Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Τι ανταλλάγματα θα ζητήσει ο Πούτιν από τον Ερντογάν για να τον στηρίξει στις τουρκικές εκλογές 2023 και πως θα επιδράσουν αυτά στα Ελληνοτουρκικά;

Eίναι γεγονός ότι ο Ερντογάν με την επιθετική  και αλλοπρόσαλλη πολιτική του, έχει καταστήσει την Τουρκία μια χώρα απομονωμένη σε σχέση με τη Δύση και τις Αραβικές χώρες, αφού παρά τα καιρούς ανοίγματά του προς αυτές   οι όποιες κινήσεις του επαναπροσέγγισης είναι πρόσκαιρα πυροτεχνήματα, που δεν έχουν ανάλογη συνέχεια. 

Η Τουρκία παράλληλα  έχει εισέλθει σε προεκλογική περίοδο, με την οικονομία  να έχει τα χάλια της με τον πληθωρισμό να βρίσκεται στο 81%,  και την τιμή της ενέργειας στα ύψη, γεγονός που προοιωνίζει δυσάρεστες εξελίξεις στις εκλογές για τον Τούρκο Πρόεδρο και το  κυβερνητικό εξαπτέρυγό του  Μπαχτσελί, αφού δημοσκοποπικά ακολουθούν την κατιούσα. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο χειμώνας έτσι που έπεται αναμένεται ιδιαίτερα δύσκολος για τον Τούρκο πολίτη, γεγονός που το γνωρίζει καλά ο Τούρκος Πρόεδρος, ο οποίος βλέπει τον Πούτιν ως τη μόνη σανίδα σωτηρίας του. 

Σε αυτό εστιάζει άρθρο έγκριτου ΜΜΕ, αναφέροντας το είδος της βοήθειας που θα ζητήσει Τούρκος Πρόεδρος,κυριότερα σημεία του οποίου θα μνημονεύσουμε στη συνέχεια, αναλύοντας εμείς περαιτέρω  τα ανταλλάγματα που εκτιμούμε ότι  θα ζητήσει ο Πούτιν από την Τουρκία, κάποια εκ των οποίων πιστεύουμε ότι θα "ακουμπήσουν" τα Ελληνοτουρκικά,  αφού οι Πρόεδροι των δύο χωρών είναι αποδεδειγμένα θιασώτες της realpolitik, κινούμενοι πάντα με γνώμονα το δόγμα του win-win. 

Αναφέρει το άρθρο:

"Αντιμετωπίζοντας σοβαρές προκλήσεις στις επερχόμενες εκλογές εν μέσω μιας ταραγμένης οικονομίας, ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν απευθύνθηκε στη Ρωσία για βοήθεια για την ενίσχυση των αποθεμάτων μετρητών, την αποκατάσταση της πληγωμένης εικόνας του και την προσφορά ανακούφισης στους καταναλωτές με βαθιές μειώσεις στην τιμή της ενέργειας.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά την επιστροφή του από μια περιοδεία στα Βαλκάνια την περασμένη εβδομάδα, ο Ερντογάν αποκάλυψε τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν σχετικά με μια έκπτωση στην τιμή του φυσικού αερίου. «Η Ρωσία δεν μας έχει επιβάλει κυρώσεις. Μίλησα μαζί του για την τιμή των παραδόσεων φυσικού αερίου», είπε στους δημοσιογράφους. «Εάν το προσεγγίσει θετικά, τότε αυτή θα είναι πάρα πολύ καλό, γιατί στόχος μας είναι να παρέχουμε όσο το δυνατόν περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο στους πολίτες μας με ευνοϊκότερους όρους».

Η δημοτικότητα του Ερντογάν μειώνεται στην Τουρκία και το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) έχασε σημαντική υποστήριξη σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, κυρίως λόγω του εκτοξευόμενου πληθωρισμού και της υψηλής ανεργίας, ειδικά στους νέους, και της αύξησης των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας.

Η πρώτη του προτεραιότητα είναι να σταματήσει τη Ρωσία από το να περικόψει τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Τουρκία όπως έκανε ο Πούτιν στην Ευρώπη, και το πιο σημαντικό να λάβει παραχωρήσεις από τη Μόσχα σε μειωμένη τιμή, ενώ η Μόσχα αναζητά τρόπους να υπερνικήσει τις δυτικές κυρώσεις.

Οι δημόσιες δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού του στη Βοσνία, τη Σερβία και την Κροατία, όπου τάχθηκε στο πλευρό του Πούτιν για τη διακοπή του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, αντιτάχθηκε στις κυρώσεις και κατηγόρησε τη Δύση ότι προκαλεί τη Ρωσία, είχαν εν μέρει στόχο να ευχαριστήσουν τον Πούτιν πριν από τις συνομιλίες στο Ουζμπεκιστάν για να τον βοηθήσει να κερδίσει τις εκλογές στην χώρα του

Ο Ερντογάν έχει ήδη δηλώσει ότι η κυβέρνησή του δεν θα συμμετάσχει στις κυρώσεις στη Ρωσία και άνοιξε τα τουρκικά χρηματοπιστωτικά και τραπεζικά συστήματα στους Ρώσους ολιγάρχες που ήθελαν να ξεφύγουν από τις δυτικές κυρώσεις και να αποφύγουν το πάγωμα και τις κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων.

Στα σχόλιά του για το αεροπλάνο, ο Ερντογάν είπε ότι ορισμένες εταιρείες είχαν ήδη μεταφέρει τα μετρητά τους στην Τουρκία επειδή, όπως ισχυρίστηκε, «Δεν υπάρχει εμπιστοσύνη σε καμία άλλη χώρα. Αλλά υπάρχει εμπιστοσύνη στην Τουρκία σε αυτό το σημείο. Οι συνάδελφοί μου και εγώ πραγματοποιούμε πολλές συναντήσεις για αυτό το θέμα και έχουμε θετικά αποτελέσματα λόγω αυτών των συναντήσεων», εξήγησε.

Καυχήθηκε για βελτίωση των συναλλαγματικών αποθεμάτων της τουρκικής Κεντρικής Τράπεζας τις τελευταίες εβδομάδες και απέδωσε αυτή την τάση στις ταμειακές εισροές προς την Τουρκία.

Το ιστορικό του Ερντογάν σε τέτοιες τακτικές μιλάει από μόνο του. Για χρόνια η κυβέρνησή του βοήθησε το ιρανικό καθεστώς να παρακάμψει τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ, με τις τουρκικές κρατικές τράπεζες να ξεπλένουν χρήματα για ιρανικές οντότητες. Αυτός και οι φίλοι του πλουτίστηκαν στο μεταξύ από δωροδοκίες και μίζες που έπαιρναν από τέτοιες επιχειρήσεις.

Οι έρευνες για δωροδοκία το 2013 αποκάλυψαν ότι ο Ερντογάν και οι συνεργάτες του πήραν ένα τεράστιο ποσό δωροδοκιών από έναν Ιρανό πράκτορα ονόματι Reza Zarrab, ο οποίος ξέπλυνε κεφάλαια της ιρανικής κυβέρνησης χρησιμοποιώντας την τουρκική κρατική τράπεζα Halkbank για να αποφύγει τις κυρώσεις των ΗΠΑ.

Οι ίδιες έρευνες έδειξαν ότι ο γιος του Ερντογάν Μπιλάλ πήρε κρυφά χρήματα από τον άλλοτε χρηματοδότη της Αλ Κάιντα Γιασίν αλ-Κάντι, στενό φίλο του Τούρκου προέδρου, αν και ο Αλ Κάντι είχε χαρακτηριστεί κάποτε ως χρηματοδότης της τρομοκρατίας από τις δύο ΗΠΑ. και τον ΟΗΕ.

Δεν είναι μόνο  οικονομικά οφέλη που αναζητά ο Ερντογάν από τη Ρωσία του Πούτιν, αφού θέλει επίσης πολιτική υποστήριξη κατά τις εκλογές του 2023. 

Το πιο σημαντικό είναι ότι κυνηγά τη δύναμη επιρροής  της Ρωσίας στην Τουρκία, όπου η Μόσχα έχει δημιουργήσει με τα χρόνια ένα τεράστιο δίκτυο επιχειρήσεων 

Πολλοί Τούρκοι ειδικοί και εμπειρογνώμονες, συμπεριλαμβανομένων απόστρατων Στρατηγών, εμφανίζονται συχνά στα τουρκικά προγράμματα συζήτησης επαναλαμβάνοντας τα λόγια της Μόσχας ενώ υποστηρίζουν την κυβέρνηση Ερντογάν.

Το ρωσικό μέσο ενημέρωσης Sputnik που υποστηρίζει το Κρεμλίνο έχει τουρκική έκδοση και η κάλυψή του ήταν πολύ υπέρ του Ερντογάν τα τελευταία χρόνια.

Παρόλο που η Ευρώπη μπλόκαρε ρωσικά μέσα ενημέρωσης όπως το RT και το Sputnik με το σκεπτικό ότι έχουν εμπλακεί σε «συνεχείς και συντονισμένες ενέργειες προπαγάνδας που στοχεύουν στην ΕΕ και γειτονικά μέλη της κοινωνίας των πολιτών, σοβαρά παραποιώντας και χειραγωγώντας γεγονότα», η κυβέρνηση Ερντογάν τους επέτρεψε να συνεχίσουν να εκπέμπουν στην Τουρκία.

Σύμφωνα με τον πρώην αξιωματικό πληροφοριών Enver Altaylı, ο οποίος έχει μελετήσει τη Ρωσία για δεκαετίες και πιστεύει ότι η Ρωσία έχει αυτοκρατορικούς στόχους, με την Τουρκία να είναι ένας από τους στόχους της Μόσχας, οι αρνητικές απόψεις του τουρκικού κοινού προς τις ΗΠΑ, τη Δύση και το ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια του Ρωσο-Ουκρανικού πολέμου πρέπει να αποδοθεί σε δραστηριότητες πληροφοριών από τη ρωσική μυστική υπηρεσία FSB, η οποία ξόδεψε ένα σημαντικό χρηματικό ποσό για να οικοδομήσει μια φιλορωσική και αντιδυτική Τουρκία.

«Πολλοί δημοσιογράφοι πληρώνονται με αυτά τα κεφάλαια για την προπαγάνδα τους υπέρ της Ρωσίας », υποστήριξε.

«Μπορεί να έχετε διαβάσει ότι σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, σχεδόν το μισό τουρκικό κοινό πιστεύει ότι η Ρωσία δεν είναι υπεύθυνη για την αιματοχυσία στην Ουκρανία. Αυτή η κατάσταση αποδεικνύει ένα πράγμα:

Αυτό η ρωσικό προσπάθεια γνωρίζει μεγάλη επιτυχία στην Τουρκία. Όποιος διαχειρίζεται το τουρκικό μέρος αυτού του σχεδίου, θα πρέπει να του δοθεί ένα μετάλλιο από τη Ρωσία!». έγραψε.

Πράγματι, σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη τον Ιούνιο από την εταιρεία Metropoll με έδρα την Άγκυρα που αναφέρει ο Altaylı, περίπου το 48 τοις εκατό των Τούρκων βλέπουν  τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ, του οποίου η Τουρκία είναι μέλος από το 1952, ως  υπεύθυνους για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ενώ μόνο το 34 τοις εκατό πιστεύει ότι η Ρωσία είναι υπεύθυνη για αυτό."

Τι ανταλλάγματα θα ζητήσει ο Πούτιν;

Από τα παραπάνω συνάγεται ότι Τουρκία και Ρωσία έχουν μπεί σε διαδικασία δίνω-παίρνω, τα πρώτα βήματα της οποίας έγιναν στη Σύνοδο της Τεχεράνης , που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή Ιράν-Ρωσίας-Τουρκίας. 

Στο κοινό ανακοινωθέν τους διαφάνηκε ότι οι 3 χώρες δεν θα επιτρέψουν τη δημιουργία ημιατόνομου Κουρδικού κράτους στη Βόρεια Συρία. 

Αυτό είναι γεγονός ότι συμφέρει και τις τρείς χώρες για διαφορετικούς λόγους την κάθε μία, αλλά και τη Συρία του Άσαντ. 

Ιράν και Τουρκία έχουν κουρδικές μειονότητες, με αυτήν της Τουρκίας να βρίσκεται κυρίως στις ΝΑ επαρχίες της, οι οποίες συνορεύουν εδαφικά τόσο με το Κουρδικό μόρφωμα του Βορείου Ιράκ, όσο και με την Βορειοδυτική Συρία όπου διαβιούν επίσης Κούρδοι, οι οποίοι τυγχάνουν της  υποστήριξης των ΗΠΑ.  

Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν ότι τόσο η Τουρκία όσο και το Ιράν, δεν επιθυμούν τη δημιουργία κουρδικού κρατιδίου στη Συρία, φοβούμενες ασποσχιστικές εξεγέρσεις και τάσεις της μάζας της κουρδικής μειονότητας που υπάρχει σε αυτές, με την Άγκυρα να διεξάγει συνεχώς επιχειρήσεις κατά του ΡΚΚ στο Βόρειο Ιράκ , και στις ΝΑ επαρχίες της και να απειλεί με νέα εισβολή στη Βόρεια Συρία. 

Επίσης η μη δημιουργία Κουρδικού κράτους στη Συρία, συμφέρει τον Άσαντ, αφού επιθυμεί όπως τα πλούσια σε πετρέλαιο εδάφη που κατέχουν οι Κούρδοι του YPG στα ΒΑ της χώρας του, περιέλθουν σε αυτόν, ελπίζοντας  τελικά σε εκδίωξη των ΗΠΑ από την περιοχή. 

Τέλος τη Ρωσία τη συμφέρει αφού θα είναι αυτή που θα ελέγχει όλο το πετρέλαιο της Συρίας προς όφελός της, αποστερώντας το από τη Δύση. 

Όμως τα πράγματα δεν σταματάνε εκεί μόνο, αφού ο Πούτιν ζήτησε από τον Ερντογάν να τα βρεί με τον εχθρό του Άσαντ, προκειμένου ο ρωσοτουρκικός σχεδιασμός να μπεί στη  δεύτερη φάση του, όπου η Συρία θα συνάψει διπλωματικές σχέσεις με το ψευδοκράτος της ΤΔΒΚ στα κατεχόμενα, αναγνωρίζοντας το αρχικά και στη συνέχεια προβαίνοντας στην οριοθέτηση των υποτιθέμενων ΑΟΖ μεταξύ τους. 

Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα στο παιγνίδι των κοιτασμάτων φυσικού αερίου  της Κύπρου στη ΝΑ Μεσόγειο, να μπεί από την πίσω πόρτα η Τουρκία, μέσω της ΤΔΒΚ, αλλά και η Ρωσία μέσω της Συρίας, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα αναφορικά με την εκμεταλευσιμότητα του, και την προώθησή του  προς Αίγυπτο και από εκεί ως LNG μέσω Αιγαίου στην Αλεξανδρούπολη και εκείθεν στην Ευρώπη. 

Το Ιράν από την άλλη μέσω Χεζμοπλάχ του Λιβάνου θα προσπαθήσει να ανασχέσει τη ροή του Ισραηλινού φυσικού αερίου προς Αίγυπτο και εκείθεν ακολουθώντας παρόμοια διαδρομή μέσω Αιγαίου προς την Ευρώπη. 

Παράλληλα οι ΗΠΑ-ΝΑΤΟ χρησιμοποιούν τον θαλάσσιο δίαυλο Σούδα-Αιγαίο-Αλεξανδρούπολη για μεταφορά οπλικών συστημάτων, εφοδίων και υλικών προς την Ουκρανία. 

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω αντιλαμβανόμαστε τον κομβικό ρόλο που έχει τόσο σε θέματα ενέργειας όσο και στις πολεμικές εξελίξεις στην Ουκρανία, μια ασφαλής ΝΑ Μεσόγειος και ένα ασφαλές Αιγαίο. Η ένταση που επικρατεί  συνεπώς στο Αιγαίο από την Τουρκία, εξυπηρετεί όχι μόνο τα γεωπολιτικά τουρκικά οράματα του "Μυστικού όρκου" και της "Γαλάζιας Πατρίδας", αλλά και τους ρωσικούς σχεδιασμούς. 

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο Πούτιν να στηρίζει την αύξηση της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο,  ενώ θεωρούμε πολύ πιθανό  να ζητήσει από τον Ερντογάν να προκαλέσει θερμό επεισόδιο με την Ελλάδα, προκειμένου να διαταραχθεί η αποστολή πολεμικού υλικού μέσω Αιγαίου των ΗΠΑ προς την Ουκρανία και η Συμμαχία του ΝΑΤΟ να διασπαστεί η ΝΑ της πτέρυγα. 

Ιδίως τώρα που η εξέλιξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία δεν εξελίσσεται καλά για τις Ρωσικές ένοπλες Δυνάμεις , ένα θερμό επεισόδιο θα είχε πολύ θετική επίδραση για τον Ρώσο Πρόεδρο. 

Κλείνω, λέγοντας ότι στην παρούσα φάση δεν βλέπουμε, τουλάχιστον  μέχρι να κλείσει ή όχι το θέμα προμήθειας των Αμερικανικών F-16 BLOCK 70 προς την Τουρκία, απόπειρα προμήθειας οπλικών συστημάτων της Άγκυρας από τη Μόσχα για ευνόητο0υς λόγους. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ