Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Το «κόκκινο» και πιο επικίνδυνο σενάριο που εξετάζει για το 4ο πλωτό γεωτρύπανο των Τούρκων η Αθήνα

Ιδιαίτερο προβληματισμό έχει προκαλέσει στη Αθήνα η εμφάνιση στην τουρκική άσκηση «Εφες» μιας πυραυλακάτου των Λίβυων της Τρίπολης.

Το γεγονός δε πως ακόμα και στο περιβάλλον και την διοίκηση Χαφτάρ έχουν τοποθετηθεί πλέον φιλοτουρκικά άτομα, ανεβάζει τον πήχη της ανησυχίας στα επιτελεία στην Αθήνα καθώς, τα φιλελληνικά ερείσματα στην βορειοαφρικανική χώρα φαίνεται να λιγοστεύουν επικίνδυνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Είναι βέβαια επίσης γεγονός, πως σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που μίλησαν στο Πενταπόσταγμα, πως και η ελληνική πλευρά δεν έκανε τους τελευταίους μήνες και πολλά για να στηρίξει ούτε τον Χαφτάρ, ίσως μετά από υποδείξεις των ΗΠΑ, αλλά ούτε και κάποια άλλη από τις δεκάδες φατρίες που δραστηριοποιούνται στην Λιβυή.

Αυτή η κατάστασταση εγκυμονεί πλέον ορατό τον κίνδυνο, στις αρχές Ιουλίου, όταν το τέταρτο πλωτό γεωτρύπανο των Τούρκων, το Αλπαρσλάν, βγει από το λιμάνι της Σελεύκειας όπου βρίσκεται σήμερα, να κατευθυνθεί στον άξονα του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου και εκεί να το συνοδεύσουν όχι μόνο τουρκικές φρεγάτες και κορβέτες αλλά και πλωτά μέσα των Λίβυων της Τρίπολης. 

Σύμφωνα με ασφαλής πληροφορίες του Πενταπόσταγμα από αιγυπτιακές στρατιωτικές πηγές, οι Τούρκοι έχουν σχεδόν ολοκληρώσει την κατασκευή των υποδομών που χρειάζονται στα λιμάνια της Μισράτα και της Αλ Ουατίγια. Σε αυτά λειτουργούν «ναυτικές ευκολίες» κάτι δηλαδή αντίστοιχο με αυτό που παρέχει η Ελλάδα στις ΗΠΑ στην Σούδα. 

Σε αντάλλαγμα οι Τούρκοι φαίνεται πως έχουν «συνεφέρει» κάποια από τα πολεμικά πλοία των Λίβυων της Τρίπολης, ανάμεσά τους και η πυραυλάκατος που λαμβάνει μέρος αυτές τις μέρες στην άσκηση «ΕΦΕΣ» των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Με αυτά τα δεδομένα λοιπόν είναι ορατός ο κίνδυνος και η δυνατότητα για το καθεστώς της Τρίπολης να θελήσει να υπερασπιστεί το παράνομο για την Ελλάδα, νομότυπο για την Τουρκία και την Λιβυκή αυτή παράταξη, «τουρκολιβυκό μνημόνιο».

Είναι χαρακτηριστική η ελάττωση των ατόμων που διάκεινται φιλικά προς την Ελλάδα και από συνέντευξη που έδωσε τον περασμένο Μάρτιο σε λιβυκό τηλεοπτικό σταθμό ο πρωθυπουργός Φατχί Μπασάγκα, ορισμένος από το κοινοβούλιο. 

«Η σχέση μου με την Τουρκία είναι ισχυρή, με μια πολύ δυνατή φιλία. Όμως υπάρχουν ορισμένα μέρη που προσπαθούν να διαστρεβλώσουν τις θέσεις μου για να μπερδέψουν αυτή τη σχέση, αλλά η σχέση μας με το τουρκικό κράτος δεν επηρεάστηκε ποτέ και εξακολουθεί να είναι καλή», επεσήμανε και συμπλήρωσε με κάτι που προκάλεσε έως και οργή στην Αθηνα: «Μέλη του λιβυκού κοινοβουλίου από την ανατολική περιοχή και άλλες πολιτικές ελίτ προσφέρθηκαν να πάνε στην Τουρκία για να διευκρινίσουν τα πράγματα, καθώς και οι γιοι του κ. Χαλίφα Χαφτάρ, οι οποίοι είναι ο Σαντάμ και ο αλ Σιντίκ, πήγαν στην Τουρκία για να διευκρινίσουν τα πράγματα. Υπάρχουν θέματα και τώρα ετοιμάζονται να πάνε και στο Κατάρ για να τα ξεκαθαρίσουν». Αναφερόμενος δε στις τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις που εδρεύουν πλέον στη Λιβύη είπε:

«Απορρίπτουμε την παρουσία οποιασδήποτε δύναμης έρχεται σε αντίθεση με την κυριαρχία της Λιβύης. Όσο για τις τουρκικές δυνάμεις, ήρθαν βάσει επίσημης συμφωνίας μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας. Για τις υπόλοιπες δυνάμεις, όπως η ρωσική Βάγκνερ, θα το εξετάσουμε».

Αν δεν θέλει λοιπόν η Αθήνα να βρεθεί ενώπιον ενός τουρκολιβυκού στολίσκου που θα προστατεύει το «Αλπαρσλάν» τον ερχόμενο Ιούλιο νοτίως της Γαύδου, θα πρέπει να κινηθεί σύντομα και με ιδιαίτερη μεθοδικότητα και ίσως και σε συντονισμό με Γαλλία και Αίγυπτο για μια ακόμα φορά ώστε οι τουρκικές υποδομές στη Λιβύη και ότι υπάρχει εκεί να νοιώσει και πάλι τις επιπτώσεις «άγνωστων» επιδρομέων…

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ