2013 εν μέσω πιέσεων από την Τουρκία, η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι ο πρωταρχικός προορισμός για τους τρομοκράτες του DHKP-C.

Τον Νοέμβριο, ο Ερντογάν κατονόμασε πολλά μέλη της ΕΕ μαζί με την Ελλάδα, κατηγορώντας τα για προστασία και  ενεργοποίηση τρομοκρατών.

«Ο στόχος είναι αυτές οι ομάδες να χρησιμοποιηθούν μια μέρα εναντίον της Τουρκίας», φέρεται να είπε ένας άλλος Τούρκος κυβερνητικός αξιωματούχος νωρίτερα μέσα στο έτος.

«Η Αθήνα δεν είναι πλέον χώρα διέλευσης τρομοκρατών, αλλά και η χώρα άμεσου στόχου», ανέφερε ο ίδιος.

“Με τρόπο που εξηγεί τη συνεχή ανοδική πορεία των εντάσεων καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, τα αισθήματα κατά της Τουρκίας της Ελλάδας δεν είχαν τελειωμό, αντικατοπτρίζοντας παρόμοια δικαιολογημένη μνησικακία από την τουρκική πλευρά”, καταλήγει το άρθρο.

Πρόκειται για γραπτό μνημείο μισαλλοδοξίας, οθωμανικού εθνικισμού, το οποίο προσαρμόστηκε στα συστήματα των οδηγιών ενός υβριδικού πολέμου κατά της Ελλάδος, και σύντομα θα δώσουν πιθανότατα και “στρατιωτικής φύσεως επεισόδιο” στο Αιγαίο.   

Ισραηλινός σύμβουλος “Η Τουρκία ένα βράδυ ξαφνικά μπορεί να προκαλέσει κρίση με το Ισραήλ”

Η Jerusalem Post, μια από τις πιο πολυδιαβασμένες εφημερίδες του Ισραήλ, δημοσίευσε μια αξιοσημείωτη ανάλυση για το πώς θα εξελιχθεί η σχέση μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ το 2023.

Στο άρθρο του γνωστού Ισραηλινού ειδικού Σ.Φράτζμαν, ο τίτλος ήταν «Οι σχέσεις Ισραήλ-Τουρκίας θα βρίσκονται στο επίκεντρο της νέας κυβέρνησης του Ισραήλ».

Ο ίδιος ανέφερε ότι «μπορεί να φαίνεται περίεργο ότι η Άγκυρα δημιουργεί ξαφνικά κρίση ενώ οι πρεσβευτές των δύο χωρών είναι ευπρόσδεκτοι».

Στην ανάλυση, στην οποία υπενθύμισε ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών έχουν διακοπεί τα τελευταία χρόνια, τα πιο σημαντικά θέματα ατζέντας της νέας κυβέρνησης του Ισραήλ , είναι οι σχέσεις με την Τουρκία.

«ΤΩΡΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΡΙΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ»

Ο Φράντζμαν τόνισε ότι ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος ανέλαβε ξανά πρωθυπουργός, είναι εξοικειωμένος με τις κινήσεις της Άγκυρας.

«Δεν είναι γνωστό όμως, αν η Άγκυρα θα χρησιμοποιήσει την τακτική αναμονής μετά την ορκωμοσία του Νετανιάχου.

Η Τουρκία προετοιμάζεται για εκλογές και η επανάληψη ζητημάτων με το Ισραήλ μπορεί να τη βοηθήσει την προεκλογική διαδικασία. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν προβλήματα με άλλες χώρες στην Ευρώπη ενώ συνεργάζεται με την Ρωσία και το συριακό καθεστώς.

Δεν μπορεί η τουρκική προεδρία να τα κάνει όλα αυτά ταυτόχρονα. Η Άγκυρα βρίσκεται ήδη σε κρίση με την Ελλάδα αυτή τη στιγμή, ενώ θα μπορούσε ξαφνικά να δημιουργήσει νέα κρίση με το Ισραήλ.

Όπως ο Ερντογάν είπε στην Ελλάδα «Μπορεί να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ», το ίδιο μπορεί να πράξει και με το Ισραήλ.

Η Τουρκία μπορεί ξαφνικά να αποφασίσει να δημιουργήσει μια νέα κρίση με το Ισραήλ εν μία νυκτί. Και σε αυτή την περίπτωση, ο Νετανιάχου πρέπει να κρίνει πώς θα απαντήσει», τόνισε ο ίδιος.

Ισραήλ και Τουρκία έχουν μεγάλο όγκο εμπορίου, και καλές σχέσεις πριν το 2010. Τώρα επιχειρήθηκε μια επαναπροσέγγιση  των δύο πλευρών από την προηγούμενη κυβέρνηση για τα συμφέροντα της χώρας του Ισραήλ.

Το καθεστώς Ερντογάν όμως είναι εκεί, και επιδιώκει νεο-οθωμανικά μεγαλεία, επεκτατικά σχέδια σε Συρία, Λιβύη, Ιράκ, Κύπρο και Ανατολική Μεσόγειο/Αιγαίο, και το ερώτημα παραμένει θα δει κανένας την κατάσταση ως έχει ή θα μιλάμε για συνομιλίες και σχέσεις με ένα κράτος τύπου Γερμανίας το 1939;  

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ