Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

«Τρέχουν» τώρα οι Τούρκοι για το εγχώριο στελθ μαχητικό 5ης γενιάς, θα βγει από το υπόστεγο το 2023

Βλέποντας ακόμα και την υπόθεση των F-16 να ναυαγεί σιγά σιγά για την Τουρκία, το καθεστώς Ερντογάν «τρέχει» τα εγχώρια προγράμματα με γοργότερους ρυθμούς. Σε αυτό το πλαίσιο ο επικεφαλής της Τουρκικής Αμυντικής Βιομηχανίας Ισμαήλ Ντεμίρ ανακοίνωσε πως το πρωτότυπο του «Εθνικού Μαχητικού» (ΜΜU) της Τουρκίας μπήκε στην τελική γραμμή συναρμολόγησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Σύμφωνα με τους στόχους μας για το 2023, θα συναρμολογήσουμε το Εθνικό μας Αεροσκάφος Μάχης, κομμάτι-κομμάτι και θα ολοκληρώσουμε τη συναρμολόγησή του και θα το βγάλουμε από το υπόστεγο» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν δημοσιοποιηθεί από τουρκικές πηγές και ειδικότερα την TUSAS, την τουρκική αεροδιαστημική εταιρεία «η ανάπτυξη του Εθνικού Αεροσκάφους Μάχης (MMU), ξεκίνησε με στόχο την παραγωγή ενός μαχητικού αεροσκάφους που σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε με εγχώριες εγκαταστάσεις και δυνατότητες που μπορεί να αντικαταστήσει το αεροσκάφος F-16, το οποίο θεωρείται αποσύρεται σταδιακά από το απόθεμα της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας.»

Με τις δυνατότητες που πρέπει να αποκτηθούν σε τομείς τεχνολογίας όπως η χαμηλή ορατότητα, η εσωτερική υποδοχή όπλου, η υψηλή ευελιξία, η αυξημένη επίγνωση της κατάστασης και ο συνδυασμός αισθητήρων, που θα πρέπει να είναι σε ένα αεροσκάφος νέας γενιάς, η Τουρκία, θα πάρει τη θέση της ανάμεσα στον περιορισμένο αριθμό χωρών που διαθέτουν την υποδομή και την τεχνολογία για την παραγωγή ενός μαχητικού αεροσκάφους 5ης γενιάς.

Η Σύμβαση Ανάπτυξης Έργου MMU υπογράφηκε με την SSB στις 5 Αυγούστου 2016. Οι εργασίες συνεχίζονται με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη που εμπλέκονται στο έργο, ιδιαίτερα με τον Κύριο Ανάδοχο TUSAŞ. Η τρέχουσα σύμβαση που έχει υπογραφεί καλύπτει τη φάση προμελέτης, η οποία αποτελεί μέρος της διαδικασίας ανάπτυξης και παραγωγής.

Κατά την εν λόγω περίοδο, στοχεύει στη σχεδίαση του αεροσκάφους, την ανάπτυξη μηχανικής, τεχνολογίας, υποδομών δοκιμών και διαδικασιών πιστοποίησης και την απόκτηση ικανότητας σχεδιασμού και ανάπτυξης μαχητικού αεροσκάφους.

Η Συμφωνία Συνεργασίας μεταξύ της TAI και της BAE Systems (Αγγλία) για την ανάπτυξη εθνικών αεροσκαφών μάχης υπογράφηκε στις 25 Αυγούστου 2017 και τέθηκε σε ισχύ.

Η μακέτα του MMU παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στη Διεθνή Αεροπορική Έκθεση του Παρισιού το 2019.

Ειδικευμένοι μηχανικοί που θα αναπτύξουν, το Εθνικό Αεροσκάφος Μάχης, εργάζονται στο νέο συγκρότημα εξοπλισμένο με εξοπλισμό προηγμένης τεχνολογίας. Περισσότεροι από 3.000 μηχανικοί αναμένεται να εργαστούν στο έργο.

«Συνεχίζεται εντός της εταιρείας μας η κατασκευή της μεγαλύτερης και της δεύτερης μεγαλύτερης εγκατάστασης υποηχητικής αεροσήραγγας της Τουρκίας για τη διεξαγωγή δοκιμών αεροσκαφών σε αεροσήραγγα με εγχώρια και εθνικά μέσα» αναφέρει χαρακτηριστικά η εταιρεία. Η αεροδυναμική σήραγγα θα χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη πρωτότυπων αεροσκαφών με σταθερά φτερά και αεροσκάφη με περιστροφικές πτέρυγες, ειδικά του Εθνικού Αεροσκάφους Μάχης (MMU).

«Το MMU, το μαχητικό αεροσκάφος πολλαπλών ρόλων 5ης γενιάς, θα παρέχει ανώτερες δυνατότητες για τις απαιτήσεις μάχης αέρος-αέρος και αέρος-εδάφους. Το MMU, η ισχυρή και ευέλικτη πλατφόρμα της Τουρκικής Αεροδιαστημικής Βιομηχανίας με υψηλή ικανότητα επιβίωσης, είναι ένα πλήρες μαχητικό με τις έξυπνες και ισχυρές μαχητικές του ικανότητες.

Ο σχεδιασμός του πιλοτηρίου του Εθνικού Αεροσκάφους Μάχης ωριμάζει προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο φόρτος εργασίας του πιλότου, λαμβάνοντας υπόψη τις δυνατότητες και τον εξοπλισμό που πρέπει να διαθέτουν τα πολεμικά αεροσκάφη 5ης γενιάς. Στη διαδικασία σχεδιασμού, αναπτύσσεται ένα περιβάλλον πιλοτηρίου που θα αυξήσει την επίγνωση της κατάστασης του πιλότου, λαμβάνοντας υπόψη τους φυσικούς, γνωστικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες του πιλότου» καταλήγει η σχετική μπροσούρα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ