Ελληνοτουρκικά

Νέα πρεμούρα Τούρκων για το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ-Παραδέχονται τα σχέδια τους κατά της Ελλάδος από Αλβανία, ενώ απειλούν από Λιβύη-Αλεξανδρέττα

Αναφορά του τουρκικού τύπου στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ, λόγω άρθρου που αφορά πιθανά σχέδια της Άγκυρας με χρήση τουρκικών υποβρυχίων κατά της Ελλάδος, μέσω της βάση Πασάλιμανι στην Αλβανία.    

“Η τουρκική ναυτική βάση στην Αδριατική έχει γίνει ο νέος εφιάλτης των Ελλήνων μετά το Αιγαίο. Ο αθηναϊκός Τύπος μετέτρεψε σε ταινία τρόμου την ύπαρξη της Βάσης Πασαλιμάνι, την οποία χρησιμοποιούν οι τουρκικές ναυτικές δυνάμεις από το 1998 στις αλβανικές ακτές.

Η τουρκική ναυτική βάση στην Αδριατική εξισώνεται με τον εξοπλισμό των ελληνικών νησιών στο Αιγαίο ( Θάλασσα των Νησιών την αναφέρουν), και η Αθήνα βιώνει έναν νέο φόβο από την Αλβανία αυτές τις μέρες.

Ο ελληνικός Τύπος γράφει ότι η Ναυτική Βάση Πασαλιμάνι, την οποία η διοίκηση των Τιράνων έθεσε στη διάθεση του Τουρκικού Ναυτικού το 1998, θα χρησιμοποιηθεί για επιθέσεις σε ελληνικό έδαφος από την Αδριατική Θάλασσα.

Το Pentapostagma, μια από τις ιστοσελίδες με επιρροή στα ελληνικά ΜΜΕ, ανέφερε ότι «Τούρκοι καταδρομείς θα πολιορκήσουν την Ελλάδα χρησιμοποιώντας τη ναυτική βάση στην Αλβανία».

Το Τουρκικό Κέντρο Ναυτιλίας και Παγκόσμιας Στρατηγικής, από την άλλη πλευρά, έδωσε τις ακόλουθες πληροφορίες για το παρελθόν της τουρκικής βάσης σε αλβανικό έδαφος.

"Το Πασαλιμάνι ήταν η μόνη βάση της Σοβιετικής Ένωσης στη Μεσόγειο τη δεκαετία του 1950. Μετά την αποχώρηση της Αλβανίας από το Σύμφωνο της Βαρσοβίας το 1961, η βάση μετατράπηκε σε πρόβλημα μεταξύ της ΕΣΣΔ και Αλβανίας.

Στο πλαίσιο του πρωτοκόλλου που υπογράφηκε στις 24 Μαρτίου 1998 ( Αλβανίας-Τουρκίας), ιδρύθηκε από το Τουρκικό Ναυτικό μονάδα επιμελητείας και ανακαινίστηκαν οι λιμενικές υποδομές.

Η Ναυτική Βάση Paşalimanı έχει γίνει ένα λιμάνι του οποίου η σημασία δεν μπορεί να αγνοηθεί για το ΝΑΤΟ και τις τουρκικές ναυτικές δυνάμεις.

Υπάρχει ακόμη προσωπικό του Τουρκικού Ναυτικού που σταθμεύει εκεί. Η Ελλάδα είναι ιδιαίτερα ενοχλημένη από την τουρκική ναυτική παρουσία στο Πασαλιμάνι, και μάλιστα τη βλέπει ως απειλή», καταλήγει το trt haber.

Καταρχήν η Ελλάδα δεν έχει πρόβλημα μόνο με την ...τουρκική ναυτική βάση στο Πασαλιμάνι της Αλβανίας ( η οποία δεν έχει σχέση με άλλες εγκαταστάσεις στο ίδιο λιμάνι, οι οποίες όμως εξυπηρετούν το ΝΑΤΟ για να γνωρίζουμε και τι γράφουμε), αλλά και με την ναυτική βάση των Τούρκων στην Μισράτα, και την αεροπορική στην Αλ Βατίγια, ενώ εκκρεμεί η γιγάντωση  της ναυτικής βάσης στην Αλεξανδρέττα, Ακσάζ και Συρία στα εδάφη που έχει καταλάβει ο τουρκικός στρατός αλλά κά.

Οι κινήσεις αυτές της Άγκυρας προκαλούν θυμό και μέτρα, όχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά και από Ισραήλ, Αίγυπτο, Αλγερία, Γαλλία και ΗΠΑ.

Ειδικά στην Λιβύη, Σύμφωνα με το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ, με πληροφορίες από τουρκικές  και ξένες πηγές, η Τουρκία θα μεταφέρει σύντομα στρατεύματα στη βάση Αλ Βατίγια, ενώ θα μετασταθμεύσουν και πολεμικά αεροσκάφη F-16 στη βάση.

Σε αυτή τη διαδικασία, τα τουρκικά μεταγωγικά αεροσκάφη C-130E και A400M πετούν πολύ συχνά στην αεροπορική βάση Vatiye, αλλά και στην Misrata, μεταφέροντας εξοπλισμό και προσωπικό πιθανότατα.

Οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν αναπτύξει συστήματα αεράμυνας MIM-23B Hawk στη Στρατιωτική Αεροπορική Βάση Vatiye, η οποία τέθηκε υπό έλεγχο από τις δυνάμεις της Λιβυκής Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (UMH) στις 4 Ιουλίου 2020.

Την ίδια στιγμή πληροφορίες θέλουν να αναβαθμίζεται πυρετωδώς και η ναυτική βάση στην Μισράτα, για λογαριασμό του τουρκικού ΠΝ, σε μια προσπάθεια της Άγκυρας να μεταφέρει μονάδες επιφανείας και υποβρύχια στα νότια της Ελλάδος και δίπλα στην Αίγυπτο.

Τουρκικές πηγές αναφέρουν ότι η παρουσία τουρκικών πολεμικών πλοίων στην Μισράτα, θεωρείται “απαραίτητη για την ασφάλεια των... δραστηριοτήτων γεώτρησης στην περιοχή”.

Επίσης επί τη βάσει στοιχείων, η οροσειρά του Πενταδακτύλου με προέκταση προς την Καρπασία αποτελεί περιοχή, επί της οποίας είναι εγκατεστημένες τουρκικές κεραίες και ραντάρ, που δίνουν εικόνα και έλεγχο στη θάλασσα και στον αέρα στην Ανατολική Μεσόγειο, με στόχο τον πλήρη έλεγχο της κατάστασης σε μια προσπάθεια κυριαρχίας της Τουρκίας, ώστε να αυξήσει τη γεωπολιτική της σημασία εντός και εκτός ΝΑΤΟ και ειδικότερα σε ό,τι αφορά τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ. Και συμβαίνει αυτό σε μια περίοδο δομικών αλλαγών στα θέματα της ασφάλειας.

Το τουρκικό δίκτυο ξεκινά από το Αιγαίο και επεκτείνεται στην Κύπρο. Και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων: 1. Δέκτες παράκτιας επιτήρησης και ναυσιπλοΐας. 2. Ηλεκτρονικά ραδιοβοηθήματα. 3. Συστήματα ζεύξης με δορυφόρο. 4. Ραντάρ επιτήρησης εναέριου χώρου.

Κατά τα άλλα η Άγκυρα κατηγορεί την Ελλάδα για στρατικοποίηση των νήσων της ( που είναι νόμιμη δικαίωμα της σύμφωνα με τον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ) στο Αιγαίο και την παρουσία ελληνικών επιθετικών όπλων, όταν η ίδια πράττει “όργια” σε αυτόν τον τομέα την ίδια περίοδο γύρω από την ελληνική επικράτεια, και ενώ τουρκικά αεροσκάφη και UAV εισβάλουν καθημερινά στον ελληνικό εναέριο χώρο.

Ο Ερντογάν θέλει να δημιουργήσει μια βάση στην Λιβύη, η οποία σε συνδυασμό με τις βάσεις σε Αλβανία, Αλεξανδρέττα, Ακσάζ, Συρία, έχουν στόχο να παρενοχλούν την Ελλάδα, αλλά και όσες χώρες κάνουν ή θα επιχειρήσουν να κάνουν  προσπάθειες κάνουν είτε με τον αγωγό East Med, είτε με άλλες εργασίες έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων, αλλά ο εκσυγχρονισμός των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, ειδικά με τα F-35, τα οποία θα διαθέτουν πυραύλους με εμβέλεια έως τα Γαυγάμηλα και την Ισσό, διαλύουν τα σχέδια αυτά.   

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ