Ελληνοτουρκικά

Καθηγητής Φίλης: Χάρτης Μπαχτσελί, Τουρκικά F-16 και οι τελευταίες εκτιμήσεις για την Ουκρανική κρίση

Την απόφαση του κογκρέσου για τα Τουρκικά F-16 που όπως χαρακτηριστικά τονίζει δίνει στην χώρα μας το προβάδισμα, τον χάρτη Μπαχτσελί που "επιστρέφει την περιοχή" πριν τους Βαλκανικούς πολέμους αλλά και τις τελευταίες εξελίξεις στην Ρωσο-Ουκρανική κρίση μετά τα Ουκρανικά χτυπήματα στην Χερσώνα σχολιάζει ο καθηγητής Γεωπολιτικής Γιώργος Φίλης.

 

Μεταξύ άλλων ο καθηγητής τονίζει

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν την Τουρκία μέσω του νόμου CAATSA στο μικροσκόπιο και θεωρείται πλέον μία χώρα η οποία δεν εξυπηρετεί κατά βάση τα συμφέροντα ν της Ουάσιγκτον εξ ου και βρίσκεται σε αυτό τον νόμο άρα λοιπόν οτιδήποτε και να λέει η κυβέρνηση Biden αυτή τη στιγμή και εφόσον δεν βγει από το νόμο CAATSA ή η Τουρκία και aν και εφόσον δεν μπορέσει να πάρει το πράσινο φως από τα νομοθετικά όργανα δηλαδή το κογκρέσο νομίζω ότι θα είναι πάρα πολύ δύσκολο για την Τουρκία να παραλάβει η να αρχίσει να εκσυγχρονίσει ή να πάρει κρίσιμα υλικά για τα f-16.

 Σε κάθε περίπτωση νομίζω ότι το χρήσιμο, γιατί και εγώ θεωρώ επειδή είμαι από αυτούς οι οποίοι λένε ότι τελικά η Τουρκία θα γυρίσει προς τη δύση, με ή χωρίς τον κύριο Ερντογάν ( θεωρώ χωρίς τον κύριο Ερντογάν) ότι το κρίσιμο σημείο είναι ότι πήραμε κεφάλι τουλάχιστον στον. αεροπορικό τομέα. Ενώ πριν ενάμιση χρόνο βρισκόμασταν πίσω, λόγω αυτών των οποίων έχουν γίνει, των πρωτοβουλιών που έχουν παρθεί, αλλά και των λαθών της Τουρκίας αυτή τη στιγμή η Ελλάς φαίνεται ότι έχει πάρει κεφάλι.

 

Ο χάρτης Μπαχτσελί όπως καταλαβαίνετε είναι ένας χάρτης ο οποίος επί της ουσίας μας λέει ότι θα γυρίσουμε στο καθεστώς του Αιγαίου πριν των βαλκανικών πολέμων. Μιλάμε για αυτή την κατάσταση, δεν μιλάμε για μία γκρίζα ζώνη στα Ίμια και εδώ φαίνεται αυτό το οποίο τουλάχιστον κάποιοι από μας λέμε ότι τα τελευταία χρόνια, ότι η κυβέρνηση Ερντογάν, τα τελευταία 20 χρόνια δεν είναι ότι απλά γαβγίζει. Έχει αυξήσει τον πήχη της της κρίσης και των απαιτήσεων της Τουρκίας απέναντι μας σε τεράστιο βαθμό σε σχέση με το επίπεδο το οποίο είχαμε πριν την είσοδο του κυρίου Ερντογάν στο πολιτικό σκηνικό της χώρας του.

Αντιστέκεται η Ουκρανία αλλά η επί του εδάφους πραγματικότητα λέει ότι περίπου το 20% του εδάφους της Ουκρανίας πλέον ελέγχεται από την Ρωσία στο μέτωπο του Λουγκάνσκ και του Ντονιέτσκ που σχεδόν ολόκληρο είναι υπό τον έλεγχο της Ρωσίας. Τώρα φαίνεται ότι οι Ρώσοι προσπαθούν να ολοκληρώσουν τον έλεγχο αυτής της περιοχής και από κει και ύστερα η εκτίμηση είναι, βλέποντας το πώς κινούνται οι Ρώσοι, ότι θα χτυπήσουν το Χάρκοβο. Αυτό πλέον είναι εμφανές γιατί μαζεύονται δυνάμεις για το Χάρκοβο δηλαδή έχουμε πλέον μια στρατιωτική επιχείρηση με έναν πολύ πιο οργανωμένο τρόπο.

Τώρα, θα φανεί το κατά πόσο οι Ουκρανοί θα μπορέσουν να κρατήσουν τις περιοχές ή να κάνουν κάποιες τοπικές αντεπιθέσεις όπως φαίνεται ότι έγινε στην περιοχή της Χερσώνας, αν και όπως καταλαβαίνετε είναι πάρα πολύ δύσκολο για την Ουκρανία. Δηλαδή να σας το πω πολύ απλά είναι αναλόγως τι εννοεί κάποιος ότι οι Ουκρανοί μπορούν να επιβιώσουν δηλαδή είναι σαν να λέμε ότι γίνεται ελληνοτουρκικός πόλεμος και οι Τούρκοι χάνουν την Ανατολική Θράκη. Νίκησαν στον πόλεμο επειδή δεν κατελήφθη όλη η Τουρκία από την Ελλάδα;

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ