Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Ισραηλινός σύμβουλος: Η Τουρκία απειλεί Ελλάδα-Κύπρο ενώ ετοίμαζε κάτι στην κυπριακή ΑΟΖ

Πυρ και μανία είναι στην Άγκυρα αφού ο κόσμος γύρισε ανάποδα και μετά την διαφαινόμενη ευρεία νίκη του Μ.Νετανιάχου που μεταβάλλει άρδην τις σχέσεις με το Ισραήλ, ήρθε η “σφαλιάρα” από το Κάιρο σχετικά με τιςε τουρκικές κινήσει στην Λιβύη.

Η εκλογή Μ.Νετανιάχου  μεταβάλλει άρδην τις σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ σε συνδυασμό με τον άξονα Αθήνας-Τελ Αβίβ -Λευκωσίας       

Μετά την άνοδο στην εξουσία του Λαπίντ το 2021 η Τουρκία ξεκίνησε σαφάρι δήθεν συμφιλίωσης με όλες τις χώρες της Μεσογείου πλην Ελλάδος-Κύπρου, αλλά και εκεί απέτυχε αφού δεν ήταν μια ειλικρινή προσπάθεια αλλά ψευδή κατάσταση χωρίς κανένα υπόβαθρο.

Σύμφωνα με τον Ισραηλινό ειδικός στην Μέση Ανατολή και αμυντικό αναλυτή Seth Frantzman:

“Η Άγκυρα επιδίωκε να εκτροχιάσει τις Συμφωνίες του Αβραάμ και επίσης να σαμποτάρει τους δεσμούς Ισραήλ-Ελλάδας-Κύπρου, μαζί με τον αγωγό East Med. Έτρεξε να συμφιλιωθεί δήθεν όταν σχηματίστηκε η νέα κυβέρνηση στο Ισραήλ το 2021 ( αλλά όλα ήταν προσχηματικά).

Την ίδια στιγμή η Άγκυρα συνεχίζει να απειλεί την Ελλάδα και την Κύπρο και να επεκτείνει τις θαλάσσιες διεκδικήσεις της με τη Λιβύη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στην πραγματικότητα, το κρυφό σχέδιο της Άγκυρας αφορά  την θαλάσσια συμφωνία που μόλις υπέγραψε το Ισραήλ με τον Λίβανο, εκτιμώντας ότι μπορεί να ελπίζει ότι θα κερδίσει κάτι και εδώ.

Η «συμφιλίωση» της Άγκυρας ήταν μέρος της ανανέωσης και της προσπάθειας συμφιλίωσης με τη Σαουδική Αραβία, τα ΗΑΕ και την Αίγυπτο, άρα είναι μέρος μιας ευρύτερης ατζέντας.

Επίσης, η Άγκυρα ήθελε να χρησιμοποιήσει το ισραηλινό λόμπυ στις ΗΠΑ για να πάρει πράγματα, αφού δεν έχει πολλούς φίλους στην αμερικανική κυβέρνηση αυτές τις μέρες.

Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι η Άγκυρα είχε επενδύσει πολλά στη Χαμάς τις τελευταίες δεκαετίες, συμπεριλαμβανομένης της φιλοξενίας των ηγετών της Χαμάς, είναι σαφές ότι είναι θέμα χρόνου να χρησιμοποιήσει την οργάνωση αυτή για να κάνει επίθεση στο Ισραήλ, για να πάρει εκλογικούς πόντους το αυταρχικό λαϊκιστικό κυβερνών κόμμα ( ΑΚΡ).

Οι κυβερνώντες στην Άγκυρα ήθελαν ξεκάθαρα να εδραιώσουν τους δεσμούς με το Ισραήλ γρήγορα, γνωρίζοντας ότι ο Λάπιντ πιθανότατα θα άφηνε σύντομα την εξουσία, ενώ η άνοδος της ακροδεξιάς στο Ισραήλ, θα «αναγκάσει» την Άγκυρα να το καταδικάσει για παραβιάσεις στο Τέμενος «Al- Aqsa» ή κάπου αλλού”, καταλήγει ο ίδιος μεταξύ άλλων σε περιεκτική και σαφή εκτίμηση ολόκληρου του τουρκικού σχεδίου στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η Τουρκία κατηγορεί την Αίγυπτο για την ανάσχεση της στην  ενεργειακή συμφωνία με τη Λιβύη

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε την Τετάρτη ότι η Αίγυπτος χρησιμοποιεί τη συμφωνία της Άγκυρας με την Τρίπολη της Λιβύης, ως λόγο για να επιβραδύνει την εύθραυστη διαδικασία εξομάλυνσης μεταξύ των δύο χωρών τους.

«Δεν είμαστε το υπεύθυνο μέρος για τον αργό ρυθμό των συνομιλιών συμφιλίωσης», είπε ο Τσαβούσογλου.
«Είμαστε ειλικρινείς στην προσπάθεια εξομάλυνσης των σχέσεων μαζί τους. Αλλά, όπως λένε, χρειάζονται δύο στο ταγκό».

Ο Τσαβούσογλου πρόσθεσε ότι η συμφωνία ήταν προς τα συμφέρον της Αιγύπτου και ότι το Κάιρο πρέπει να δει τη συνεργασία Τουρκίας-Λιβύης ως θετική.

Η Τουρκία υπέγραψε μια παράνομη ενεργειακή συμφωνία με την αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNU) της Λιβύης.

Η κίνηση ερμηνεύτηκε ως δυσανάλογα εμπροσθοβαρής στον πρωθυπουργό Abdul Hamid Dbeibah, του οποίου η νομιμότητα αμφισβητείται από το λιβυκό κοινοβούλιο, γνωστό ως Βουλή των Αντιπροσώπων.

Αυτό είναι ένα κομβικό σημείο για την Αίγυπτο, αφού η θητεία του Dbeibah έληξε όταν η Βουλή των Αντιπροσώπων εξέλεξε τον Fathi Bashagha ως νέο πρωθυπουργό της Λιβύης τον Φεβρουάριο.

Ο Ντμπέιμπα αρνήθηκε να παραιτηθεί από τη θέση του μέχρι να διεξαχθούν γενικές εκλογές.

Μόνο οι Τούρκοι αξιωματούχοι λένε ότι η κυβέρνηση του Dbeibah εξακολουθεί να αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ και ότι η ίδια η Αίγυπτος έχει υπογράψει δεκάδες συμφωνίες με την ίδια κυβέρνηση.

Οι Τούρκοι με ύποπτο τρόπο δηλώνουν ότι η συμφωνία της Τουρκίας για τη θαλάσσια οριοθέτηση με τη Λιβύη δίνει στην Αίγυπτο μεγαλύτερη σε έκταση οικονομική αποκλειστική ζώνη από τη συμφωνία της με την Ελλάδα.

Την Παρασκευή, ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Sameh Shoukry είπε στο Al Arabiya ότι ο διάλογος με την Άγκυρα σταμάτησε επειδή η Τουρκία δεν προσαρμόζει την πολιτική της στη Λιβύη, βάζοντας τέρμα στις συνομιλίες με την Τουρκία, η οποία ήθελε να “θολώσει” τα νερά και να εξουδετερώσει κάθε χώρα στην Μεσόγειο ξεχωριστά, αφού πρώτα την απομονώσει.  

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ