Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Μήνυμα για την Συνθήκη της Λωζάνης από τον Ερντογάν: Η Ελλάδα σκόπιμα διαβρώνει τους όρους της-Δεν θα το αποδεχθούμε

Νέο προκλητικό μήνυμα πριν από λίγο από τον Ερντογάν με αφορμή την 99η επέτειο από την υπογραφή της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάνης. 

«Πρόσφατα, οι όροι που καταγράφηκαν στη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάνης, ειδικά τα δικαιώματα της τουρκικής μειονότητας, διαβρώθηκαν σκόπιμα από την Ελλάδα», είπε μεταξύ άλλων. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το μήνυμα του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν έχει ως εξής:

«Σήμερα γιορτάζουμε την 99η επέτειο από την υπογραφή της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάνης, ενός από τα ιδρυτικά έγγραφα της Δημοκρατίας της Τουρκίας.

Με τη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάνης χαράχτηκαν τα χερσαία μας σύνορα, καταργήθηκαν οι συνθηκολογήσεις, κατοχυρώθηκαν τα δικαιώματα της τουρκικής μειονότητας που παρέμενε στην Ελλάδα και επιβεβαιώθηκε το μη στρατιωτικό καθεστώς των ελληνικών νησιών κοντά στις ακτές μας. Η Τουρκία παρακολουθεί σχολαστικά την εφαρμογή της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάνης στα 99 χρόνια από την υπογραφή της.

Η Ελλάδα σκόπιμα διαβρώνει τους όρους της συνθήκης.

Ωστόσο, την τελευταία περίοδο, ειδικά τα δικαιώματα της τουρκικής μειονότητας, οι όροι που καταγράφονται στη Συνθήκη αγνοήθηκαν ή σκόπιμα διαβρώθηκαν από την Ελλάδα.

Δεν είναι δυνατόν η χώρα μας να αποδεχθεί αυτήν την κατάσταση, η οποία είναι ασυμβίβαστη με τις σχέσεις καλής γειτονίας και την αρχή της πίστης στη Συνθήκη.

Η χώρα μας είναι αποφασισμένη να καταβάλει κάθε προσπάθεια για την εγκαθίδρυση διαρκούς ειρήνης και ηρεμίας στην περιοχή της και για την προστασία των δικαιωμάτων του αγαπημένου μας έθνους.

Ενώ η Τουρκία κάνει σταθερά βήματα προς το 2023, την 100ή επέτειο της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάνης και την 100η επέτειο της Δημοκρατίας μας, ενισχύει επίσης την ενεργό της θέση σε περιφερειακά και παγκόσμια ζητήματα.

Στην 99η επέτειο της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάνης, τιμώ τη μνήμη του ιδρυτή της Δημοκρατίας μας, Γκαζί Μουσταφά Κεμάλ, των συμπολεμιστών του και των μαρτύρων μας με έλεος και μνημονεύω τους βετεράνους μας με σεβασμό και ευγνωμοσύνη».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ