Ο Τούρκος πρόεδρος Ρ.Ν. Ερντογάν ,παρουσιάζοντας τον εαυτό του ως ηγέτη του ισλαμικού κόσμου επιδιώκει να ενώσει τα ισλαμικά κράτη για πόλεμο εναντίον του Ισραήλ.
Η σύνοδος κορυφής συγκέντρωσε αρχηγούς κρατών από όλο τον αραβικό και μουσουλμανικό κόσμο σε απάντηση στην επεκτεινόμενη στρατιωτική εκστρατεία του Ισραήλ στην περιοχή.
Ο Ερντογάν προτρέπει τα αραβικά και μουσουλμανικά έθνη να επιβάλουν οικονομικές κυρώσεις στο Ισραήλ, δημιουργώντας κλίμα οικονομικής ασφυξίας από την μία πλευρά, και από την άλλη ζητά από όλες αυτές τις χώρες να επενδύουν στην χώρα του την Τουρκία.
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε τη Δευτέρα τις αραβικές και μουσουλμανικές χώρες να υιοθετήσουν κυρώσεις κατά του Ισραήλ, λέγοντας ότι η οικονομική πίεση πρέπει να συνοδεύει την διπλωματική καταδίκη.
Ο Ερντογάν μίλησε σε έκτακτη σύνοδο κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου και του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας στο Κατάρ, η οποία πραγματοποιήθηκε μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση του Ισραήλ στη Ντόχα με στόχο τους διαπραγματευτές της Χαμάς.
Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι η επίθεση έδειξε ότι η «ληστεία» του Ισραήλ είχε φτάσει σε νέο επίπεδο και κατηγόρησε τη χώρα ότι σκόπιμα αποσταθεροποιεί την περιοχή.
Ο Ερντογάν δήλωσε ότι η συγκέντρωση θα πρέπει να θεωρηθεί διεθνώς ως επίδειξη άνευ όρων υποστήριξης προς το Κατάρ, το οποίο έχει φιλοξενήσει ηγέτες της Χαμάς και έχει ενεργήσει ως μεσολαβητής στις συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός.
«Η Τουρκία θα στέκεται πάντα στο πλευρό του φίλου και αδελφού συμμάχου μας, του Κατάρ», είπε ο ίδιος.
Χαρακτήρισε την κυβέρνηση του Ισραήλ ότι έχει ενσαρκώσει μια «νοοτροπία τρομοκρατίας» που ευδοκιμεί στο χάος και την αιματοχυσία.
Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι επιδιώκει σφαγές και γενοκτονία στην Παλαιστίνη, ενώ παράλληλα διαδίδει αστάθεια σε όλη τη Μέση Ανατολή.
Ο Ερντογάν κάλεσε τους μουσουλμάνους ηγέτες να εντείνουν το διπλωματικό έργο που στοχεύει στην οικοδόμηση υποστήριξης για κυρώσεις. «Πιστεύω ότι το Ισραήλ πρέπει επίσης να πιεστεί οικονομικά», είπε και τόνισε ότι απαιτούνται αυστηρότερα μέτρα πέρα από τις πολιτικές δηλώσεις.
Οι επικριτές κατηγορούν τον Ερντογάν για υποκρισία στην κριτική του προς το Ισραήλ, σημειώνοντας ότι εταιρείες που συνδέονται με στενούς συνεργάτες του συνέχισαν να εμπορεύονται με το Ισραήλ για μήνες, ακόμη και όταν καταδίκασε δημόσια τη χώρα για τη στρατιωτική της εκστρατεία στη Γάζα μετά τον Οκτώβριο του 2023.
Μεγάλο μέρος αυτού του εμπορίου συνεχίστηκε μετά και την ανακοίνωση της Τουρκίας για εμπορική απαγόρευση τον Μάιο του 2024, με τις αποστολές συχνά να αναδρομολογούνται μέσω τρίτων χωρών για να καλυφθεί ο τελικός προορισμός τους.
Η απόφαση να κλείσουν επίσημα τα τουρκικά λιμάνια και ο εναέριος χώρος σε ισραηλινά πλοία και αεροσκάφη τον Αύγουστο του 2025 ελήφθη μόνο μετά από μήνες δημόσιων διαμαρτυριών, τις οποίες η κυβέρνηση του Ερντογάν αντιμετώπισε με αστυνομική καταστολή.
Ακόμα και τότε, οι περιορισμοί δεν έχουν οδηγήσει σε γενική απαγόρευση, με πλοία με ξένη σημαία να εξακολουθούν να πλέουν από τουρκικά λιμάνια προς το Ισραήλ.
Είναι πασιφανές ότι ο Τούρκος πρόεδρος θέλει να οδηγήσει όλες τις χώρες της Μέσης Ανατολής σε μια οικονομική, διπλωματική και τέλος μια στρατιωτική περικύκλωση του Ισραήλ, εμφανιζόμενος ο ίδιος ως νέος Χαλίφης, παίζοντας κυριολεκτικά με την φωτιά, που ο ίδιος θα ανάψει στην Ανατολική Μεσόγειο, αν δεν ευοδωθούν τα σχέδια του σε Αιγαίο, Λιβύη, Κύπρο και Γάζα.