Ελληνοτουρκικά

Τους “ζώνουν τα φίδια”! Τουρκικά ΜΜΕ: Οι Έλληνες εξοπλίζονται με UAV MQ-9 και αμφίβια οχήματα AAV-7 από τις ΗΠΑ

Η ανησυχία των Τούρκων για τον συνεχή εξοπλισμό των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων είναι έκδηλη , καθώς τουρκικό ΜΜΕ, κι όχι όποιο κι όποιο, αλλά η Χουριέτ αναφέρει ότι η Ελλάδα, θα αγοράσει συσκευές αμερικανικής κατασκευής κατά των τουρκικών drones.

«Ειδική μόνιμη επιτροπή του ελληνικού κοινοβουλίου για τα εξοπλιστικά προγράμματα και τις συμβάσεις, ενέκρινε την προμήθεια τριών μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων MQ-9 και των αμερικανικών τεθωρακισμένων αμφίβιων οχημάτων AAV-7, που θα κοστίσουν 691 εκατομμύρια ευρώ (703 εκατομμύρια δολάρια)», αναφέρει.

Μάλιστα τονίζει πως παρόλο που η Ελλάδα παρέλαβε πρόσφατα έξι μαχητικά αεροσκάφη Rafale από τη Γαλλία, η απόκτηση αυτών των αεροπλάνων δεν μείωσε τις ανησυχίες της για τα UAV και τα οπλισμένα drones της Τουρκίας. 

Στο Πενταπόσταγμα  σε άρθρο μας αναφέραμε: Σενάριο αγοράς αμερικανικών UAV MQ-9 Guardian από την Ελλάδα-Η χώρα μας χρειάζεται εξοπλισμένα drone, το υπουργείο άμυνας εξετάζει την περίπτωση απόκτησης από τις ΗΠΑ του drone MQ-9 Guardian, από την εταιρεία General Atomics Aeronautical Systems.

Έρχονται επικίνδυνες και δύσκολες εποχές, ειδικά μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία και ο εξοπλισμός των ενόπλων μας δυνάμεων είναι μονόδρομος.

Σύμφωνα με παλαιότερες δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου, η Ελλάδα εξετάζει την προμήθεια τριών μη επανδρωμένων εναερίων οχημάτων MQ-9 Reaper.

Δεν διέφυγε της προσοχής των Τούρκων ότι στο πλαίσιο αυτών των προσπαθειών, κατά τη διάρκεια επίσκεψης που πραγματοποίησε στο Ισραήλ στις 20 Ιανουαρίου, ο Έλληνας υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος διερεύνησε επιλογές για την απόκτηση τεχνολογιών κατά των μη επανδρωμένων αεροσκαφών από αυτή τη χώρα.

Το όλο θέμα έχει πάει τον δρόμο του για την ενίσχυση των ελληνικών δυνατοτήτων, στον τομέα της κάλυψης του Αιγαίου και των ελληνικών νησιών μας, η οποία είναι αναγκαία.

Τα MQ-9 Reaper έχουν αυτονομία 30 ωρών πτήσης, όταν χρησιμοποιούνται για παρακολούθηση και συλλογή πληροφοριών (Intelligence, Surveillance and Reconnaissance – ISR), ενώ μπορούν να φέρουν οπλικό φορτίο ( με πυραύλους βάρους 1.700 κιλών). Ο κινητήρας τους έχει ισχύ 950 ίππων και η ταχύτητά τους μπορεί να φθάσει ως και τα 480 χιλιόμετρα/ώρα.

Λόγω του γνωστού τουρκικού προγράμματος κατασκευής UAV και UCAV, είναι επιτακτική ανάγκη αυτά τα αμερικανικά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα, να είναι οπλισμένα με πυραύλους, βάζοντας την χώρα μας στο κλαμπ των αντίστοιχων χωρών.

Δεν είναι μεγάλος ο αριθμός τους, αλλά η εμπειρία που θα αποκτηθεί σε συνδυασμό με την παρουσίαση νέων ελληνικών UAV, ( τα οποία θα μπορούν να εξοπλιστούν με πυραύλους με κάποιες μετατροπές), θα δώσουν μια διέξοδο στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις σε σχέση με το τουρκικό οπλοστάσιο μελλοντικά.     

 Η χρήση UAV σε περιοχές όπως το Αιγαίο και η ανατολική Μεσόγειος, μπορεί να αυξήσει δραματικά την στρατηγική ισχύ της χώρας μας απέναντι στην Τουρκία, με μειωμένο κόστος και χωρίς ρίσκο απώλειας ανθρώπινης ζωής.

Αυτή η εξέλιξη  οδήγησε το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας και την Πολεμική Αεροπορία, να εξετάσουν ακόμη πιο προσεκτικά το  MQ-9 Reaper, ένα εναέριο όχημα που είχε έρθει στην Ελλάδα και ειδικά στην 110 Πτέρυγα Μάχης της Λάρισας.

Επιπρόσθετα πέντε νέα εξοπλιστικά προγράμματα των Ειδικών Δυνάμεων έφερε στη Βουλή ο Νίκος Παναγιωτόπουλος ενώπιον των μελών της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων. 

Ένα εξ αυτών επ΄ωφελεία ΓΕΣ αφορά στην προμήθεια «Αμφίβιων Τεθωρακισμένων Οχημάτων», δηλαδή των 71 AAV7, τα οποία διαθέτουν αμφίβιες δυνατότητες. 

Στο Πενταπόσταγμα σε άρθρο μας αναφέραμε : Ποιο είναι το AAV7 που φέρνει στην Βουλή ο υπουργός Άμυνας, τονίζοντας το όχημα αποτελεί ένα ογκώδες αμφίβιο ερπυστριοφόρο όχημα που σκοπός του είναι να αποβιβάζει στρατεύματα σε ανοιχτές παραλίες. Για αυτόν τον λόγο, σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε με τέτοιον τρόπο ώστε να είναι αξιόπλοο.

Δεν διαφεύγει των Τούρκων ότι τα τεθωρακισμένα AAV-7, θα αποσταλούν στην Ελλάδα αφού ολοκληρωθεί η συντήρησή τους στις ΗΠΑ.

Το AAV7 διαθέτει πλήρωμα τριών, συμπεριλαμβανομένου του διοικητή, του πυροβολητή και του οδηγού. Το ευρύχωρο τμήμα στρατευμάτων μπορεί να μεταφέρει έως 25 πεζοναύτες ή περίπου 4,5 τόνους φορτίου. Η είσοδος και η έξοδος των στρατιωτών πραγματοποιείται από πίσω ράμπα ή καταπακτές οροφής.

Το AAV7 αναπτύσσεται στην θάλασσα από πλοία αμφίβιων επιχειρήσεων. Το τεθωρακισμένο όχημα επιχειρείται για είσοδο σε ημι-θαλάσσιες περιοχές. Η κύρια αποστολή των οχημάτων κατά την διάρκεια αμφίβιας μάχης είναι η κυριαρχία σε μία παραλία και η προστασία μίας ακτογραμμής για εισερχόμενα στρατεύματα. Όταν βγει στην ακτή το AAV7 μπορεί να επιχειρεί δίπλα σε άλλα τεθωρακισμένα οχήματα. Οι λειτουργίες του περιλαμβάνουν φύλαξη κρίσιμων σημείων, περιπολίες και μεταφορά στρατευμάτων και προμηθειών στην ενδοχώρα.

Θωράκιση και Οπλισμός

Το τεθωρακισμένο διαθέτει συγκολημένη αλουμινένια θωράκιση κύτους. Η θωράκισή του παρέχει προστασία εναντίων μικρών βλημάτων και θραυσμάτων βλημάτων πυροβολικού. Πρόσφατες συρράξεις έχουν δείξει μία ευαλωτότητα του AAV7 σε νάρκες ξηράς και αυτοσχέδιες εκρηκτικές συσκευές. 

Το AAV7 έρχεται με έναν μικρό πυργίσκο. Αρχικά ήταν οπλισμένο με βαρύ πολυβόλο 12,7 χιλιοστών, αν και αργότερα εκτιμήθηκε πως μόνο ένα πολυβόλο ήταν ανεπαρκή και προστέθηκε ένας αυτόματος εκτοξευτής βομβίδων 40 χιλιοστών. Δοκιμάστηκαν και εκδόσεις με βαρύτερους πυργίσκους εξοπλισμένους με πυροβόλα 20 ή 30 χιλιοστών, αλλά τελικά τα σχέδια αυτά εγκαταλείφθηκαν.

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ