Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Σε ελληνοτουρκικό διπλό ταμπλό οι ΗΠΑ! "Σε καλό δρόμο" το θέμα πώλησης νέων F-16 στην Τουρκία

"Ο θετικός και εποικοδομητικός ρόλος της Τουρκίας στον πόλεμο στην Ουκρανία και το ισορροπημένο παιχνίδι της μεταξύ ΗΠΑ/Δύσης και Ρωσίας είχαν σοβαρές επιπτώσεις στις ΗΠΑ", είναι ο τίτλος άρθρου τουρκικού ΜΜΕ του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα ακόλουθα:

"Η υποστήριξη της Άγκυρας στην Ουκρανία με τους SİHA, καθώς και η σαφής της στάση για την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και η ανοιχτή και διαφανής εφαρμογή του Montreux στα Στενά, αποκαλύπτουν για άλλη μια φορά τη στρατηγική σημασία της Τουρκίας, παρόλο που δεν θέλει να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία.

Το θέμα απόκτησης νέων τουρκικών F-16 από τις ΗΠΑ "παίζει"..

Η κυβέρνηση Μπάιντεν, που θέλει να διατηρήσει τις σχέσεις της με την Τουρκία σε εύλογες ισορροπίες, αύξησε τις επαφές της ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα στο Κογκρέσο σχετικά με την πώληση των F-16 στην Τουρκία.

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ βρίσκεται σε στενότερη επαφή με το Κογκρέσο τις τελευταίες εβδομάδες από ποτέ, σύμφωνα με πληροφορίες λόμπι στην Ουάσιγκτον.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι το θέμα των F-16 θα σταλεί στο Κογκρέσο πριν από την επιχείρηση της Τουρκίας στη Συρία και θα πάει ομαλά από εκεί.

Οι τουρκοαμερικανικές σχέσεις, που είχαν σκαμπανεβάσματα στην 70χρονη ιστορία τους, προετοιμάζονται για νέες προκλήσεις υπό την επίδραση της πρόσφατης θετικής ατμόσφαιρας που προέκυψε με τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας.

Η Τουρκία, η οποία έχει θετική αντίληψη στην Ουάσιγκτον λόγω του ρόλου της στον πόλεμο στην Ουκρανία και της θέσης της στη συμμαχία Δύσης/ΝΑΤΟ, χρησιμοποίησε με τον καλύτερο τρόπο το αναδυόμενο κενό εξουσίας και πάτησε το κουμπί για μια πιθανή νέα επιχείρηση κατά της Συρίας στη γραμμή με τα εθνικά της συμφέροντα.

Αφενός, ενώ αυξάνονται οι προσπάθειες της κυβέρνησης Μπάιντεν να πείσει το Κογκρέσο για την πώληση των F-16, τις οποίες η Τουρκία απαιτεί εδώ και καιρό, αφετέρου, ακολουθείται η διαδικασία που σχετίζεται με την επιχείρηση στη Συρία από κοντα.

Η γραμμή Ουάσιγκτον-Άγκυρας, στην οποία η μια θετική και μια αρνητική σχέση, η μια καυτή και η άλλη ψυχρή σχέση δημιουργούνται ταυτόχρονα κάτω από 4-5 διαφορετικούς τίτλους, είναι το σκηνικό μιας μάχης για την εξουσία όπου όλα τα ακροβατικά κινήματα της διπλωματίας εκτίθενται.

Δεν θα υπάρξουν απόλυτοι νικητές ή χαμένοι σε αυτόν τον αγώνα εξουσίας, φυσικά, οι ΗΠΑ σε ορισμένες περιοχές και η Τουρκία σε άλλες θα πάρουν "περισσότερα" που θέλουν.

Ωστόσο, όπως σε όλες τις σχέσεις μεταξύ ασύμμετρων δυνάμεων, η φύση της διπλωματίας το απαιτεί.

Η διάθεση είναι θετική για τα F-16

Η στάση της κυβέρνησης Μπάιντεν αν θα κάνει ένα τέτοιο βήμα προς την Τουρκία (που θα εξουσιοδοτήσει επομένως τον Πρόεδρο Ερντογάν) πριν από τις εκλογές του 2023 στην Τουρκία, εξακολουθεί να είναι θέμα συζήτησης.

Ο χρόνος θα δείξει την πρόθεση και την ειλικρίνεια της αμερικανικής κυβέρνησης σε αυτό το θέμα.

Εάν η θετική ατμόσφαιρα σχετικά με τα F-16 που εξακολουθούν να υπάρχουν στην Ουάσιγκτον πάρει συγκεκριμένο σχήμα  και, για παράδειγμα, εάν η κυβέρνηση Μπάιντεν κάνει επίσημη ειδοποίηση στο Κογκρέσο σχετικά με την πώληση, αυτό θα είναι ένας σημαντικός δείκτης όσον αφορά τις διμερείς σχέσεις.

Το γεγονός ότι η διαδικασία εκποίησης έγινε εφικτή χωρίς να έχει αντιρρήσεις στο συνέδριο καταγράφεται και από τις δύο πλευρές ως η πιο θετική εξέλιξη των τελευταίων ετών.

Πώς θα επηρεάσει τη λειτουργία;

Οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων εξωτερικής πολιτικής στην αμερικανική κυβέρνηση και το Κογκρέσο ενοχλούνται από την πιθανή επιχείρηση της Άγκυρας στη Συρία και το εκφράζουν. Προσωπικά δεν περιμένω αυτές οι αναταραχές στην Ουάσιγκτον (μετά την έναρξη της επιχείρησης) να μετατραπούν σε κύρωση ή/και να προκαλέσουν νέα κρίση στις σχέσεις.

Οι εντάσεις θα οξυνθούν, θα γίνουν αρνητικές δηλώσεις και ακόμη και κάποια βήματα που θα ενοχλήσουν την Τουρκία, αλλά αν γνωρίζουμε ήδη από την αρχή ότι οι ΗΠΑ δεν θα καλωσορίσουν μια επιχείρηση των Τούρκων στρατιωτών κατά του YPG / PKK στη Συρία, θα πρέπει να δεχτούμε τέτοιες δηλώσεις αντίδρασης ως κανονικές.

Σκέφτομαι. Το πιο σημαντικό ερώτημα εδώ είναι εάν η επιχείρηση στη Συρία θα επηρεάσει τις σχέσεις μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες σε άλλους τομείς:

Για παράδειγμα, πώς θα επηρεάσει τη διαδικασία των F-16;

Δεν γνωρίζουμε τη σαφή απάντηση σε αυτό, αλλά νομίζω ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα περιμένει να δει πρώτα την επιχείρηση στη Συρία πριν κάνει πιο συγκεκριμένα βήματα για τα F-16.

Το μέγεθος, το εύρος, η διάρκεια και τα αποτελέσματα της επιχείρησης θα αξιολογηθούν στην Ουάσιγκτον και θα αποφασιστεί εάν θα γίνει αλλαγή πολιτικής ή όχι.

Συζητήσεις του ΝΑΤΟ

Από την άλλη πλευρά, οι ΗΠΑ, που θέλουν να κάνουν συγκεκριμένα βήματα για την ενταξιακή διαδικασία της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, έχουν δει τη σοβαρότητα της Άγκυρας και σε αυτό το θέμα.

Αναμφίβολα, η θέση μιας χώρας όπως η Τουρκία, η οποία έχει τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό του ΝΑΤΟ, είναι εξαιρετικά πολύτιμη από αυτή την άποψη, και η αντιμετώπιση των ανησυχιών της Τουρκίας για την ασφάλεια σχετικά με το PKK είναι ένα θέμα που πρέπει όλοι να εξετάσουν.

Νομίζω ότι η στρατηγική της Τουρκίας στην πορεία προς την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ (αν και η αμερικανική κυβέρνηση ισχυρίζεται το αντίθετο) είναι επίσης σημαντική στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας.

Για τους Αμερικανούς, που διαβάζουν αυτή τη διαδικασία ως ένδειξη της «θέσης της Τουρκίας μεταξύ Δύσης και Ρωσίας», το ζήτημα Σουηδίας-Φινλανδίας βρίσκεται στο τραπέζι ως μια σημαντική διαδικασία που απαιτεί στενή παρακολούθηση. 

Ο χρόνος» γίνεται όλο και πιο σημαντικός

Αυτό που συνέβη στις τουρκοαμερικανικές σχέσεις τον τελευταίο χρόνο έχει κάνει πιο σημαντικό το πότε οι δύο χώρες θα κάνουν αυτά τα βήματα, παρά τα βήματα που θα κάνουν σε ορισμένα ζητήματα.

Για παράδειγμα, η επιχείρηση της Τουρκίας στη Συρία είναι ένα βήμα στο timing, αντιστοιχεί στις προεκτάσεις της νέας πραγματικότητας που δημιουργήθηκε από τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας.

Νομίζω ότι οι ΗΠΑ θα παίξουν με το timing όσον αφορά τα F-16

Πρώτον, θα θέλουν να δουν την επιχείρηση στη Συρία και τα αποτελέσματά της, θα αξιολογήσουν την πορεία του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας και τη διαδικασία ένταξης Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Μερικές φορές τα βήματα που παρουσιάζονται ως κίνητρο μπορεί στην πραγματικότητα να είναι ένα ψευδές κίνητρο και μια παραπλανητική κίνηση 

Φυσικά, η Τουρκία γνωρίζει αυτήν την κατάσταση. Επιπλέον είμαστε σε μια ατμόσφαιρα όπου η Τουρκία εισέρχεται σιγά σιγά στην εκλογική διαδικασία

Από την άλλη στις ΗΠΑ, η απώλεια τουλάχιστον μιας από τις δύο βουλές του Κογκρέσου από τους Δημοκρατικούς στις ενδιάμεσες εκλογές που θα διεξαχθούν τον Νοέμβριο και η ενίσχυση των Ρεπουμπλικανών ενδέχεται να αλλάξει κάποιες ισορροπίες στην Ουάσιγκτον.

Σημαντική παράμετρος που θα επηρεάσει τις εξισώσεις στην περιοχή είναι και η διαδικασία για την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν.

Όλα αυτά τα στοιχεία δείχνουν ότι το χρονοδιάγραμμα αυτών των βημάτων θα είναι πιο σημαντικό από ποιο βήμα στη διπλωματία.

Οι διμερείς σχέσεις προσέφεραν ευκαιρίες τόσο στην Τουρκία όσο και στις Ηνωμένες Πολιτείες για τρόπους για να ξεπεράσουν εν μέρει το αδιέξοδο που είχαν βιώσει την προηγούμενη περίοδο με τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας. Μέχρι στιγμής, και οι δύο χώρες φαίνεται να έχουν την πρόθεση να χρησιμοποιήσουν αυτές τις ευκαιρίες θετικά.

Εάν οι ΗΠΑ δεν κάνουν ότι έκαναν πριν με τους Patriots και ενεργήσουν πιο ειλικρινά για τα F-16, μπορεί να ανοίξει μια εποικοδομητική διαδικασία σε σχέσεις που αναλαμβάνει δράση πέρα ​​από πρόθεση.

Ας ελπίσουμε οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων στην Ουάσιγκτον να σκεφτούν πιο στρατηγικά αυτή τη φορά και να μην επαναλάβουν προηγούμενα λάθη τακτικής σχετικά με τη σημασία, τη σοβαρότητα και τις δυνατότητες της Τουρκίας και οι τουρκοαμερικανικές σχέσεις θα εισέλθουν σε μια σχετικά λογική περίοδο με λιγότερες συγκρούσεις εθνικών συμφερόντων."

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι  το θέμα πώλησης ή όχι των  F-16 από τις ΗΠΑ στηνΤουρκία δεν έχει κλείσει

 Η αμερικανική κυβέρνηση θα περιμένει να αξιολογήσει πρώτα τα αποτελέσματα της επιχείρησης της Τουρκίας στη Συρία , την πορεία του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας, τη διαδικασία ένταξης Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ και στη συνέχεια θα δεί τι θα κάνει αναφορικά με την πώληση ή όχι F-16 στην Τουρκία

Ωστόσο στην εξίσωση μπαίνουν και τα Ελληνοτουρκικά, που σκοπίμως αποσιωπά το τουρκικό άρθρο, αφού αντιλαμβανόμαστε ότι σε περίπτωση στρατιωτικής αναμέτρησης με την Ελλάδα η Τουρκία αποκλείεται να πάρει τα 40 νέα F-16 και δεν θα εκσυγχρονίσει τα 80 ήδη υπάρχοντα στην πολεμική της αεροπορία F-16

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ