Εθνικά θέματα

Θα βρεθούμε προ εκπλήξεως στην Λιβύη με την ΑΟΖ! Επικίνδυνος χάρτης μετά τις τουρκολιβυκές ασκήσεις

"Εξωφρενικό, αλλά αν πράγματι ισχύει ότι η Λιβύη ετοιμάζεται να  «εκχωρήσει» την ΑΟΖ της για έρευνες υδρογονανθράκων σε Τουρκία, τότε η κρίση επί του πεδίου έρχεται…Σημειώνεται ότι τελευταία ο Ερντογάν εξασφάλισε στενές σχέσεις και με τις 2 πλευρές του λιβυκού εμφυλίου!"

To σχόλιο αυτό του καθηγητή Γ. Βαληνάκη μαζί με τον χάρτη που επικαλείται , σε συνδυασμό και με τις τουρκο-λιβυκές ασκήσεις δημιουργούν μέγιστο προβληματισμό για τι μέλλει γενέσθαι.  Ανήσυχος κ. Ιωάννης Βαληνάκης, Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κέντρου Αριστείας ΕΚΠΑ με "τιτίβισμά" του. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τις προηγούμενες μέρες ναυτικές δυνάμεις της Τουρκίας διεξήγαγαν κοινή στρατιωτική άσκηση με τις αντίστοιχες λιβυκές στα ανοικτά των ακτών της βορειοαφρικανικής χώρας, στην κεντρική Μεσόγειο. 

Σύμφωνα με το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, η τουρκική πυραυλική φρεγάτα TCG Gaziantep και το λιβυκό αμφίβιο αποβατικό πλοίο Ibn Ouf-132 συμμετείχαν στις ασκήσεις που πραγματοποιήθηκαν στα ανοικτά των λιβυκών ακτών, υπό τη διοίκηση των τουρκικών ναυτικών δυνάμεων.

Η τουρκική εφημερίδα Daily Sabah πρόσθεσε ότι η εκπαίδευση περιελάμβανε "ένα ευρύ φάσμα ελιγμών που ολοκληρώθηκαν με επιτυχία", συμπεριλαμβανομένης της οπτικής επικοινωνίας μεταξύ των δύο πλοίων, ενισχύοντας "τις σχέσεις μεταξύ των ναυτικών δυνάμεων των δύο χωρών".

 

Στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ είχαμε γράψει πως το ΠΝ του Χαφτάρ δεν συμμετείχε στην “κοινή” ναυτική άσκηση Λιβύης-Τουρκίας στην Μεσόγειο μια ανάσα από την Κρήτη

Βρετανικό πλοίο

Παράλληλα με όλα αυτά μια ομάδα κρούσης του Βασιλικού Ναυτικού ολοκλήρωσε αποστολή στη Λιβύη στο πλαίσιο των επιχειρήσεων ασφαλείας στη Μεσόγειο, ανέφερε η βρετανική εφημερίδα Defense Journal.

Το HMS Albion, ναυαρχίδα της Littoral Response Group North - μιας βρετανικής δύναμης που έχει σχεδιαστεί για να αντιδρά σε κρίσεις στα ευρωπαϊκά ύδατα - κατέπλευσε στην πρωτεύουσα Τρίπολη την Τετάρτη, αποτελώντας το πρώτο πλοίο του Βασιλικού Ναυτικού που επισκέπτεται το λιμάνι εδώ και οκτώ χρόνια, σύμφωνα με δελτίο τύπου του Βασιλικού Ναυτικού.

"Το Albion με βάση το Πλύμουθ - η αμφίβια ναυαρχίδα του Βασιλικού Ναυτικού - ήταν ο πλωτός χώρος για εκδηλώσεις εμπλοκής με πολιτικές και στρατιωτικές προσωπικότητες στη Λιβύη, ενώ ναύτες και Βασιλικοί Πεζοναύτες μοιράστηκαν τεχνογνωσία με το προσωπικό των λιβυκών ενόπλων δυνάμεων. 

Αυτό περιελάμβανε την παροχή πολύτιμης εκπαίδευσης του RN στο Λιβυκό Ναυτικό σε τεχνικές πυρόσβεσης και ελέγχου ζημιών, πρακτικές μηχανικής, ναυτοσύνη και λιμενική επιτήρηση, χρησιμοποιώντας το Albion ως αίθουσα διδασκαλίας".

Ο ανθυποπλοίαρχος 2ης τάξης Adam Slack, ανθυποπλοίαρχος μηχανικού όπλων του HMS Albion, ο οποίος ήταν επικεφαλής μιας από τις εκπαιδευτικές ομάδες, δήλωσε τα εξής:

"Η δυνατότητα συνεργασίας με το Ναυτικό της Λιβύης ήταν μια φανταστική ευκαιρία, η οποία θα ήταν αδιανόητη πριν από λίγα χρόνια. Ελπίζω ότι στο μέλλον θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε και να οικοδομήσουμε μια ισχυρότερη ναυτική σχέση με τη Λιβύη".

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ