Ελληνοτουρκικά

Τουρκικό κόμμα Vatan:" Η δύναμη εναντίον μας δεν είναι η Ελλάδα αλλά οι ΗΠΑ, που μαζί με Γαλλία και Μ. Βρετανία είναι οι εχθροί μας στην Ανατολική Μεσόγειο"

"Να έρθει ξαφνικά ένα βράδυ",  είναι ο τίτλος άρθρου τουρκικού ΜΜΕ, το οποίο αναλύει τη ρήση του Ερντογάν σε βάρος της Ελλάδας, του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα ακόλουθα:

"Την άνοιξη του 2015 πήγαμε στο Kuşadası για τις προετοιμασίες για το συλλαλητήριο. Έχουν περάσει 7 χρόνια από τότε.

Στην πρόσκληση στο συλλαλητήριο που μοιράσαμε ως Vatan Party, είπαμε ότι 152 νησιά, βραχονησίδες και βράχοι στο Αιγαίο ήταν υπό ελληνική κατοχή και ότι οπλίστηκαν βήμα βήμα. Περιπλανηθήκαμε σε κάθε εκατοστό αυτής της διακεκριμένης τουριστικής περιοχής. Οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι μας υποδέχτηκαν συχνά ως «εξωγήινους». Ποιο νησί, τι εισβολή; Ιστορική ομιλία έδωσε και ο κ. Doğu Perinçek εδώ.

Η κοινή μας γνώμη ήταν ξένη προς το θέμα εκείνη την εποχή, αλλά ο ελληνικός Τύπος φοβόταν πολύ αυτό το συλλαλητήριο. Άλλωστε, υπήρξε μια διαδικασία εισβολής που έκαναν αθόρυβα. Τώρα έβγαινε κάποιος και το έλεγε δυνατά. Επίσης, δεν είναι καινούργιο.

Το Κόμμα Vatan έχει εκφράσει αυτόν τον κίνδυνο από τα μέσα της δεκαετίας του 2000. Ένας από τους λόγους για τους οποίους το τουρκικό ναυτικό στοχοποιήθηκε στα σχέδια Ergenekon και Sledgehammer ήταν για να αποτραπεί η αντίσταση αυτής της θρασύδειλης κατοχής. Σήμερα, η Ελλάδα έχει εγκατασταθεί στα νησιά Eşek και Bulamaç, ακριβώς κάτω από τη μύτη του Κουσάντασι και του Ντιντίμ. Γι' αυτό κάναμε το συλλαλητήριο στο Κουσάντασι. Γιατί αυτά τα νησιά είναι κατεχόμενα σήμερα, αν και η κυριαρχία τους δεν μεταβιβάστηκε στην Ελλάδα με διεθνείς συμφωνίες.

Στην ομιλία του πριν από τρεις ημέρες, ο κ. Πρόεδρος παραδέχτηκε ότι η Ελλάδα έχει καταλάβει κάποια νησιά στο Αιγαίο και άφησε να εννοηθεί να τα πάρει πίσω: «Αν πάτε πολύ πιο μακριά, το τίμημα θα είναι βαρύ. Η κατάληψη των νησιών δεν μας δεσμεύει. έρχεται η ώρα, θα κάνουμε ότι χρειάζεται.Ξέρετε τι λέμε. Μπορούμε να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ».

Μια τέτοια θέληση είναι αναμφίβολα θετική. Δεν πρόκειται να στύψουμε λεμόνια λέγοντας «Πού ήσουν μέχρι τώρα» όπως κάνουν κάποιοι. Ωστόσο, για να προχωρήσουμε πέρα από τα λόγια, θα  πρέπει να αντιμετωπίσουμε κάποια δεδομένα και να κάνουμε κάποια βήματα.

Η κύρια απειλή προέρχεται από τις ΗΠΑ

Καταρχάς, η Ανατολική Μεσόγειος, τα νησιά του Αιγαίου και η μετατροπή της Ελλάδας σε αμερικανική βάση δεν είναι ανεξάρτητα μεταξύ τους. Πρέπει να το καταλάβουμε αυτό.

Σήμερα η Ελλάδα δεν είναι κράτος με τη θέλησή της. Οι ΗΠΑ εξοπλίζουν την Ελλάδα. Δεν φτάνει όμως αυτό αφού οι ΗΠΑ, που έχουν γεμίσει την Ελλάδα με βάσεις, στρατιώτες, τανκς και αεροπλάνα, ξεκινώντας από την Αλεξανδρούπολη στα τουρκικά σύνορα, από τη βορειότερη άκρη  μέχρι τη νοτιότερη άκρη στην Κρήτη.

Είναι επίσης γεγονός ότι  οι ΗΠΑ πραγματοποιούν δεκάδες ασκήσεις με θέμα την «εκδίκηση προς την  Τουρκία» στην Ανατολική Μεσόγειο μαζί με το Ισραήλ, την Ελλάδα και τη Νότια Κύπρο.

Με άλλα λόγια, η δύναμη εναντίον μας δεν είναι η Ελλάδα, αλλά οι ΗΠΑ. Είναι εύκολο να κατηγορήσεις την Ελλάδα.

Ο πληθυσμός της είναι συγκεκριμένος όπως και  η στρατιωτική της ισχύς . Ανεβαίνουν και τα εθνικιστικά μας αισθήματα, υπάρχουν και πολύ ωραίες αναφορές στο ότι τους οδηγήσαμς στη θάλασσα, ενθουσιαζόμαστε... Δεν είναι όμως αυτή η αλήθεια. Ο πραγματικός εχθρός είναι οι ΗΠΑ, ας το καταλάβουμε.

Η αμερικανική επιθετικότητα με έδρα την Ανατολική Μεσόγειο-Ελλάδα είναι η κύρια απειλή για την Τουρκία σήμερα. Λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος της στρατιωτικής συσσώρευσης και τις διαδοχικές προκλήσεις, καθίσταται απαραίτητο να εστιάσουμε την προσοχή εδώ.

Αγώνας σε δύο μέτωπα

Δεύτερον, αφού ο κύριος εχθρός στην Ανατολική Μεσόγειο είναι οι ΗΠΑ και χώρες όπως η Αγγλία και η Γαλλία, που βρίσκονται στην ουρά τους, τι είδους πολιτική θα ακολουθήσουμε για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις χώρες;

Ο κ. Ερντογάν λέει ότι μπορούμε να πάμε στα βόρεια της Συρίας από τη μια και στα νησιά του Αιγαίου από την άλλη «ξαφνικά μια νύχτα».

Η μάχη σε δύο μέτωπα είναι λάθος.

Προκειμένου να συγκεντρώσουμε την προσοχή και τη δύναμή μας στην Ανατολική Μεσόγειο, είναι απαραίτητο να τερματιστεί πρώτα το πρόβλημα PKK/PYD στη βόρεια Συρία. Ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί αυτό είναι η συνεργασία με τη συριακή διοίκηση. Οι συνθήκες είναι ευνοϊκές.

Η Δαμασκός είναι επίσης έτοιμη για αυτή τη λύση. Εάν οι δύο χώρες έρθουν σε συμφωνία, τόσο το PKK θα καταστραφεί όσο και οι ΗΠΑ θα φύγουν. Η επιστροφή των αιτούντων άσυλο στις χώρες τους είναι επίσης σημαντική. Δεν υπάρχει πια δικαιολογία για να αντισταθείς και να χάσεις χρόνο σε αυτό το θέμα.

Στρατιωτική Συμμαχία με την Ευρασία

Τέλος, η διενέργεια στρατιωτικής επιχείρησης στα κατεχόμενα από την Ελλάδα νησιά σημαίνει πόλεμο με όλες τις δυτικές χώρες και ιδιαίτερα τις ΗΠΑ. Πώς θα το αντιμετωπίσουμε αυτό;

Φυσικά, κάνοντας στρατιωτική και οικονομική συνεργασία με τις ευρασιατικές δυνάμεις, ιδιαίτερα τη Ρωσία, στην Ανατολική Μεσόγειο. Γιατί το Αιγαίο είναι τόσο σημαντικό για εμάς όσο και για τη Ρωσία, η οποία  διεξάγει σημαντικό μέρος του εμπορίου της μέσω των Στενών και του Αιγαίου.

Λοιπόν, έχουμε μια εξωτερική πολιτική που θα έχει πίσω μας τις ευρασιατικές δυνάμεις;

Οχι αυτή τη στιγμή. Αυτό δεν είναι δυνατό με την πώληση UAV στην Ουκρανία ή με την τοποθέτηση ενάντια στο καθεστώς Άσαντ στη Συρία.

Πρέπει να απομακρυνθούμε γρήγορα από την εξωτερική πολιτική που αφήνει μόνη την Τουρκία με το όνομα «ισορροπία» και να ξεκαθαρίσουμε τη θέση της Τουρκίας.

Διαφορετικά, θα είχαμε αφήσει μόνη την Τουρκία απέναντι στα μεγαλύτερα ναυτικά του κόσμου.

Επειδή είμαστε μόνοι σήμερα, δεν μπορούμε να βγάλουμε τα πλοία γεώτρησης από τον κόλπο της Αττάλειας, έτσι;

Είναι δυνατόν να προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας στην Ανατολική Μεσόγειο και να νικήσουμε την απειλή που τίθεται μέσω της Ελλάδας. Ωστόσο, αυτό είναι δυνατό με τη λήψη των στρατηγικών βημάτων που αναφέρονται παραπάνω.

Τέλος  όσο πιο αργοί είμαστε, τόσο νωρίτερα μπορούμε να παγιδευτούμε χωρίς συμμάχους και να δεχθούμε ένα χτύπημα στο οποίο δεν μπορούμε να απαντήσουμε."

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω διαπιστώνεται ότι η εισήγηση-θέσεις του  τουρκικού κόμματος Vatan, σε θέματα  τουρκική εξωτερικής πολιτικής, συνοψίζεται ως ακολούθως:

Υιοθετείται πλήρως η άποψη της στρατιωτικής επιχείρησης σε βάρος των νησιών μας, όπως διατυπώθηκε από τον Ερντογάν, με τις εξής προϋποθέσεις

Πρώτον να επέλθει συμφωνία Τουρκίας-Άσαντ, από κοινού δράση κατά του ΡΚΚ, παρεμπόδιση της δημιουργίας κουρδικού μορφώματος στη Βόρεια Συρία και εκδίωξη των Αμερικανών από την εν λόγω χώρα

Δεύτερον επειδή  τουρκική στρατιωτική επιχείρηση κατά της Ελλάδας θα προκαλέσει την αντίδραση των ΗΠΑ-Γαλλίας-Μ. Βρετανίας, με τις πρώτες να διατηρούν σοβαρές στρατιωτικές δυνάμεις στη χώρα μας όπερ σημαίνει άμεση στρατιωτική παρέμβαση, συστήνεται  πρώτα να γίνει ο εναγγαλισμός Άγκυρας-Μόσχας στη ΝΑ Μεσόγειο-Αιγαίο

Ωστόσο αυτό δεν μπορεί να γίνει τώρα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, οπότε η επίθεση σε βάρος της Ελλάδας μετατίθεται  χρονικά για αργότερα 

Εκτίμηση μας είναι, ότι οι παραπάνω θέσεις απηχούν τις πρόσφατες  κινήσεις Ερντογάν ο οποίος  επιχειρεί κατόπιν Ρωσικής προτροπής να τα βρεί με τον Άσσαντ, προσδοκώντας στην αναγνώριση του ψευδοκράτους στην Κύπρο από τη Δαμασκό, στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών (ΑΟΖ) με αυτό, καθώς και  στην συμμετοχή της στην ανοικοδόμηση της Συρίας

Η Ρωσία βλέπει την Τουρκία ως τον γεωπολιτικό παίκτη που μπορεί σε συνεργασία με τη Συρία, να διεισδύσει ενεργειακά στη ΝΑ Μεσόγειο, δημιουργώντας προβλήματα σε ΗΠΑ-ΕΕ-Κύπρο-Ελλάδα οι οποίες επιχιερούν την ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρωπαϊκής Ηπέιρου από τη Ρωσία

Παράλληλα η εξομάλυνση των σχέσεων Τουρκίας-Συρίας με την ρωσική παρουσία στη Συρία αλλά και το Ιράν, δημιουργούν έναν αντιδυτικό συνασπισμό κρατών στην περιοχή, ενάντια στο υπό διαμόρφωση ΝΑΤΟ Μ.Ανατολής από τις ΗΠΑ-Ισραήλ-Αραβικές χώρες.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές