Κόσμος

Σφοδρή επίθεση Πέτρο κατά Τραμπ και το ρήγμα στις σχέσεις ΗΠΑ–Κολομβίας

Μια ιδιαίτερα αιχμηρή παρέμβαση έκανε ο πρόεδρος της Κολομβίας, Γουστάβο Πέτρο, από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Ο Κολομβιανός ηγέτης ζήτησε να κινηθεί «ποινική διαδικασία» σε βάρος του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, κατηγορώντας τον για τα φονικά πλήγματα στην Καραϊβική εναντίον ταχύπλοων που, σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, μετέφεραν ναρκωτικά.

Ο Πέτρο, σοσιαλδημοκράτης πολιτικός με έντονη ρητορική, επέκρινε ευθέως τον Τραμπ λέγοντας ότι «έδωσε την εντολή» για τις επιθέσεις, οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε «νέους που απλώς ήθελαν να ξεφύγουν από τη φτώχεια». Με δραματικό τόνο, υπογράμμισε: «Λένε ότι οι πύραυλοι στην Καραϊβική στόχευαν διακινητές ναρκωτικών. Αυτό είναι ψέμα!».

Στο μεταξύ, οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις συνεχίζουν επιχειρήσεις στην Καραϊβική με στόχο την καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών προς τις ΗΠΑ. Ο Λευκός Οίκος κατηγορεί τη Βενεζουέλα – γειτονική χώρα της Κολομβίας – ότι βρίσκεται πίσω από τη δράση των καρτέλ.

Σύμφωνα με τις αμερικανικές ανακοινώσεις, τρεις βάρκες που φέρονταν να μεταφέρουν ναρκωτικά καταστράφηκαν από τις αρχές του μήνα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 14 επιβαίνοντες. Ο Πέτρο, ωστόσο, εκτιμά ότι ανάμεσα στα θύματα υπήρχαν και Κολομβιανοί, κάτι που ενίσχυσε την ένταση της τοποθέτησής του.

Από το βήμα του ΟΗΕ, ο πρόεδρος της Κολομβίας δήλωσε με έμφαση: «Πρέπει να κινηθεί ποινική διαδικασία εναντίον Αμερικανών αξιωματούχων, συμπεριλαμβανομένου εκείνου που έδωσε την εντολή, του προέδρου Τραμπ». Η δήλωση αυτή δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών και δείχνει το βάθος της κρίσης στις διμερείς σχέσεις.

Παράλληλα, ο Πέτρο υπενθύμισε ότι η Κολομβία παραμένει ο μεγαλύτερος εξαγωγέας κοκαΐνης στον κόσμο, αλλά κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι οι πραγματικοί ηγέτες των καρτέλ βρίσκονται στο Μαϊάμι, «ως γείτονες του προέδρου των ΗΠΑ» που διατηρεί έπαυλη στη Φλόριντα.

Αν και οι δύο χώρες είναι παραδοσιακοί σύμμαχοι, οι σχέσεις τους έχουν επιδεινωθεί μετά την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο. Η ένταση κορυφώθηκε την περασμένη εβδομάδα, όταν η Ουάσινγκτον αφαίρεσε από την Κολομβία την πιστοποίηση του εταίρου των ΗΠΑ στην καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Οπλικά συστήματα 0

Ισραηλινός Αξιωματούχος: Σε μια κρίση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ με την Άγκυρα, το δίκτυο υποστήριξης των τουρκικών drones θα σταματήσει απότομα

Μεγάλο παραμύθι η τουρκική υπεροπλία με τα ” Bayraktar”-Έρχεται κοινό σχέδιο Ισραήλ, Ελλάδος και Κύπρου κατά της...