Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Σχέδιο για κορεσμό πυραύλων του τουρκικού ΠΝ! Σε δοκιμές το σύστημα κάθετης εκτόξευσης VLS για πυραύλους Κρουζ της τουρκικής Φρεγάτας “Κωνσταντινούπολη”

Οι Τούρκοι τα δίνουν όλα στην αμυντική τους βιομηχανία, όχι μόνο για να εξοπλίσουν τον στρατό και το ναυτικό τους, αλλά κυρίως για να εξάγουν οπλικά συστήματα, λαμβάνοντας έτσι την μερίδια του λέοντος και σε πολιτικό επίπεδο σε χώρες της Αφρικής ή της Μέσης Ανατολής.

Στο πλαίσιο αυτό, η τουρκική αμυντική βιομηχανία παρουσίασε το σύστημα κάθετης εκτόξευσης (VLS-Vertical Launching System), το οποίο χρησιμοποιείται για την εκτόξευση πυραύλων σε πολεμικά πλοία, με τις δοκιμές να ξεκινούν πολύ σύντομα.

Ο τουρκικός τύπος αναφέρει ότι μετά τα εμπάργκο των ΗΠΑ και των δυτικών χωρών, η Τουρκία άρχισε να κατασκευάζει τα πιο πολλά εξαρτήματα για την εθνική της άμυνα.

“Μετά το φιάσκο με την μη παράδοση από τις ΗΠΑ του συστήματος κάθετης εκτόξευσης «MK-41», για την νέα  φρεγάτα “Κωνσταντινούπολης” (F-515), αναπτύχθηκε στο πέμπτο πλοίο της κλάσης MİLGEM, (που αναμένεται να ενταχθεί στο Τουρκικό Ναυτικό το 2023), από την ROKETSAN ο τουρκικής κατασκευής εκτοξευτής.

Το σύστημα ονομάζεται Εθνικό Σύστημα Κατακόρυφης Εκτόξευσης (MİLDAS), και επιτρέπει την εκτόξευση πυραύλων Κρουζ όπως ATMACA, GEZGİN και G-40 από ένα μόνο πλοίο , καθώς και πυραύλων αεράμυνας", αναφέρει το τουρκικό άρθρο .

Ο Τούρκος ειδικός σε θέματα ασφάλειας και άμυνας Mete Yarar, ο οποίος μετέφερε τις πληροφορίες που έλαβε από αξιωματούχους της ROKETSAN στην εκπομπή CNNTürk, είπε ότι το MİLDAS θα τεθεί σε λειτουργία πολύ σύντομα.

Η ROKETSAN εργάζεται εδώ και λίγο καιρό για την ενσωμάτωση του εγχώριου συστήματος VLS MİLDAS στη Φρεγάτα TCG Κωνσταντινούπολη.

Ο Γενικός Διευθυντής της ROKETSAN Murat Second, ο οποίος μίλησε στην αμυντική ιστοσελίδα SavunmasanayiST για το σύστημα MİLDAS  είπε: "Μετά τις δοκιμές στην ξηρά που θα πραγματοποιηθούν το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, το MİLDAS θα ενσωματωθεί απευθείας στην νέα μας Φρεγάτα, μαζί με το σύστημα αεράμυνας.

Στην νέα Φρεγάτα “Κωνσταντινούπολη” θα χρησιμοποιήσουμε πυραύλους HİSAR-RF που θα εκτοξεύονται από το σύστημα  MİLDAS.

Το όλο σχέδιο θα θα προχωρήσει σε φάσεις και θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για την εκτόξευση πυραύλων Κρουζ και αντι-πλοϊκών με δυνατότητα Quad-Pack σε προηγμένες διαμορφώσεις», είπε ο ίδιος.

Η  Τουρκία θα θέσει σε λειτουργία το σύστημα αεράμυνας Siper Block-I το 2023, αντίστοιχα, και ότι το πυραυλικό σύστημα αεράμυνας HİSAR-RF και το MDAS θα χρησιμοποιηθούν μαζί στη φρεγάτα TCG Κωνσταντινούπολη

Μετά τις κορβέτες Büyükada, Heybeliada, Burgazada και Kınalıada, το 5ο πλοίο TCG Κωνσταντινούπολη, το οποίο βρίσκεται υπό κατασκευή θα εφοδιαστεί με 4 κυψέλες, και αναμένεται να μεταφέρει 64 πυραύλους αεράμυνας, οι οποίοι θα εκτοξεύονται   από ένα σύστημα 16 κυψελών με 4 βλήματα σε κάθε κελί.

Σημειώνοντας ότι η Τουρκία έχει αποκτήσει τη δυνατότητα να αναπτύξει ένα σύστημα εκτόξευσης πυραύλων τα τελευταία 10 χρόνια, πηγές της αμυντικής βιομηχανίας αναφέρουν ότι το MİLDAS μήκους 8 μέτρων είναι 30 εκατοστά μακρύτερο από το αμερικανικό Mk-41.

Το σύστημα αυτό θα εφοδιάσει σταδιακά όλα τα πολεμικά πλοία κλάσης MİLGEM και θα λειτουργούν και ως «πλατφόρμες αεράμυνας» χάρη στο MİLDAS.

Η τουρκική ναυπηγική βιομηχανία έχει κάνει όντως άλματα στον τομέα των κατασκευών, κάτι που οφείλουμε να μας προβληματίσει.

Αυτό που είναι όμως το πιο επικίνδυνο είναι η εμμονή των Τούρκων να “φορτώσουν” τα πολεμικά τους πλοία με πυραύλους Κρουζ, πράγμα που σημαίνει ότι ετοιμάζονται να κάνουν επίδειξη ισχύος σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο.  

Το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό θέλει και άλλες μονάδες επιφανείας ( Κορβέτες) που θα μπορούν να αντιμετωπίσουν με ορθολογικό τρόπο τις επιθέσεις κορεσμού με δεκάδες αντιπλοϊκούς πυραύλους, εκτοξευμένους από θαλάσσης από αέρα, οι οποίοι θα  προσεγγίζουν από διαφορετικές διευθύνσεις.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ