Ελληνοτουρκικά

Εκτόξευση! Πώς αναβαθμίζεται κατακόρυφα η Άμυνα της Ελλάδας με τα 13 εξοπλιστικά προγράμματα Στρατού και Πολεμικού Ναυτικού

Σε πρόσφατο άρθρο μας , αναφερθήκαμε στα εξοπλιστικά προγράμματα Στρατού και Πολεμικού Ναυτικού που "τρέχουν" αυτήν την περίοδο και για τα οποία ο ΥΠΑΜ ενημέρωσε τα μέλη της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής

Το τι συνεπάγεται το καθένα από αυτά και πως αναβαθμίζει την άμυνα της χώρας θα το αναλύσουμε σε αδρές γραμμές  στη συνέχεια:

Για το Στρατό Ξηράς

1. Προμήθεια βλημάτων («πύραυλοι») Αέρος – Εδάφους/Επιφανείας, τύπου Hellfire, για τα επιθετικά ελικόπτερα AH-64A+ Apache και AH-64DHA Longbow Apache της Αεροπορίας Στρατού.

Με την παραπάνω προμήθεια αναβαθμίζεται η αντιαρματική και αντιαβακική ικανότητα σε Έβρο και νησιά για τα 2 ΤΕΕΠ (Τάγματα Επιθετικών Ελικοπτέρων). 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το κάθε AH-64A+ Apache  μπορεί να φέρει έως 16 πυραύλους Hellfire, ενώ τα ποσοστά ευστοχίας του είναι άνω του 90%

Αν αναλογιστούμε ότι στον Έβρο  μια Μηχανοκίνητη ή Τεθωρακισμένη τουρκική Ταξιαρχία έχει 2 ΕΜΑ (Επιλαρχίες μέσων αρμάτων), δηλαδή περίπου 105 άρματα συνολικά, τότε αν θεωρήσουμε ότι 14 από τους 16 πύραυλους μας πλήτουν επιτυχώς το στόχο  τους, τότε αρκούν 3-4 AH-64A+ Apache, προκειμένου να καταστρέψουν το 50% των αρμάτων καθενός τουρκικού Σχηματισμού , θέτοντας τον ουσιαστικά εκτός μάχης και χωρίς να προσμετρήσουμε τα όσα τουρκικά άρματα θα καταστραφούν από τα φίλια άρματα, το πυροβολικό και τα  αντιαρματικά του στρατού μας. 

Τα ποσοστά απωλειών ενδεχομένως να είναι ακόμη μεγαλύτερα για τα τουρκικά άρματα, αν λάβουμε υπόψιν το κώλυμα που λέγεται Έβρος ποταμός, αλλά και την αντιαρματική τάφρο που συνεχίζεται πίσω από αυτόν εντός ελληνικού εδάφους, αφού αυτά θα έχουν ως αποτέλεσμα την επιβράδυνση της κίνησης των αρμάτων και συνεπώς της ευκολότερης στοχοποίσης τους. 

Τέλος παρόμοια τύχη θα έχει η Ταξιαρχία πεζοναυτών των Τούρκων και οι ακολουθούσες...αν φθάσουν ποτέ στην ακτή τεθωρακισμένες δυνάμεις των Τούρκων, 

Το αυτό και οι αεροκίνητες δυνάμεις των Τούρκων, οι οποίες θα γνωρίσουν από κοντά την ισχύ των AH-64A+ Apache και όχι των βαρελιών στόχων ...........που έπλητταν  ανεμπόδιστα στην EFES-2022. 

2. Πυρομαχικά για τα πυροβόλα των αρμάτων μάχης τύπου Leopard-2A4/A6HEL των 120 mm

Ενίσχυση της αντιαρματικής άμυνας μας στον Έβρο, όπως αναλύθηκε παραπάνω. 

3.Προμήθεια 12 τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης Μηχανικού

Αναβάθμιση των δυνατοτήτων άρσης ναρκοπεδίων, ζεύξης-διάνοιξης κωλυμάτων και βελτιστοποίηση εργασιών  αμυντικής οργάνωσης . 

4. Αναβάθμιση των ρουκετών των Πολλαπλών Εκτοξευτών Πυραύλων των 122 mm

Παραλαβή του εχθρού από μεγαλύτερη απόσταση, με αποτέλεσμα την αποδιοργάνωσή του, την επαύξηση της πρόκλησης απωλειών σε αυτόν και την ανάπτυξη του σε σχηματισμούς επίθεσης νωρίτερα με αποτέλεσμα περισσότερο κόπο και αίμα. 

5 Εκσυγχρονισμός των Πολλαπλών Εκτοξευτών Πυραύλων RM-70

Ομοίως όπως παραπάνω για τους ΠΕΠ 122mm, τονίζοντας ότι από τα νησιά μας θα μπορούμε να πλήξουμε εφόσον ο Τούρκος κάνει το απονενωημένο και μας επιτεθεί, συγκεντρώσεις του στα παράλια του και σταθερούς στόχους στα λιμάνια του στο Αιγαίο, όπως ναυπηγοεπισκευαστικές ζώνες του, αποθήκες καυσίμων-πυρομαχικών, δημιουργώντας μεγάλο πρόβλημα στο πολεμικό ναυτικό της Τουρκίας. 

Για το Πολεμικό Ναυτικό

1.Εφοδιαστική υποστήριξη των αεριοστροβίλων τύπου Rolls Royce, των φρεγατών τύπου “Standard” (“S”).

Τεχνικό θέμα υπέρ της διαθεσιμότητας των φρεγατών μας 

Προμήθεια αριθμού κατευθυνομένων βλημάτων τύπου Exocet ΜΜ-40, για τις πυραυλακάτους ΤΠΚ «ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗΣ» και «Νο.7» (ΤΠΚ «ΒΛΑΧΑΚΟΣ»).

Είναι γνωστές οι δυνατότητες των κατευθυνομένων βλημάτων τύπου Exocet ΜΜ-40, οι οποίοι θα επαυξήσουν τις δυνατότητες του Πολεμκικού Ναυτικού μας στον πόλεμο σκαφών επιφανείας, διευκολύνοντας την επιβολή  από εμάς A2D σε περιοχές του Αιγαίου. 

3. Τροποποίηση διακρατικής συμφωνίας «Εν Συνεχεία Υποστηρίξεως» (FOS) για τα ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα Sikorsky S-70B Aegean Hawk του Π.Ν.

Η συνεχής εφοδιαστική ροή επαυξανει το ποσοστό διαθεσιμοτήτων σε αυτόν τον κρίσιμο τομέα , για την επιβολή ναυτικής κυριαρχίας μας στον υποθαλάσσιο χώρο του Αιγαίου. 

4. Πρόσκτηση 16 συστημάτων ESM (Electronic Support Measures) για πυραυλακάτους και κανονιοφόρους του Στόλου.

Τα ηλεκτρονικά συστήματα αποτελούν την καρδιά των συστημάτων λειτουργίας  του Πολεμικού Ναυτικού μας και η πρόσκτηση νέων συστημάτων επαυξάνει την λειτουργική ικανότητα των πυραυλακάτων και κανονιοφόρων μας στο Αιγαίο, το οποίο σε περίπτωση ελληνοτουρκικής σύρραξης θα είναι υπερκορεσμένο ηλεκτρονικά. 

Συντήρηση – αναβάθμιση υποδομών στο Ναύσταθμο Κρήτης

Η Κρήτη μας είναι το αβύθιστο αεροπλανοφόρο στο Νότιο Αιγαίο και τη ΝΑ Μεσόγειο, γιαυτό και ορθότατα συντηρούνται, αναβαθίζονται οι υποδομές του. 

6.Επέκταση εγκαταστάσεων στο Ναύσταθμο Κρήτης.

Τέλος επειδή ο Τούρκος μας δείχνει μέσω της "Γαλάζιας Πατρίδας", ότι το πιθανότερο θέατρο επιχειρήσεων θα είναι η περιοχή Δωδεκανήσων-ΝΑ Μεσόγειος-Λιβυκό Πέλαγος, είναι αναγκαιότητα η επέκταση των ήδη υπαρχουσών  εγκαταστάσεων, προκειμένου εφόσον απαιτηθεί έγκαιρα να φιλοξενηθεί μεγάλο μέρος του στόλου μας. 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ