Ελληνοτουρκικά

Οι Τούρκοι φοβούνται τους S-300 στην Κρήτη-Άνω των 2000 Τούρκοι κομάντος και μισθοφόροι με έδρα την Τρίπολη της Λιβύης στα νώτα της Ελλάδος

"Η Άγκυρα προσπαθεί να «κατασκευάσει μια πραγματικότητα γύρω από κάτι που είναι παράνομο» και «αγνοεί το διεθνές πλαίσιο», δήλωσε σήμερα  Τρίτη ο εκπρόσωπος της  κυβέρνησης Γιάννης Οικονόμου, μια ημέρα αφότου η Τουρκία υπέγραψε μια προκαταρκτική συμφωνία με τη Λιβύη για εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Λιβύη, που αφορά την αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) της χώρας.

Η χθεσινή αιφνιδιαστική υπογραφή της ενεργειακής συμφωνίας μεταξύ Άγκυρας και Τρίπολης της Λιβύης, έχει φέρει σίγουρα τα πάνω κάτω ξανά στην Α.Μεσόγειο.

Σκοπός των Τούρκων το επόμενο απροσδιόριστο χρονικό διάστημα, σε ένα από τα πολλά σενάρια που διακινούνται από τον ελληνικό τύπο είναι η αποστολή πλωτού γεωτρύπανου, ή ερευνητικού πλοίου στην περιοχή της λιβυκής ΑΟΖ, νότια της Κρήτης.

Το σενάριο που ακούγεται αφορά μια πιθανή έξοδο του τουρκικού μίνι αεροπλανοφόρου/Αποβατικού Αναντολού συνοδεία Φρεγατών και υποβρυχίων και αεροσκαφών, τα οποία θα συνοδεύσουν τουρκικά ερευνητικά πλοία πάσης φύσεως, σε μια σαφή επίδειξη ισχύος της Άγκυρας στην Α.Μεσόγειο.

Το σκηνικό είναι έτοιμο και έχουμε απειλές κατά της ελληνικής διοικήσεως της αποστολής IRINI στην Μεσόγειο.

"Καλή τύχη σε αυτούς που προσπαθούν να σταματήσουν τα πλοία του Τουρκικού Ναυτικού που μεταφέρουν βαρύ οπλισμό στις νέες Ένοπλες Δυνάμεις της Λιβύης', αναφέρει ιστοσελίδα σε κοινωνικό δίκτυο.

Την Κρήτη φοβούνται πραγματικά οι Τούρκοι (115 ΠΜ και τους S-300 PMU-1)

Επειδή η χώρα μας δεν είναι Αρμενία, η τουρκική πλευρά, μέσω του γνωστού Τούρκου ειδικού και συμβούλου Gursel Tokmakoglu μας προειδοποιεί να μην κάνουμε τίποτα από την Κρήτη με τρόπο πραγματικά περίεργο.
Ο ίδιος αναφέρει στην σελίδα του στο τουίτερ:         

“Μετά τη συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, οι Έλληνες άρχισαν να χρησιμοποιούν τους παλιούς και μονομερώς προετοιμασμένους χάρτες τους. Λένε ότι θέλουμε να επέμβουμε ( για έρευνες) στα νότια της Κρήτης. Μάλιστα κάποιοι αδαείς ( Έλληνες) λένε ότι θα εκτοξεύσουν πυραύλους από την Κρήτη”, τονίζει ο ίδιος.

Οι Τούρκοι έχουν την νεώτερη έκδοση των S-300 τους πυραύλους S-400, αλλά δεν τους έχουν ενεργοποιήσει ( υπό τον φόβο της δύσης) ενώ  δεν έχουν ακόμη υλοποιήσει ούτε δοκιμαστική βολή σε σχέση με την χώρα μας, η οποία μπορεί να χρησιμοποιήσει τους δικούς της πυραύλους ρωσικής κατασκευής ανά πάσα ώρα και στιγμή.

Η Άγκυρα μετά την χθεσινή φιέστα στην Τρίπολη ( ελληνικό όνομα όπως πολλά στην Λιβύη), έχει σχεδιάσει πολύ πιθανότατα, μια εντυπωσιακή κίνηση με την αποστολή ερευνητικών πλοίων στην λιβυκή ΑΟΖ, με ισχυρότατη αεροναυτική παρουσία σε θάλασσα και αέρα, για να το πουλήσει στους ψηφοφόρους του το ΑΚΡ και ο Τούρκος πρόεδρος, που τόσο το έχει ανάγκη.

Το τι θα κάνει ο διεθνής παράγοντας ( ΗΠΑ-ΕΕ-Γαλλία) σε ένα τέτοιο σενάριο δεν είναι πλήρως αποσαφηνισμένο, αλλά πιθανότατα θα έχουμε μια μαζική δυτική “επίθεση” κατά των Τούρκων, μόνο με δηλώσεις και ανακοινώσεις, αφήνοντας την Ελλάδα μόνη της.

Η Τουρκία θα επιδιώξει πάση θυσία να παγιώσει το παράνομο Τουρκολιβυκό μνημόνιο στην πράξη και με την ισχύ των όπλων, για αυτό, οφείλουμε να είμαστε αποφασισμένοι, γιατί οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις είναι πανέτοιμες εδώ και μεγάλο διάστημα, ασχέτως των εκτιμήσεων διαφόρων ειδικών και μη.

Κινήσεις της Ελλάδος αυτό το διάστημα

Η χώρα μας από χθες ξεκίνησε μια διπλωματική επίθεση σε συνεννόηση με Αίγυπτο και Γαλλία, οι οποίες καίγονται για τα δικά τους συμφέροντα, όπως και το Ισραήλ που έχει διασυνδέσεις με το καθεστώς Χαφτάρ.

Στο παιχνίδι στην Λιβύη όμως εισήλθε από την 1η Οκτωβρίου και η Ιταλία, το Πολεμικό Ναυτικό της οποίας ενίσχυσε, καθόλου τυχαία την παρουσία των δυνάμεών του στη Μεσόγειο κοντά στους αγωγούς φυσικού αερίου που εκτείνονται προς αυτήν από την Τυνησία, τη Λιβύη και την Αλγερία.

Σύμφωνα με ειδικούς που μίλησαν στο «Sky New Arabia», η Ιταλία ενδέχεται να κάνει περαιτέρω βήματα τις επόμενες ημέρες, ιδίως με την παρουσία εντάσεων στην Μεσόγειο Θάλασσα και τις στρατιωτικές κινήσεις πολλών χωρών.

Οι Άραβες και οι Ιταλοί γνώριζαν την επικείμενη τουρκολιβυκή συμφωνία και αναμένουν μεγάλη ένταση στην κεντρική και Α.Μεσόγειο, το επόμενο διάστημα, κάτι που εμπλέκει έμμεσα ή άμεσα και την Ελλάδα, ενώ προ ημερών ναυτική άσκηση λιβυκού αποβατικού και τουρκικής Φρεγάτας θα είναι κάτι που θα δούμε σε μεγαλύτερη έκταση.

Η πολεμική δήλωση Τσελίκ για την ενίσχυση της Στρατιάς του Αιγαίου συμπεριλαμβάνει πλέον και την Λιβύη;


Χθες ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ υποστήριξε, ότι η παρουσία των ενόπλων δυνάμεων της χώρας του στη Λιβύη δεν είναι ως ξένη δύναμη!.

Αυτό έγινε κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον επικεφαλής της προσωρινής κυβέρνησης, Abdel Hamid Dabaiba, στην πρωτεύουσα, Τρίπολη, εξηγώντας ότι οι σχέσεις Τουρκίας-Λιβύης βασίζονται σε ιστορικές και πολιτιστικές ρίζες που εκτείνονται πριν από 500 χρόνια και ότι η εδαφική ακεραιότητα, η ανεξαρτησία και η ανεξαρτησία της Λιβύης. η σταθερότητα είναι σημαντική για την Τουρκία.

Το μυστικό που κρύβονταν πίσω από αυτήν την  θερμή δήλωση είναι ότι η Άγκυρα δεν έχει “ μόνο μερικούς εκατοντάδες Τούρκους στρατιώτες ως εκπαιδευτές”, αλλά 2000 κομάντος μαζί με Τούρκους μισθοφόρους της SADAT, που ενδεχομένως στο πλαίσιο ενίσχυσης της 4η στρατιάς του Αιγαίου με τομέα το Αιγαίο, να ενισχυθούν με μερικές χιλιάδες ακόμη το επόμενο διάστημα.

Άλλωστε τουρκικά μεταγωγικά τύπου Α-400 πηγαινοέρχονται εκτός ελληνικού FIR εδώ και μεγάλο διάστημα.     

Σύμφωνα με γαλλικό ΜΜΕ, η συνάντηση τον Αύγουστο του 2022, όταν ο Τούρκος πρόεδρος Ρ.Ν.Ερντογάν δέχθηκε στην Άγκυρα δύο ηγετικές προσωπικότητες της λιβυκής πολιτικής ελίτ, τον Abdullah Al-Lafi, αντιπρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου, και τον Aguila Saleh, εκπρόσωπο της Ανατολικής Λιβύης, συνεργάτη του στρατηγού Khalifa Haftar, ήταν στο πλαίσιο ελέγχου και των δύο πλευρών ( κάτι που δεν επιτεύχθηκε τελικά).

“Η Τουρκία διατηρεί ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με την  πολιτική ελίτ της Ανατολικής Λιβύης, ιδιαίτερα με τον Bashagha και τον Aguila Saleh”, τονίζει ο Dalia Ziada, πρόεδρος του Institute for Liberal Democracy, μιας δεξαμενής σκέψης με έδρα το Κάιρο, αφιερωμένη στη μελέτη των πολιτικών μετασχηματισμών στη Μέση Ανατολή, με έμφαση στον φιλελευθερισμό, τον εκδημοκρατισμό.

Ο Αιγύπτιος ειδικός Ζιάντα διευκρινίζει, ωστόσο, ότι “θα ήταν λάθος να πιστεύουμε ότι η προσέγγιση της Τουρκίας με το την ηγεσία της Ανατολικής  Λιβύης σημαίνει αναγκαστικά την εγκατάλειψη των φιλότουρκων του GNU στην Τρίπολη.

Μεταξύ άλλων παραγόντων, αυτό θα έθετε σε κίνδυνο τη φήμη του τουρκικού στρατού ως αξιόπιστου συμμάχου", είπε ο ίδιος, αναφερόμενος στους σχεδόν 2.000 Τούρκους στρατιώτες και μισθοφόρους της SADAT, που εξακολουθούν να κινούνται στην Τρίπολη”.

Σε όλα αυτά  υπενθυμίζουμε ότι από το 2020 και ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ, δορυφορικές εικόνες μας είχαν δείξει ότι τουρκικά αντιαεροπορικά συστήματα Κορκούτ είχαν αναπτυχθεί  στην αεροπορική βάση Al-Watiya στη δυτική Λιβύη.

Την ίδια στιγμή πληροφορίες θέλουν να αναβαθμίζεται πυρετωδώς και η ναυτική βάση στην Μισράτα, για λογαριασμό του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, σε μια προσπάθεια της Άγκυρας να μεταφέρει μονάδες επιφανείας και υποβρύχια στα νότια της Ελλάδος και δίπλα στην Αίγυπτο.

Τουρκικές πηγές αναφέρουν ότι η παρουσία τουρκικών πολεμικών πλοίων στην Μισράτα, που αναβαθμίζεται σε μεγάλη ναυτική βάση, θεωρείται “απαραίτητη για την ασφάλεια των... δραστηριοτήτων γεώτρησης στην περιοχή”.
Το λιμάνι της Μισράτα θα είναι διαθέσιμο στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις μαζί με την αεροπορική βάση Watya.

Ο Ερντογάν θέλει να δημιουργήσει αεροναυτική και χερσαία βάση στην Λιβύη για να παρενοχλεί Ελλαα και Αίγυπτο, καθώς και να παρεμβαίνει  στις όποιες προσπάθειες γίνονται είτε με τον αγωγό East Med, είτε με άλλες εργασίες έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων.   

Το ακόμα πιο περίεργο σε όλα αυτά είναι ότι Άγκυρα και Τρίπολη συμφώνησαν χθες “να συνεργαστούν για την ανάπτυξη και λειτουργία υφιστάμενων ή πρόσθετων συστημάτων αγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Λιβύη”.

Προς τα που να ετοιμάζουν αγωγούς οι Τούρκοι και τι σχέδιο έχουν για να εκμεταλλευθούν το λιβυκό πετρέλαιο  
Σύμφωνα με τον οδικό χάρτη του Political Dialogue Forum, στον οποίο ο Dabaiba ισχυρίζεται ότι η εξουσία της κυβέρνησής του εξακολουθεί να είναι νόμιμη, παρά τις συνεχείς παραβιάσεις της, δεν εξουσιοδοτεί την εκτελεστική αρχή να συνάπτει συμφωνίες ή αποφάσεις που επιβάλλουν μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις για το λιβυκό κράτος.

Επομένως, οι συμφωνίες υπογράφει είναι μάταιες, μόνο που οι Τούρκοι τις υπογράφουν  με τα “όπλα” και αυτό είναι τελικά το πιο σημαντικό από όλα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκάρει τον Μακρόν Γάλλος Στρατηγός ενώ αποχαιρετούν Οχέτινο-Νοβομπαχμούτοβκα οι Ουκρανοί-Το ρωσικό πυροβολικό εξόντωσε πιθανόν και Γάλλους Λεγεωνάριους

Το σίγουρο είναι ότι οι Ρώσοι θα φουλάρουν κατά των Ουκρανών εφόσον οι ΗΠΑ είναι απασχολημένες σοβαρά με το Ισραήλ και...