Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Ενεργειακό ρεσάλτο! Γιατί η νέα συμφωνία Ισραήλ-Αιγύπτου "βυθίζει" τον τουρκικό μεγαλοϊδεατισμό και την "Γαλάζια Πατρίδα" στην Α. Μεσόγειο

"Η συμφωνία East Med Gas θέτει τις ολοκληρωμένες πετρελαϊκές εταιρείες σε συναγερμό", είναι ο τίτλος άρθρου έγκριτου Διεθνούς ΜΜΕ,  με ειδίκευση σε θέματα ενέργειας, του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα εξής:

"Ένα μνημόνιο κατανόησης που συμφωνήθηκε στο Φόρουμ για το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου στο Κάϊρο την περασμένη εβδομάδα θα μπορούσε να βοηθήσει να απαντηθούν οι προσευχές της Ευρώπης για παροχή αερίου.

Οι υπεράκτιες περιοχές του Ισραήλ τυγχάνουν άνευ προηγουμένου προσοχής, αλλά υπάρχουν ανησυχίες για τη σταθερότητα της πολιτικής μετά από μια σειρά πρόσφατων ανατροπών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μια πολύ καθυστερημένη επιλογή ιδέας από τη Chevron σχετικά με τις εξαγωγές LNG της Ανατολικής Μεσογείου θα μπορούσε να  καθησυχάσει τους μελλοντικούς επενδυτές σχετικά με τις δυνατότητες της περιοχής να προμηθεύσει τις παγκόσμιες αγορές φυσικού αερίου.

Το θέμα

Μια συμφωνία με το Ισραήλ και την Αίγυπτο να προμηθεύουν την Ευρώπη με LNG αναζωπυρώνει το ενδιαφέρον των Διεθνών πετρελαϊκών εταιρειών (IOC) για αέριο της Ανατολικής Μεσογείου, καθώς τα κράτη της ΕΕ προσπαθούν να απογαλακτιστούν από τους όγκους των ρωσικών αγωγών.

Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει τον East Med να λάβει επενδυτική ώθηση ακριβώς καθώς νέοι γύροι προσφορών βρίσκονται σε εξέλιξη ή προετοιμάζονται στον Λίβανο και το Ισραήλ. Ωστόσο, ο κίνδυνος σύγκρουσης και πολιτικών καθυστερήσεων δεν μπορεί να αγνοηθεί, ενώ οι προηγούμενες εκτροπές φυσικού αερίου της Αιγύπτου από εγκαταστάσεις LNG στην εγχώρια αγορά εξακολουθούν να παίζουν στο μυαλό των επενδυτών.

Αναγέννηση  της εξερεύνησης

Η συμφωνία προμήθειας LNG Αιγύπτου-Ισραήλ είναι προσωρινή χωρίς να αναφέρονται όγκοι ή τιμές, αλλά θα μπορούσε να θέσει τις βάσεις για περισσότερες επενδύσεις. Περιλαμβάνεται μια ρήτρα στην οποία η ΕΕ υπόσχεται να ενθαρρύνει τις ευρωπαϊκές εταιρείες να υποβάλουν προσφορές σε ανταγωνιστικούς διαγωνισμούς και να επενδύσουν στην εξερεύνηση και την παραγωγή στην Αίγυπτο και το Ισραήλ.

Η προσέλκυση ευρωπαϊκών επενδύσεων στον ενεργειακό τομέα της Αιγύπτου δεν ήταν πρόβλημα για το Κάιρο από τότε που η ανακάλυψη φυσικού αερίου Zohr των 30 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδιών της Eni το 2015 πυροδότησε μια αναγέννηση εξερεύνησης.

Η BP, η Shell και η Total Energies ενώθηκαν με την ιταλική Eni στο Δέλτα του Νείλου και στα βαθιά νερά της Αιγύπτου, όπως συνέβη  σε μεταγενέστερη ημερομηνία από τις  αμερικανικές μεγάλες εταιρείες Exxon Mobil και Chevron.

Ωστόσο, στο Ισραήλ, οι μεγάλες εταιρείες ήταν αισθητές για την απουσία τους έως ότου η Chevron εισήλθε στη χώρα μέσω της εξαγοράς της Noble Energy το 2020. Κάποιοι υπέθεσαν ότι η έλλειψη συμμετοχής των πετρελαϊκών εταιρειών στον πρώτο γύρο προσφοράς του Ισραήλ το 2016-17 οφείλεται στους φόβους ότι θα αποκλειστούν από μελλοντικές ευκαιρίες στον Μέσο Ανατολικό Κόλπο.

Ωστόσο, οι συμφωνίες του Αβραάμ του 2020 , οι οποίες εξασφάλισαν διπλωματική αναγνώριση για το Ισραήλ στα κράτη του Κόλπου, Μπαχρέιν και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ,άλλαξαν το πολιτικό τοπίο.

Ευρήματα φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου

Ακόμη και η κρατική Mubadala του Άμπου Ντάμπι έχει τώρα έκταση στο Ισραήλ. Ένα στέλεχος της Petronas ,η χώρα καταγωγής της οποίας η Μαλαισία που  δεν έχει ακόμη αναγνωρίσει το Ισραήλ, πιστεύει ότι η εταιρεία και οι ευρωπαϊκές πετρελαϊκές εταιρείες μπορεί κάλλιστα να "εξετάσουν" το Ισραήλ πιο σοβαρά για το μέλλον, καθώς και ίσως τον Λίβανο.

Ο πολιτικός κίνδυνος παραμένει

Ωστόσο, οι Διεθνείς πετρελαϊκές εταιρείες μπορεί να αποδειχθούν επιφυλακτικές για την πολιτική ασυνέπεια και στις δύο αυτές χώρες. Το Ισραήλ προετοιμάζει έναν τέταρτο γύρο αδειοδότησης ανοικτής θαλάσσης, ο οποίος αν και είναι προς το συμφέρον των πετρελαϊκών εταιρειών, στην πραγματικότητα αντιπροσωπεύει μια αναστροφή της πολιτικής.

Η υπουργός Ενέργειας Karine Elharrar, η οποία υπέγραψε τον γύρο προσφοράς, είχε προηγουμένως επιμείνει ότι το Ισραήλ θα στόχευε σε επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έναντι του φυσικού αερίου για να βοηθήσει στην επίτευξη των στόχων καθαρών μηδενικών εκπομπών.

Επιπλέον, η πολιτική εξαγωγών φυσικού αερίου του Ισραήλ, η οποία επρόκειτο να αναθεωρηθεί για να επιτρέψει στις εταιρείες να αποστέλλουν περισσότερους όγκους στο εξωτερικό, αναβλήθηκε νωρίτερα αυτό το έτος.

Η χώρα είχε σχεδιάσει να αυξήσει την ποσόστωση των εξαγωγών της από 40% σε 60% για να μειώσει τον κίνδυνο τα χωράφια να γίνουν λανθάνοντα περιουσιακά στοιχεία.

Και ένα πρώην στέλεχος πετρελαϊκής εταιρείας θυμάται τους πολύχρονους αγώνες της Noble στο Ισραήλ για να καταλήξει σε μια τελική επενδυτική απόφαση στο κοίτασμα 22 Tcf Leviathan, το οποίο αντιμετώπισε πολιτικές και ρυθμιστικές καθυστερήσεις.

Κάτω από εσωτερική πίεση, η σημερινή ισραηλινή κυβέρνηση είναι πιθανό να υποχωρήσει μέχρι τις εκλογές τον Οκτώβριο, οι οποίες θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον γύρο των υποψηφιοτήτων.

Η τρέχουσα δεινή οικονομική κατάσταση του Λιβάνου και η κρίση ηλεκτρικής ενέργειας με συχνές διακοπές ρεύματος θα έκανε πολλές εταιρείες να σκεφτούν δύο φορές.

Ωστόσο, η Total, η Eni και η ρωσική Novatek εξακολουθούν να κρατούν από κοινού εκεί τα υπεράκτια πεδία 4 και 9.

Δεν έχουν ακόμη κάνει μια εμπορική ανακάλυψη, αλλά έχουν ακόμη καλές πιθανότητες για αυτό 

Η προθεσμία για τις υποβολές στον δεύτερο γύρο υπεράκτιων προσφορών του Λιβάνου παρατάθηκε πρόσφατα μέχρι τον Δεκέμβριο.

Η πολεμική απειλή

Μέσα σε αυτό το σκηνικό, η απειλή μιας κλιμακούμενης σύγκρουσης μεταξύ του Ισραήλ και της λιβανέζικης σιιτικής μαχητικής ομάδας Χεζμπολάχ θα πρέπει να ληφθεί υπόψη στους υπολογισμούς των εταιρειών. Οι ΗΠΑ μεσολαβούν επί του παρόντος για μια λύση στα αμφισβητούμενα θαλάσσια σύνορα μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου εν μέσω εντεινόμενης ρητορικής.

Η σύγκρουση έχει επηρεάσει στο παρελθόν περιφερειακά έργα φυσικού αερίου. Ως αποτέλεσμα του σύντομου πολέμου του Ισραήλ με την παλαιστινιακή Χαμάς τον Μάιο του 2021, το κοίτασμα 11 Tcf Tamar της Chevron αναγκάστηκε να σταματήσει την παραγωγή για 10 ημέρες. Οποιαδήποτε πυραυλική επίθεση από τη Χεζμπολάχ θα μπορούσε δυνητικά να χτυπήσει βασικές υποδομές φυσικού αερίου σε υπεράκτιες περιοχές ή να επηρεάσει την παραγωγή και τα έσοδα

Παρόλα αυτά, ο Διευθύνων Σύμβουλος της East Med-focused E&P Energean, Μαθιός Ρήγας, είπε στην Energy Intelligence ότι «όποιος επενδύει στο Ισραήλ γνωρίζει και κατανοεί ότι η επένδυσή του θα λάβει την προστασία της κυβέρνησης... Εγώ ο ίδιος θα πετάξω στο Το Karish Rig κι εγώ θα κοιμηθώ εκεί. Νιώθω πολύ ασφαλής», είπε.

Το πλωτό πλοίο παραγωγής, αποθήκευσης και εκφόρτωσης (FPSO) της Energean έφτασε στο κοίτασμα φυσικού αερίου Karish, 90 χιλιόμετρα μακριά από τις ακτές του Ισραήλ, αυτόν τον μήνα. Η παραγωγή φυσικού αερίου με στόχο τα 630 εκατομμύρια κυβικά πόδια την ημέρα αναμένεται να ξεκινήσει έως το τρίτο τρίμηνο, με προορισμό την αγορά του Ισραήλ. Η Χεζμπολάχ είχε πει ρητά ότι θα εμπόδιζε το Ισραήλ να εξάγει φυσικό αέριο από το Καρις.

Όλα τα μάτια στη Chevron

Η επιλογή εξαγωγής από τη Chevron για τη δημιουργία εσόδων στη Φάση 2 του Leviathan, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη του κοιτάσματος 4 Tcf Aphrodite στην υπεράκτια Κύπρο, έχει καθυστερήσει πολύ και θα παρείχε ένα επίπεδο διαβεβαίωσης καθώς νέοι επενδυτές εξετάζουν τα έργα φυσικού αερίου στην East Med.

Η κοινή ανάπτυξη φαίνεται πιθανή με μια προσωρινή συμφωνία από κράτος σε κράτος που έχει ήδη τεθεί σε ισχύ μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου για τη διοχέτευση αερίου Aphrodite στον τερματικό σταθμό Idku LNG της Αιγύπτου που λειτουργεί από τη Shell για υγροποίηση.

Το πλωτό LNG στο Leviathan είναι μια άλλη επιλογή που ορισμένες πηγές της βιομηχανίας στην Αίγυπτο υποστήριξαν ότι θα έδινε στη Chevron πιο άμεσο έλεγχο στην παραγωγή της.

Επιπλέον, η αμερικανική μεγάλη εταιρεία υπέγραψε αυτή την εβδομάδα μια προκαταρκτική συμφωνία με την Egyptian Natural Gas Holding Co. (Egas) για τη διερεύνηση της αποστολής φυσικού αερίου από υπεράκτια κοιτάσματα της Μεσογείου στην Αίγυπτο για επεξεργασία και εξαγωγή.

Η ιταλική Eni, η οποία διαχειρίζεται τον τερματικό σταθμό Damietta LNG της Αιγύπτου, υπέγραψε παρόμοια συμφωνία με την Egas τον Απρίλιο, επιδιώκοντας να "μεγιστοποιήσει την παραγωγή φυσικού αερίου και τις εξαγωγές LNG ... για να προωθήσει τις εξαγωγές αιγυπτιακού φυσικού αερίου στην Ευρώπη, και συγκεκριμένα στην Ιταλία".

Στο πλαίσιο της συμφωνίας Ισραήλ-Αιγύπτου με την ΕΕ, ένα σχέδιο θα εξετάσει τις υπάρχουσες υποδομές και θα περιλαμβάνει την ανάγκη κατασκευής και ανάπτυξης «νέων μονάδων υγροποίησης».

Μια μελέτη που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για έναν πιθανό αγωγό φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο πρόκειται να ολοκληρωθεί φέτος, αλλά υπάρχουν ανησυχίες του κλάδου σχετικά με την εμπορική και τεχνική βιωσιμότητά του.

Τα ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα είχαν προηγουμένως ευνοήσει την εξοικονόμηση κόστους που σχετίζεται με τη χρήση των υφιστάμενων μονάδων LNG της Αιγύπτου.

Προς το παρόν, Ισραηλινοί διπλωμάτες λένε ότι η Κύπρος και το Ισραήλ πρέπει να επιλύσουν μια διαφωνία οριοθέτησης σχετικά με το πεδίο της Αφροδίτης και το μικρότερο πεδίο Ishai που εμποδίζει την ανάπτυξη.

Η Chevron, η Shell και ο Ισραηλινός συνεργάτης Delek διαχειρίζονται την Aphrodite, ενώ μικρότερες ισραηλινές εταιρείες διαχειρίζονται την Ishai.

 

ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΜΕΓΑΛΑ ΠΕΔΙΑ ΚΑΙ ΜΠΛΟΚ ΑΕΡΙΟΥ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ

Απόθεμα χώρας/Εκτίμηση πόρων Παραγωγή ιδιοκτησίας

Ισραήλ

Πεδίο

Leviathan 22 Tcf Chevron (χειριστής) 39,66%, Delek 25,48%, Ratio Oil 15% 10,7 Bcm 2021, παραγωγική ικανότητα 12 Bcm/έτος, Φάση 1B: 21 Bcm/έτος

Tamar field 11 Tcf Chevron (διαχειριστής) 25%, Mubadala 22%, Isramco 28,75%, Tamar Petroleum 16,75%, Dor Gas 4%, Everest 3,5% 8,7 Bcm 2021

Karish field 1,41 Tcf Energean (χειριστής) 100% 630 MMcm Q3'22

Κύπρος

Μπλοκ 12 Πεδία αερίου Aphrodite 4 Tcf επιβεβαιωμένη Chevron (διαχειριστής) 35%, Shell 35%, Delek (New Med Energy) 30% NA

Μπλοκ 10 Glaucus-1 5 Tcf-8 Tcf υπό αξιολόγηση Exxon Mobil (διαχειριστής) 60%, QatarEnergy 40% NA

Μπλοκ 9 NA Eni (διαχειριστής) 80%, Kogas 20% NA

Μπλοκ 8 NA Eni (χειριστής) 100% ΝΑ

Μπλοκ 6 Cronos-1 διάτρητος τον Μάιο, Calypso-1 2 Tcf-4 Tcf Eni (χειριστής) 50%, TotalEnergies 50% NA

Μπλοκ 5 NA Exxon Mobil (διαχειριστής) 60%, QatarEnergy 40% NA

Μπλοκ 3 NA Eni (διαχειριστής) 80%, Kogas 20% NA

Μπλοκ 2 NA Eni (διαχειριστής) 80%, Kogas 20% NA

Λίβανος

Μπλοκ 9 NA TotalEnergies (χειριστής) 40%, Eni 40%, Novatek 20% NA

Μπλοκ 4 NA TotalEnergies (χειριστής) 40%, Eni 40%, Novatek 20% NA
 

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Σε πρόσφατο άρθρο μας με τίτλο, "Στα Τάρταρα! Καταστροφή για την τουρκική Γαλάζια Πατρίδα η ενεργειακή συμφωνία ΕΕ-Αιγύπτου-Ισραήλ", απαριθμούσαμε μια σειρά από λόγους που η εν λόγω συμφωνία μπορεί να βάλλει στον πάγο τον τουρκικό μεγαλοϊδεατισμό στη ΝΑ Μεσογειο αλλά και στο Αιγαίο

Η Τουρκία παραγκωνίζεται από ΗΠΑ-ΕΕ οι οποίες μετέχουν ως  μόνιμοι παρατηρητές στον EMFG, ο οποίος είναι ένας διεθνής οργανισμός που ιδρύθηκε με την ενοποίηση των χωρών της περιοχής κατά της Τουρκίας ως αποτέλεσμα της επιθετικής εξωτερικής πολιτικής της στην ανατολική Μεσόγειο, υπό το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας», που καθορίζει τα όρια της θαλάσσιας δικαιοδοσίας της Τουρκίας στο Αιγαίο Πέλαγος και την  ανατολική Μεσόγειο υπό μια μαξιμαλιστική προσέγγιση

Ο  EMFG, δημιουργήθηκε από την Αίγυπτο, την Κύπρο, τη Γαλλία, την Ελλάδα, το Ισραήλ, την Ιταλία, την Ιορδανία και την Παλαιστίνη το 2019.

Το άκρως ενδιαφέρον είναι ότι η ΕΕ θα ενθαρρύνει τις ευρωπαϊκές εταιρείες να αναζητήσουν και να παράγουν φυσικό αέριο στις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες του Ισραήλ και της Αιγύπτου.

Τι σημαίνει αυτό το τελευταίο στην πράξη;

Απλά ότι το  παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο Σάρατζ-Ερντογάν, βάσει του οποίου Τουρκία και Λιβύη έκλεβαν μέρος της Ελληνικής αλλά και Αιγυπτιακής ΑΟΖ νοτίως Ροδου-Κρήτης, καθίσταται ακόμη δυσκολότερο να εφαρμοστεί έως αδύνατον, αφού είναι πολλοί και ισχυροί σύμμαχοι της Ελλάδας, της Αιγύπτου και του Ισραήλ που θέλουν "ήρεμα τα  νερά" στην περιοχή, προκειμένου να γίνουν έρευνες από Ευρωπαϊκές εταιρείες για ανεύερεση νέων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στις ΑΟΖ Ισραήλ και Αιγύπτου

Η οριοθέτηση έστω και μερική της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας -Αιγύπτου, δυτικότερα του 28ου μεσημβρινού, τέμνει την τουρκική και Λιβυκή ΑΟΖ, τις οποίες και διαχωρίζει

Συνεπώς μένει να δούμε πως θα αντιδράσει το επόμενο χρονικό διάστημα η Τουρκία, δηλαδή αν θα συνεχίσει τις προκλήσεις της στέλνοντας γεωτρύπανο νοτίως Κρήτης  στο Λιβυκό πέλαγος τον Ιούλιο, παράλληλα με έτερο που θα στείλει στην Κυπριακή ΑΟΖ πράγμα πολύ πιθανό για τον Ερντογάν, ή θα περιοριστεί αντιλαμβανόμενος το αδιέξοδο που οδηγούν οι ενέργειές του ο Τούρκος Πρόεδρος, πράγμα μάλλον απίθανο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...