Κόσμος

Νέα άνοδος του πληθωρισμού στην Τουρκία, στο 83,5%

Συνέχισε να αυξάνεται ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας Turkstat, χωρίς να δείχνει σημάδια υπαναχώρησης κάποια στιγμή σύντομα, καθώς η κυβέρνηση δίνει προτεραιότητα στην τόνωση της ανάπτυξης έναντι της χαλάρωσης των αυξήσεων των τιμών, εν όψει των εκλογών του επομένου έτους.

Οι τιμές καταναλωτή διαμορφώθηκαν στο 83,5% μετά το 80,2% τον Αύγουστο. Οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για 83,5%.

Μια ανάλυση των στοιχείων δείχνει ότι οι μεταφορές κατέγραψαν τη μεγαλύτερη άνοδο στις τιμές, ακολουθούμενες από τα τρόφιμα και τα μη αλκοολούχα ποτά.

Η κατακόρυφη πτώση της λίρας –που προκαλείται από τις αλλεπάλληλες μειώσεις των επιτοκίων- μαζί με τις αυξήσεις στο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου και η άνοδος των τιμών των εμπορευμάτων λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, έχουν πυροδοτήσει τον πληθωρισμό, βάζοντάς τον σε μια απότομη ανοδική τροχιά από τον Ιούνιο του 2021.

Αντιμετωπίζοντας μια έντονη αντιστάθμιση ανάπτυξης-πληθωρισμού εν όψει των εκλογών του 2023, ο πρόεδρος Ερντογάν έχει μέχρι στιγμής τζογάρει με μια εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική για να ενισχύσει τις επενδύσεις και τις εξαγωγές, εις βάρος του πληθωρισμού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η τουρκική κεντρική τράπεζα ανανέωσε τον κύκλο χαλάρωσής της τον Αύγουστο, περικόπτοντας το επιτόκιο επαναγοράς μιας εβδομάδας κατά 100 μονάδες βάσης και τους δύο τελευταίους μήνες, επικαλούμενη ενδείξεις απώλειας του momentum της οικονομικής δραστηριότητας, στέλνοντας ξανά τη λίρα σε ιστορικό χαμηλό.

Η τράπεζα διατήρησε σταθερά τα επιτόκια στη διάρκεια του πρώτου επταμήνου, μετά από έναν τετραμηνιαίο κύκλο μείωσης των επιτοκίων στο τέλος του προηγουμένου έτους.

Η επιστροφή στις μειώσεις επιτοκίων έχει θορυβήσει τους επενδυτές καθώς οι περισσότερες κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως κινούνται προς αυστηρότερες νομισματικές συνθήκες για να μειώσουν τον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ