Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Ρωσικό ΜΜΕ: “Έλληνοτουρκική σύγκρουση στον ορίζοντα λόγω “ παθιασμένου” Ερντογάν-”Δεν υπάρχουν πλήρως οριοθετημένα σύνορα στο Αιγαίο

Για μια ακόμη φορά μεγάλη ρωσική εφημερίδα προφανώς προωθεί τις τουρκικές θέσεις, μιλώντας περί “ οριοθετημένων συνόρων γύρω από τα νησιά του Αιγαίου μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας”, ενώ στηλιτεύουν την διεξαγωγή στρατιωτικών ασκήσεων της χώρας μας με ΗΠΑ, Ισραήλ, Αίγυπτο και Γαλλία.

Αυτό που τονίζουν όμως οι Ρώσοι είναι ότι επίκειται πολύ πιθανή πλέον ελληνοτουρκική σύγκρουση, αφού ο Τούρκος πρόεδρος φέρεται να είναι αποφασισμένο για αυτό, έχοντας πρόσχημα πολλές διεκδικήσεις έναντι της Ελλάδος.    

Η ρωσική εφημερίδα ότιο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι ένα παθιασμένο άτομο. Τι είναι όμως αυτό που έχει εξοργίσει τόσο πολύ την ηγεσία της Τουρκίας τώρα και απειλεί ξανά με πόλεμο μια χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, χρησιμοποιώντας αναφορές στην γενοκτονία του 1922;

Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, η Ελλάδα διεξήγαγε  ασταμάτητα στρατιωτικές διεθνείς και εγχώριες ασκήσεις. Άλλοτε ανεξάρτητα, άλλοτε στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και άλλοτε μαζί με άλλες χώρες, δείχνοντας κατά περίσταση μια εχθρότητα προς τους Τούρκους.

Πρόκειται για χώρες όπως η Κύπρο, η Αίγυπτο, το Ισραήλ και η Αρμενία μαζί με ΗΠΑ και Γαλλία.

Οι ελληνικές συμμαχίες με πολλές χώρες έχουν ρίξει αρκετά το καθεστώς Ερντογάν στο εσωτερικό

Ο κύριος λόγος για τη δημιουργία μιας τέτοιας εκπληκτικής συμμαχίας αφορούσε τα σχέδια της Άγκυρας για “ανάπτυξη” κοιτασμάτων φυσικού αερίου σε αμφισβητούμενες περιοχές στην Μεσόγειο Θάλασσα, καθώς και οι παραδοσιακές απειλές κατά της Κύπρου.

Οι Αιγύπτιοι ενεπλάκησαν, επειδή έχουν τα δικά τους συμφέροντα στη Λιβύη, τα οποία διασταυρώνονται με τα τουρκικά.Σε γενικές γραμμές, ο στρατάρχης Khalifa Haftar υποστηρίζεται στο Κάιρο, ενώ η Τουρκία στέλνει drones στους αντιπάλους του.

Πρόσφατα, Έλληνες κομάντος, μαζί με αιγυπτιακές ειδικές δυνάμεις, εξασκήθηκαν σε σενάρια απόβασης (και με ελεύθερη πτώση).

Αποστρατικοποίηση και τα νησιά που ενοχλούν τους Τούρκους στο Αιγαίο

Τα νησιά Λέσβος,Σάμος και Χίος, καθώς και τα Δωδεκάνησα  είναι μεν κυρίαρχο έδαφος της Ελλάδας, όμως, σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάνης, πρόκειται για μια «αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη» στην οποία η Αθήνα μπορεί να διατηρεί μόνο συνοριοφύλακες.

Δεν υπάρχουν πλήρως οριοθετημένα σύνορα στο Αιγαίο, ούτε από στην θάλασσα ούτε στον αέρα.Τα μεγάλα και στρατηγικά ελληνικά νησιά βρίσκονται κοντά στις τουρκικές ακτές της Μικράς Ασίας.

Είναι αδύνατο να οριοθετηθεί ο υδάτινος χώρος εκεί σύμφωνα με γνωστούς διεθνείς κανόνες.Αν ακολουθηθεί ο κανόνας των 12 μιλίων, τότε το Αιγαίο θα μετατραπεί σε ελληνική λίμνη.

Βεβαίως, ελάχιστα υποδηλώνουν το ενδεχόμενο ενός πολέμου μεγάλης κλίμακας μεταξύ δύο χωρών-μελών του ΝΑΤΟ, όπως συνέβη το 1974 στην Κύπρο.

Πιθανότερη από ποτέ μια ελληνοτουρκική σύγκρουση

Από την άλλη πλευρά, τώρα πολλά από αυτά που ήταν προηγουμένως αδύνατα, τώρα έχουν γίνει ρεαλιστικά.
Υπάρχει η άποψη ότι τα γεγονότα στην Ουκρανία έπεισαν την Άγκυρα για την αδυναμία του ΝΑΤΟ και μια τέτοια εντύπωση θα μπορούσε να προκαλέσει τους Τούρκους να προωθήσουν μια δυναμική λύση, αν όχι στο Αιγαίο, τότε γύρω από τα αμφισβητούμενα κοιτάσματα φυσικού αερίου στη Μεσόγειο Θάλασσα.

Ενώ η Αθήνα διχάζεται ανάμεσα στην εκπλήρωση των υποχρεώσεών της στο πλαίσιο της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας (συμπεριλαμβανομένης της προμήθειας όπλων στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας) και στην προσπάθεια διατήρησης της ισοτιμίας στο Αιγαίο, η Άγκυρα συμπεριφέρεται μάλλον επιθετικά.

Ναι, οι Τούρκοι ηγέτες και διπλωμάτες χρησιμοποιούν τακτικά περίτεχνο ανατολίτικο λόγο (εξάλλου, ο υπουργός Τσαβούσογλου είναι ένας από τους ιδεολόγους του παντουρκισμού και του νεοοθωμανισμού, που συνεπάγεται την επιστροφή των εδαφών της πρώην Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στα Βαλκάνια).

Όμως με κάθε νέο περιστατικό στο Αιγαίο ή στον εναέριο χώρο πάνω από τα νησιά, η ρητορική τους γίνεται όλο και πιο επικίνδυνη.

Οι Έλληνες σιωπούν, αν και η συμπεριφορά τους περιστρέφεται επίσης γύρω από τον ρεβανσισμό.Μια ενδεχόμενη ελληνοτουρκική σύγκρουση μοιάζει άλυτη, αν λειτουργήσουν με τα συνήθη διπλωματικά πρότυπα.

Απλώς η γεωγραφία των αμφισβητούμενων περιοχών από την Τουρκία, είναι τέτοια που δεν λειτουργούν εκεί οι συνήθεις κανόνες του διεθνούς δικαίου.Σε τέτοιες περίπλοκες περιπτώσεις, πρέπει να αναζητηθούν  μη τυποποιημένες μέθοδοι όπως η “αποστρατιωτικοποίηση” των νησιών.

Μόνο που τότε μέρος της ηπειρωτικής ακτής της Τουρκίας θα πρέπει να “αποστρατιωτικοποιηθεί” και η Άγκυρα δεν θα συμφωνήσει ποτέ σε αυτό το ενδεχόμενο.

Η αναζήτηση για κάτι άλλο μη τυποποιημένο είναι επίσης δύσκολη για εθνικοϊστορικούς και εθνοτικούς λόγους”, καταλήγει το ίδιο.

Το άρθρο που είναι το Τέταρτο από μια μεγάλη, ελεγχόμενη από το Κρεμλίνο εφημερίδα, ουσιαστικά μας προειδοποιεί για ενδεχόμενη στρατιωτική σύγκρουση Ελλάδος και Τουρκίας το επόμενο διάστημα.

Αυτό όμως δεν το δηλώνουν για πρώτη φορά οι Ρώσοι για το Αιγαίο, μόνο που στην προκειμένη περίπτωση ένας πόλεμος θα βόλευε και τους ίδιους, που “παίζουν πολλά παιχνίδια” με την Άγκυρα, ενώ δεν θέλουν τις βάσεις των ΗΠΑ στην  Ελλάδα με τίποτα για τα δικά τους συμφέροντα.

Η αλήθεια όσο και να ενοχλεί είναι πάντα αλήθεια, αφού όπως έχουμε πει, η κάθε χώρα κοιτάζει τα δικά της αποκλειστικά συμφέροντα, τα οποία αν τύχει και συμπίπτουν με μια άλλη, τότε έχει καλώς, αλλιώς η κάθε πλευρά κινείται ανάλογα στο δικό της μονοπάτι.         

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ