Ελληνοτουρκικά

Τούρκος καθηγητής: Μπορεί η ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας να οδηγήσει σε δεύτερο ευρωπαϊκό πόλεμο;-Τι είναι ο μπερδεμένος εθνικισμός

Ο Yaşar Bukan, Καθηγητής Παγκόσμιας Πολιτικής και Πολιτικής Φιλοσοφίας στο Μητροπολιτικό Πανεπιστήμιο του Τορόντο, έγραψε ένα ενδιαφέρον άρθρο με τίτλο:  «Μπορεί η ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας να οδηγήσει σε δεύτερο ευρωπαϊκό πόλεμο;»

 Εστίασε αρχικά στο γεγονός πως αυξάνονται οι εντάσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας για τη στρατιωτικοποίηση των νησιών του ανατολικού Αιγαίου και μια σειρά άλλων ζητημάτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δεδομένης της στρατιωτικής επέκτασης της Ρωσίας στην περιοχή, θα ήταν στρατηγικά σοφό για τα δύο μέλη του ΝΑΤΟ να αμβλύνουν και να αναπτύξουν σχέσεις βασισμένες στην αμοιβαία εμπιστοσύνη και σεβασμό, εκτιμάει ο καθηγητής και συνεχίζει:

Σε πρόσφατη  ομιλία του, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν  απείλησε να εισβάλει στο ελληνικό έδαφος ως αντίποινα για τους ισχυρισμούς της Ελλάδας για εχθρική ενέργεια κατά των τουρκικών αεροσκαφών .Δεν είναι η πρώτη φορά που ο ελληνικός στρατός παρενοχλεί τουρκικά αεροσκάφη και πλοία, ούτε είναι  η πρώτη φορά που ο Ερντογάν κάνει προκλητικές δηλώσεις  .

 

Μπερδεμένος εθνικισμός;

Τόσο ο Έλληνας πρωθυπουργός  Κυριάκος Μητσοτάκης όσο  και ο Ερντογάν αντιμετωπίζουν τις επερχόμενες γενικές εκλογές  . Η συγκέντρωση των εθνικών συναισθημάτων μπορεί να τους βοηθήσει να κερδίσουν.

Αλλά οι πηγές αυτών των αυξανόμενων εντάσεων ξεπερνούν τους εκλογικούς υπολογισμούς. Εκτός από τα ανεπίλυτα ιστορικά ζητήματα, η Τουρκία και η Ελλάδα  έχουν μια σειρά από διαφωνίες που εξακολουθούν να φουντώνουν μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Αυτά περιλαμβάνουν το καθεστώς της Κύπρου, την πρόσβαση σε πόρους υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο, τα αεροπορικά και θαλάσσια σύνορα των νησιών του Αιγαίου και τη στρατιωτικοποίηση αυτών των νησιών.

Οι φιλόδοξες πολιτικές τόσο της Άγκυρας όσο και της Αθήνας την τελευταία δεκαετία έχουν επιδεινώσει τις ήδη ταραχώδεις σχέσεις των δύο χωρών.

Στην πρώτη φάση των αραβικών εξεγέρσεων, η Τουρκία υποστήριξε τη Μουσουλμανική Αδελφότητα για να επεκτείνει την περιφερειακή της σφαίρα επιρροής  . Ωστόσο, η στρατηγική δεν ήταν επιτυχής. Ο πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι, πρώην ηγέτης των Αδελφών Μουσουλμάνων,  καθαιρέθηκε με πραξικόπημα από τον κοσμικό πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.

Η στρατηγική κατέστρεψε τις σχέσεις με τα κορυφαία αραβικά κράτη της Τουρκίας, τα οποία θεωρούσαν ότι παρέμβαινε  στις εσωτερικές τους υποθέσεις.

Η Τουρκία επίσης ενεπλάκη πρόωρα σε έναν ανταγωνισμό μεγάλων δυνάμεων παίζοντας με τη Ρωσία εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών αντί να συμμαχήσει με τις Ηνωμένες Πολιτείες όπως έκανε παραδοσιακά.

Η συμμετοχή τόσο  στις συνομιλίες της Αστάνα υπό την αιγίδα της Ρωσίας όσο και στην υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ διαδικασία της Γενεύης για τον συριακό εμφύλιο πόλεμο  ήταν μια αντανάκλαση της ανερχόμενης ανεξάρτητης τουρκικής εξωτερικής πολιτικής. Αυτή η πράξη εξισορρόπησης λειτούργησε υπέρ της Τουρκίας στο αποκορύφωμα του πολέμου   , επιτρέποντάς της να διαπραγματευτεί σε μια σειρά περιφερειακών ζητημάτων .

Λάθος υπολογισμοί

Ωστόσο, η παρανόηση αυτών των βραχυπρόθεσμων ασταθών δυναμικών ως μακροπρόθεσμων στρατηγικών ευκαιριών από τους Τούρκους πολιτικούς έχει επηρεάσει αρνητικά τις σχέσεις τους τόσο με τους Αμερικανούς όσο και με τους Ευρωπαίους.

Πολιτικές αποφάσεις όπως η χρήση της προσφυγικής κρίσης από την κυβέρνηση ως διαπραγματευτικό χαρτί στις συνομιλίες της με την Ευρώπη και η αγορά του ρωσικού συστήματος αεράμυνας S-400  μετά την απόσυρση των μπαταριών Patriot από τις ΗΠΑ από την Τουρκία  ήταν το  αποτέλεσμα αυτών των παρανοήσεων.

Η διαφωνία μεταξύ Τουρκίας και Ηνωμένων Πολιτειών ώθησε την Ουάσιγκτον να αναζητήσει άλλους περιφερειακούς εταίρους. Τότε ήταν που τα ελληνικά και αμερικανικά συμφέροντα άρχισαν να συγκλίνουν. Η Ελλάδα χρειαζόταν ξένες επενδύσεις για να τονώσει την οικονομία της και η Ουάσινγκτον χρειαζόταν σταθερά εδάφη για να τοποθετήσει τον αμερικανικό στρατό να κατασκοπεύει τη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική, τη Ρωσία και τα Βαλκάνια.

Κατά την επίσκεψή του στον Λευκό Οίκο το 2017, ο τότε Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Ντόναλντ Τραμπ  συνήψαν συμφωνία 2,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τον εκσυγχρονισμό των ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 και την ενίσχυση των αμερικανικών επενδύσεων στη χώρα. Αυτή η συμφωνία έδειξε ότι οι στρατηγικές των ΗΠΑ στην περιοχή είχαν αλλάξει.

Ο ρυθμός αυτών των στρατιωτικών σχέσεων επιταχύνθηκε καθώς ο κεντροδεξιός Μητσοτάκης  κέρδισε τις εκλογές του 2019  . Δύο χρόνια αργότερα, υπογράφηκε μια αναβαθμισμένη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας, η οποία επέτρεπε στον αμερικανικό στρατό να επιχειρεί και να εκπαιδεύει σε τέσσερις στρατιωτικές βάσεις, μία στην Αλεξανδρούπολη  .

Η συμφωνία καταδικάστηκε από την ελληνική αριστερά. Το κόμμα της αντιπολίτευσης  ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε την έγκριση του νομοσχεδίου, κατηγορώντας τον Μητσοτάκη ότι μείωσε την Ελλάδα σε «δορυφόρο των ΗΠΑ»  .

 

Η Τουρκία πολιορκείται

Αυτή τη στιγμή, η Τουρκία περιβάλλεται από τη Ρωσία από το νότο και το βορρά, την Ελλάδα από τα δυτικά και κατά συνέπεια τις ΗΠΑ. Ελάχιστα περιθώρια ελιγμών έχουν απομείνει. Οι φιλοδοξίες της να γίνει μια περιφερειακή δύναμη μειώνονται στο άμεσο μέλλον.

Δεδομένης αυτής της γεωπολιτικής πραγματικότητας, η Τουρκία είναι κατανοητό ότι μοιράζεται στενές σχέσεις με τη Ρωσία. Πρέπει να διορθώσει και να βελτιώσει τις σχέσεις της με τον αραβικό κόσμο, την ΕΕ, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ελλάδα, προκειμένου να σταθεροποιήσει και να μειώσει την εξάρτησή της από τη Μόσχα - ειδικά το ρωσικό αέριο και ζητήματα που σχετίζονται με τη Συρία και τη Μαύρη Θάλασσα.

Εν τω μεταξύ, η Ελλάδα εμψυχώθηκε. Με αμερικανική στρατιωτική παρουσία,   ανατρέπει στρατηγικά την Τουρκία , ιδιαίτερα μετά την πρόσφατη απόφαση των ΗΠΑ να άρουν το εμπάργκο όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία . Η απομάκρυνση μειώνει το βάρος της Ελλάδας ως στρατιωτικού εγγυητή της Κύπρου και ενισχύει τη θέση της έναντι της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου οι Τούρκοι διεξάγουν έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου παρά την έντονη ελληνική αντίθεση.

Ωστόσο, αυτές οι εξελίξεις έχουν επιπτώσεις. Τα ελληνικά χωρικά ύδατα αποτελούν  πλέον στόχο παγκόσμιων και περιφερειακών αντιαμερικανικών δυνάμεων.

 

Να κοιτάξουμε μπροστά

Η ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας δεν είναι νέα, αλλά το μέλλον δεν μπορεί να οικοδομηθεί πάνω στα προβλήματα του παρελθόντος. Για μεγαλύτερη περιφερειακή σταθερότητα, οι διαφορές δεν μπορούν να παραμείνουν ανεπίλυτες επ' αόριστον.

Η στρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου και η οριοθέτηση της ανατολικής Μεσογείου με μια ήδη περικυκλωμένη Τουρκία σίγουρα θα χειροτέρευαν τις σχέσεις. Οι φιλόδοξες πολιτικές της Τουρκίας την τελευταία δεκαετία έχουν προκαλέσει πολλά απροσδόκητα αδιέξοδα για τη χώρα και παρόμοιες πολιτικές μπορεί να έχουν παρόμοιες συνέπειες για την Ελλάδα στο μέλλον.

Με τις εκλογές να πλησιάζουν γρήγορα, οι εντάσεις και η υπερεθνικιστική ρητορική αυξάνονται και στις δύο χώρες. Με την Τουρκία να πολιορκείται και την Ελλάδα να γίνεται διεκδικητική, θα ήταν συνετό να διατηρήσουμε στενό διάλογο, να επικεντρωθούμε στα κοινά συμφέροντα και να οικοδομήσουμε αμοιβαία εμπιστοσύνη σε μια περιοχή που έχει ήδη βυθιστεί σε μια σειρά από συνεχιζόμενες συγκρούσεις.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ