Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Αλληλοσκοτώνονται Τούρκοι & τζιχαντιστές στη Συρία! Η συριακή "Αλ Κάιντα" της Ιντλίμπ ύψωσε τα λάβαρά της στην Αφρίν

Η οργάνωση Hay'at Tahrir al-Sham (HTS) κατέλαβε μια σειρά από χωριά που ανήκουν σε μαχητές που υποστηρίζονται από την Τουρκία στη βόρεια Συρία, καθώς οι εντάσεις, οι διαφωνίες και οι συγκρούσεις μεταξύ των ανταρτικών ομάδων συνεχίζουν να μαίνονται.

Η ομάδα, πρώην παρακλάδι της Αλ Κάιντα που κυβερνά μεγάλο μέρος της βορειοδυτικής Συρίας, πήρε τον έλεγχο των χωριών Μπασουφάν, Καμπασίν και Φαφερτίν στην περιοχή του νότιου Αφρίν το Σάββατο το βράδυ και έστειλε στρατιωτική ενίσχυση την Τρίτη, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές.

Πηγές είπαν στο Middle East Eye ότι ο υποστηριζόμενος από την Τουρκία Συριακός Εθνικός Στρατός (SNA) έστειλε περισσότερα στρατεύματα για να ενισχύσουν τις οχυρώσεις τους στο Αφρίν και πραγματοποίησε συνάντηση με το HTS υπό την τουρκική αιγίδα στην πόλη Ατμέ, βόρεια του Ιντλίμπ.

Ένα τουρκικό ελικόπτερο προσγειώθηκε κοντά σε στρατιωτικό συνοριακό πέρασμα που οδηγεί στο Ατμέ. Ώρες αργότερα, οι διαπραγματευτές συμφώνησαν στην αποχώρηση της HTS από τα χωριά που είχε καταλάβει, αλλά τίποτα δεν άλλαξε στο έδαφος.

Εν τω μεταξύ, άμαχοι και υποστηρικτές του SNA συγκεντρώθηκαν στην πόλη Αφρίν και προειδοποίησαν κατά της εισόδου των HTS στις περιοχές τους.

Το περιστατικό ανέδειξε για άλλη μια φορά τις εκτεταμένες διαιρέσεις που υπάρχουν μεταξύ των διαφόρων ομάδων της συριακής αντιπολίτευσης, έναν παράγοντα που ορισμένοι έχουν επισημάνει ως καθοριστικό λόγο για την ήττα των ανταρτών στον συριακό εμφύλιο πόλεμο.

Η βορειοδυτική Συρία είναι το τελευταίο τμήμα της χώρας που εξακολουθεί να κρατείται από δυνάμεις αφιερωμένες στην ανατροπή του Σύριου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ, ο οποίος έχει ανακαταλάβει τα περισσότερα εδάφη των πρώην ανταρτών από την έναρξη του πολέμου το 2011.

Ωστόσο, ο έλεγχος των περιοχών των ανταρτών χωρίζεται πλέον σε μεγάλο βαθμό μεταξύ του SNA, το οποίο υποστηρίζεται από την Τουρκία, και της HTS.

Η Τουρκία έχει εξαπολύσει μια σειρά από επιχειρήσεις στη βόρεια Συρία που στοχεύουν κυρίως στην υπονόμευση των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), μιας φιλοκουρδικής οργάνωσης που η Τουρκία θεωρεί τρομοκρατική ομάδα που συνδέεται με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK).

Μεγάλη ήττα

Από το 2015, η HTS - που στο παρελθόν αποτελούσε το Μέτωπο Αλ Νούσρα που συνδέεται με την Αλ Κάιντα - έχει επεκτείνει την επιρροή της σε όλη την Ιντλίμπ, στη βορειοδυτική Συρία. Μέχρι το 2019, έλεγχε ουσιαστικά ολόκληρο το κυβερνείο. Μεγάλο μέρος της επιτυχίας της προήλθε από την ανάπτυξη τακτικών διαίρει και βασίλευε ενάντια σε άλλες ομάδες ανταρτών.

Το 2017, η HTS αποσχίστηκε από την Αλ Κάιντα και στη συνέχεια στράφηκε εναντίον μιας άλλης ισχυρής ανταρτικής ομάδας, της Ahrar al-Sham, με το πρόσχημα ότι η τελευταία σχεδίαζε να διευκολύνει την είσοδο του τουρκικού στρατού στο Ιντλίμπ.

Αυτό οδήγησε την Ahrar al-Sham να χωριστεί σε δύο μέρη, με το ένα να ενσωματώνεται στην HTS και το άλλο να διασκορπιστεί αφού απέλασε τους ηγέτες του στο βόρειο Χαλέπι.

Τοπικοί ακτιβιστές αρχικά αρνήθηκαν ότι η HTS είχε εισέλθει στο Αφρίν το Σαββατοκύριακο επειδή το να επιτραπεί στην HTS - που δεν δήλωσε ρητά την κατάκτηση κανενός χωριού - να προχωρήσει χωρίς μεγάλη απώθηση θα σήμαινε μια μεγάλη ήττα για τον SNA.

Οι περιοχές που καταλήφθηκαν από την HTS είναι εξαιρετικά στρατηγικές επειδή γειτνιάζουν με την πόλη Ταλ Ριφάατ, η οποία ελέγχεται από τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), μια ομάδα Κούρδων και Αράβων μαχητών που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ και κυριαρχείται από το YPG.

Η Faylaq al-Sham, μία από τις ομάδες που περιλαμβάνει ο SNA που υποστηρίζεται από την Τουρκία, αρνήθηκε σε δήλωση ότι είχε εγκαταλείψει τις περιοχές χωρίς να πολεμήσει ή ότι είχε διευκολύνει την είσοδο της HTS.

Μια δήλωση τριών σελίδων από την ομάδα, την οποία είδε το MEE, ανέφερε ότι η Faylaq al-Sham δεν ήταν σε θέση να αποκρούσει την πρόοδο της HTS και ότι άλλες φατρίες του SNA δεν την είχαν υποστηρίξει.

Είπαν ότι η HTS επιτέθηκε με περίπου 700 οχήματα και ότι η Faylaq al-Sham προσπάθησε να τους σταματήσει κλείνοντας τις διαβάσεις al-Ghazawiya και Deir Ballut, που χωρίζουν την περιοχή Ιντλίμπ υπό τον έλεγχο της HTS και τις περιοχές βόρεια του Χαλεπίου υπό τον έλεγχο του Συριακού Εθνικού Στρατού.

«Υπήρχαν εκατοντάδες άμαχοι εγκλωβισμένοι στα περάσματα και η κλιμάκωση των συγκρούσεων σήμαινε σοβαρές απώλειες, έτσι επιτρέψαμε στις νηοπομπές να εισέλθουν στη διάβαση Deir Ballut», δήλωσε στο MEE ένας ηγέτης της Faylaq al-Sham.

«Ο κύριος στόχος τους είναι να εξαπλωθούν στις περιοχές που γειτνιάζουν με τους SDF και να ανοίξουν εμπορική διέλευση και διαδρομές λαθρεμπορίου μαζί τους», πρόσθεσε, λέγοντας ότι είχαν εντοπίσει νυχτερινές κινήσεις και προηγούμενες επιχειρήσεις λαθρεμπορίας από την μαχητική ομάδα από αυτές τις περιοχές.

Η HTS αρνήθηκε ότι υποκινούνταν από λαθρεμπόριο. Μιλώντας στο MEE, ένας ηγέτης της ομάδας είπε ότι ο κύριος στόχος της ήταν να υποστηρίξει την Ahrar al-Sham ενάντια σε έναν από τους μακροχρόνιους αντιπάλους του HTS, την Jaish al-Islam.

«Είναι μικρές και αδύναμες ομάδες, οι οποίες δέχθηκαν άδικη επίθεση με υποκίνηση της Jaish al-Islam και του Μετώπου του Λεβάντε με το πρόσχημα ότι ανήκουν σε εμάς», υποστήριξε ο ηγέτης του HTS.

Ωστόσο, επιβεβαίωσε ότι οι δυνάμεις της ομάδας πήραν τον έλεγχο περιοχών στο Αφρίν αφού εισήλθαν σε αυτό στο όνομα της Ahrar al-Sham. Η πτέρυγα κατά του HTS της Ahrar al-Sham είναι γνωστή ως Ανατολικός Τομέας.

Μια πολύ περίπλοκη διαμάχη μεταξύ της Ahrar al-Sham και του Μετώπου του Λεβάντε κλιμακώθηκε τους τελευταίους μήνες, αφού οι ηγέτες του 3ου Σώματος απέλυσαν τους διοικητές της 23ης Μεραρχίας, κατηγορώντας τους ότι ήταν πιστοί στην HTS.

Η 23η Μεραρχία το απέρριψε, αυτομόλησε από το 3ο Σώμα και εντάχθηκε στο κίνημα Thaeron, μια ομάδα ορισμένων άλλων φατριών του SNA. Αυτή η τελευταία μονάδα δεν άντεξε πολύ και η 23η Μεραρχία αυτομόλησε ξανά και στη συνέχεια ανακοίνωσε τελικά ότι εντάχθηκε στην ηγεσία της Ahrar al-Sham στο Ιντλίμπ.

Το 3ο Σώμα είπε ότι θεώρησε το θέμα μια εσωτερική εξέγερση και το Σάββατο εξαπέλυσε επίθεση με τανκς για να καταλάβει το αρχηγείο της 23ης Μεραρχίας, στην πόλη al-Bab, σκοτώνοντας περίπου 23 άτομα, συμπεριλαμβανομένων αμάχων.

Το 3ο Σώμα ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι αυτή η απόφαση ελήφθη από μια τοπική επιτροπή επίλυσης διαφορών, την οποία διοικούσε ένας σεΐχης που συνδέεται με τη Faylaq al-Sham και με τον Osama al-Rifai, τον αντιπολιτευόμενο Μουφτή της Συρίας και τον επικεφαλής του Συριακού Ισλαμικού Συμβουλίου με έδρα την Τουρκία.

Το Ισλαμικό Συμβούλιο εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ζητά την τήρηση των αποφάσεων της επιτροπής και την αντιμετώπιση της προόδου της HTS.

Αποτυχημένες συμφωνίες

Σε διάστημα μηνών, αμφιλεγόμενες φήμες σχετικά με την είσοδο της HTS ή της Ahrar al-Sham για την υποστήριξη της 23ης Μεραρχίας έχουν κυκλοφορήσει στο νότιο Αφρίν.

Οι δύο ομάδες έχουν βάση περίπου 160 χιλιόμετρα η μία από την άλλη, με την κύρια έδρα των ομάδων SNA στη μέση.

Ωστόσο, μεγάλες στρατιωτικές στήλες και πλήθη που υποστηρίζουν την HTS κινήθηκαν στα χωριά του νότιου Αφρίν το Σάββατο υπό το λάβαρο της Ahrar al-Sham και ύψωσαν τις σημαίες τους, παίρνοντας τον έλεγχο μεγάλων περιοχών νότια της πόλης Αφρίν.

Την επόμενη μέρα, επιτεύχθηκε συμφωνία μεταξύ όλων των μερών ότι η 23η Μεραρχία θα αποκαθιστούσε την έδρα της στην πόλη Al-Bab και ότι ο SNA θα ανακτούσε μεγάλες εκτάσεις που χάθηκαν στο Αφρίν.

Κατόπιν τούτου, οι πλευρές άρχισαν να αποσύρονται και η 23η Μεραρχία ανέκτησε την έδρα της. Ωστόσο, η HTS δεν έχει παραδώσει όλες τις περιοχές που κατέλαβε και διατηρεί τον έλεγχο των τριών χωριών.

Η συριακή σύγκρουση έχει σκοτώσει περίπου 350.000 ανθρώπους και έχει εκτοπίσει περίπου 13 εκατομμύρια Σύριους από τα σπίτια τους, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Συνεντεύξεις 0

Ναύαρχος Τσαϊλάς στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ με αφορμή το UFUK: Να ενεργοποιηθούν γρήγορα τα ελικόπτερα ROMEO, τα εκσυγχρονισμένα αεροσκάφη P-3 ORION και τα μη επανδρωμένα Alpha 900 για το Π.Ν.

Με την ενεργοποίηση του πλοίου ηλεκτρονικού πολέμου, οι συντάκτες της τουρκικής στρατηγικής πλέον έχουν τη δυνατότητα...