Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Αρχές του 2023 θα στήσουν “φωλιά” τα Καταριανά Rafale σε Tουρκικές Βάσεις;

Για την Τουρκική πολεμική αεροπορία τα προβλήματα παραμένουν ανυπέρβλητα, καθώς από τη μια μεριά συνεχίζει να πέφτει η διαθεσιμότητα των αεροσκαφών F-16, από την άλλη, ψάχνουν τρόπους να ανταποκριθούν στην αισθητή ανωτερότητα των Ελληνικών Rafale.

Αυτό, άλλωστε, αποτυπώνει η κίνηση της γείτονος να εκπαιδεύσει πιλότους της σε αεροσκάφη -γαλλικής κατασκευής- του Κατάρ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Να υπενθυμίσουμε ότι η κρίσιμη συμφωνία υπεγράφη μεταξύ Τουρκίας και Κατάρ. Αντίστοιχα, 36 αεροσκάφη και 250 στρατιωτικό προσωπικό της Πολεμικής Αεροπορίας του Κατάρ, θα μπορούν να αναπτυχθούν σε στρατιωτικές βάσεις στην Τουρκία που θα καθοριστούν από το Γενικό Επιτελείο.

Με τη νέα συμφωνία που επιτεύχθηκε με το Κατάρ, το γεγονός ότι τα πολεμικά αεροσκάφη Rafale, που βρίσκονται και στα χέρια της Ελλάδας, μπορούν να αναπτυχθούν στην Τουρκία και αυτό θεωρείται μεγάλο επίτευγμα από τους Τούρκους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η Ντόχα αγόρασε τουλάχιστον έξι διθέσια έκδοση DQ Rafales. Ωστόσο, δεν είναι ακόμη γνωστό ποια αεριωθούμενα αεροπλάνα θα αναπτύξει τελικά το Κατάρ. Η Ντόχα διαθέτει έναν ποικίλο στόλο μαχητικών 4,5 γενιάς δυτικής κατασκευής, συμπεριλαμβανομένων προηγμένων F-15 και Eurofighter Typhoon.

Η συμφωνία εκπαίδευσης υπογράφηκε στις 2 Μαρτίου 2021 και εγκρίθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου. Συνεπώς, τα πολεμικά αεροσκάφη του Κατάρ θα μπορούσαν να έρθουν στην Τουρκία το συντομότερο στις αρχές του 2023, καθώς η συμφωνία ορίζει ότι η Ντόχα πρέπει να ειδοποιήσει την Άγκυρα 60 ημέρες πριν από οποιαδήποτε ανάπτυξη.

Σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις, η συμφωνία αυτή μεταξύ των δύο χωρών θα ισχύει για 5 χρόνια.

Η Τουρκία και το Κατάρ, απολαμβάνουν εκθετικά αναπτυσσόμενους αμυντικούς δεσμούς τα τελευταία χρόνια. Το Κατάρ αγόρασε τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και η Τουρκία πρόσφατα, κατασκεύασε δύο πολεμικά πλοία για το ναυτικό του Κατάρ.

Η κρίση στον Κόλπο έδωσε τη δυνατότητα στις σχέσεις των δύο χωρών να αναπτυχθούν στον πολιτικό, οικονομικό και στρατιωτικό τομέα. Τόσο πολύ που η «Συμφωνία Συνεργασίας για τη Στρατιωτική Εκπαίδευση, την Αμυντική Βιομηχανία και την Ανάπτυξη των TAF σε εδάφη του Κατάρ», που υπογράφηκε μεταξύ των δύο χωρών, τέθηκε σε ισχύ το 2015. Ωστόσο, στοιχεία της TAF έφτασαν στο Κατάρ μετά την κρίση.

Από την άλλη, μετά την ανάπτυξη στοιχείων της TAF στο Κατάρ, έγινε άλλη μια συμφωνία. Με αυτή τη συμφωνία, τα αεροπλάνα φορτίου που ανήκουν στην Πολεμική Αεροπορία του Κατάρ, μπορούν να χρησιμοποιηθούν από κοινού. Το Κατάρ διαθέτει αεροσκάφη C-17 Globemaster III, τα οποία είναι πολύ ανώτερα από αυτά της Τουρκίας ως προς τη μεταφορική ικανότητα και το βεληνεκές.

Με αυτά τα αεροπλάνα, στοιχεία της TAF μεταφέρθηκαν τόσο στο Κατάρ όσο και σε μακρινές περιοχές όπως η Λιβύη. Έχει γίνει ευκολότερο για τα στρατιωτικά αεροσκάφη του Κατάρ να χρησιμοποιούν τον τουρκικό εναέριο χώρο.

Οι Τούρκοι επιτελείς θεωρούν ότι αυτή είναι μια καλή ευκαιρία, ώστε οι τούρκοι πιλότοι να αρχίσουν να εξοικειώνονται με αυτό που θα αντιμετωπίζουν σε λίγο καιρό στο Αιγαίο, τα μαχητικά Rafale.

Να υπενθυμίσουμε ότι,  αεροσκάφος Rafale του Κατάρ ήρθε στο Ικόνιο για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια των Εκπαιδεύσεων International Anatolian Eagle – 2021 και συμμετείχε σε κοινές εκπαιδεύσεις με τουρκικά αεροπορικά στοιχεία.

«Δεδομένων αυτών των στενών δεσμών, η Ντόχα μπορεί να αισθάνεται άνετα να αφήσει την Τουρκία να εξετάσει μερικά από τα Rafale της και να εκπαιδευτεί εναντίον τους, για να κατανοήσει καλύτερα τις δυνατότητές τους», αναφέρει ο Ryan Bohl, ανώτερος αναλυτής στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική στο RANE.

Ο Bohl είναι δύσπιστος ότι, μια ανάπτυξη Rafale του Κατάρ στην Τουρκία θα μπορούσε παρομοίως να θέσει σε κίνδυνο τις δυνατότητες αυτού του γαλλικού τζετ ή να δώσει στην Άγκυρα οποιοδήποτε σοβαρό στρατιωτικό πλεονέκτημα έναντι της Αθήνας.

«Νομίζω ότι οι φόβοι πως η Τουρκία, θα χρησιμοποιήσει αυτές τις ασκήσεις για να αποκτήσει στρατιωτικό πλεονέκτημα έναντι της Ελλάδας είναι ελάχιστοι», είπε. «Αν και η Τουρκία θα συνεχίσει να απειλεί κατά καιρούς την Ελλάδα, ειδικά όταν χρειάζεται κάποιο είδος εθνικιστικής ώθησης από το κοινό στο εσωτερικό, οι δεσμοί της στο ΝΑΤΟ αποτελούν πιθανή απειλή οποιασδήποτε τεχνικής γνώσης που αποκτάται από αυτές τις ασκήσεις, σε διαφορετική κατηγορία απειλής από αυτήν τους S-400», ανέφερε.

Ο Suleyman Ozeren, καθηγητής στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο και ανώτερος συνεργάτης στο Orion Policy Institute, επεσήμανε ότι η γαλλική σιωπή για οποιαδήποτε ανάπτυξη των Rafale του Κατάρ,  θα μπορούσε να ερμηνευτεί τουλάχιστον ως ένα «πορτοκαλί φως» από το Παρίσι.

«Υπό κανονικές συνθήκες, η γαλλική κυβέρνηση θα πρέπει να είναι επιφυλακτική όσον αφορά την προσεκτικότερη ματιά της Τουρκίας στις δυνατότητες του Rafale και την απόκτηση τεχνογνωσίας, σχετικά με αυτό το μαχητικό αεροσκάφος.Και αν ίσχυε αυτό, οι Γάλλοι μπορεί να είχαν προειδοποιήσει τους Καταριανούς για αυτό», αναφέρει.

Υποθέτει δε ότι, άν δεν υπάρχει τέτοια εκφρασμένη ανησυχία, τότε αυτό θα μπορούσε να είναι ένδειξη σιωπηρής συναίνεσης της γαλλικής πλευράς, να αφήσει τον τουρκικό στρατό να παρακολουθεί «test drive αν θέλετε  τα Rafales για μια προοπτική προσφοράς για την αγορά τους στο μέλλον», είπε.

Εμείς θα απαντήσουμε στον Suleyman Ozeren,  αναφέροντας ότι  η Γαλλία είναι ένας πάρα πολύ καλός και αξιόπιστος σύμμαχος της Ελλάδας,  η οποία συνδέεται με την Ελλάδα με ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής σε περίπτωση απειλής της Εθνικής κυριαρχίας μιας εκ των δύο χωρών.

Επίσης, Ελλάδα και ΗΠΑ συνδέονται με ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής σε περίπτωση απειλής της Εθνικής κυριαρχίας μιας εκ των δύο χωρών.

Αυτά, σε συνδυασμό με τον εκσυγχρονισμό των F-16  σε VIPER από τις ΗΠΑ, φέρνουν την Τουρκία σε μειονεκτική θέση έναντι της Ελλάδας κυρίως στον αέρα, με αποτέλεσμα ο Ερντογάν να καίγεται για την απόκτηση μαχητικών αεροσκαφών από τις ΗΠΑ  που όμως δεν βλέπει να έρχονται.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ