Ελληνοτουρκικά

«Κότα λυράτη» η Τουρκία δεν ισχυρίζεται πως το Καστελόριζο είναι αποστρατικοποιημένο λόγω της άσκησης με τους Ισραηλινούς

Όπως αποκάλυψε το Πενταπόσταγμα στα μέσα της εβδομάδας μαχητικά της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας θα ασκηθούν με μαχητικά της Ελληνικής στις ανατολικές εσχατιές του FIR Αθηνών. Προς τούτο έχει δεσμευτεί περιοχή νοτίως του Καστελορίζου για αεροναυτική άσκηση στις 13 Ιουλίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Τουρκία αμφισβητώντας για μια ακόμα φορά τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στην περιοχή του Καστελορίζου αλλά μην θέλοντας να πάει κόντρα στο Ισραήλ, με αφορμή την δέσμευση της συγκεκριμένης περιοχής για την άσκηση με τα ισραηλινά μαχητικά, δεν λέει τίποτα για αποστρατικοποιημένο καθεστώς. Απλά προχώρησε σε έκδοση Navtex με ακριβώς τις ίδιες συντεταγμένες και χρόνο σε μια προσπάθεια να φανεί στο διεθνές σύστημα οδηγιών προς ναυτιλομένους πως αυτή δίνει την έγκριση και διενεργεί την δέσμευση περιοχής ισχυριζόμενη παράλληλα πως ο χώρος εκεί είναι σε δική της δικαιοδοσία και επισημαίνοντας πως ο ελληνικός υδρογραφικός σταθμός που το έπραξε δεν έχει κάτι αντίστοιχο.

Στην Τουρκία η επιθετική ρητορική συνοδεύεται ξεκάθαρα από προετοιμασίες της τουρκικής πολεμικής μηχανής η οποία προσπαθεί να δώσει λύσης στο εμπάργκο που έχει επιβληθεί από χώρες της Δύσης.

Τουρκικά F-16 απογειώθηκαν προκειμένου να πραγματοποιήσουν δοκιμή του πυραύλου GOKDOGAN, ενός πυραύλου καθοδηγούμενου από ραντάρ για βολές πέραν του οπτικού ορίζοντα με βεληνεκές μεταξύ 75 και 105 χιλιόμετρα, με προφανή στόχο…την ελληνική πολεμική αεροπορία και χρήση σε αερομαχίες σε Αιγαίο και ειδικότερα Ανατολική Μεσόγειο, όπου οι αποστάσεις είναι μεγάλες.

Τα αποτελέσματα της βολής ικανοποίησαν τα στελέχη στο κέντρο ελέγχου που ξέσπασαν σε χειροκροτήματα.

Τα ΜΜΕ στην γείτονα προετοιμάζουν το κοινό τους για μια σύγκρουση στην οποία Ελλάδα και ΗΠΑ επιζητούν την εξόντωση της «αμυνόμενης» Τουρκίας.

«Ένας πόλεμος σε θάλασσα και ξηρά μεταξύ της Τουρκίας με την Ελλάδα που δίπλα της είναι οι ΗΠΑ. Στόχος τους είναι να εξολοθρεύσουν τον στόλο και την αεροπορία της Τουρκίας. Η καταστροφή του Στόλου μας θα έχει αποτελέσματα παρόμοια με όσα συνέβησαν με τον Ιμπραήμ πασά» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Χακί Πεκίν πρώην επικεφαλής Υπηρεσίας Πληροφοριών Γενικού Επιτελείου Τουρκίας. 

Αθήνα και Ουάσιγκτον εξαπέλυσαν από χθες και μέχρι τις 20 Ιουλίου την «Οργή του Ποσειδώνα» μια άσκηση στην οποία μονάδες της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, Πολεμικού Ναυτικού και των Ειδικών Δυνάμεων θα ασκηθούν μαζί με 10 μαχητικά στελθ F-35 και 14 μαχητικά F-15 της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ σε περιοχές γύρω από την Κρήτη, το νότιο Ιόνιο και την ηπειρωτική χώρα.

Το Γενικό Επιτελείο Στρατού έστειλε το δικό του μήνυμα αποτρεπτικής ισχύος αποδεσμεύοντας πλάνα από άσκηση διάβασης ποταμού που έλαβε χώρα στο νότιο Έβρο από τη Δευτέρα 4 έως και την Παρασκευή 8 Ιουλίου.

Στην παρούσα φάση πάντως η Τουρκία σε επίπεδο ερευνητικών σκαφών και γεωτρυπάνων φαίνεται να επιλέγει να κινηθεί στη Μαύρη Θάλασσα καθώς ανανέωσε με σχετικές οδηγίες προς ναυτιλομένους τον πλού των Γεωτρυπάνων Γιαβούζ και Φατίχ στα κοιτάσματα «τουρκαλί» και του ερευνητικού «Τουμπιτάκ» στη θάλασσα του Βοσπόρου.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ