Ένοπλες Συρράξεις

"Γκάζια" από Τουρκία στη Λιβύη! Φορτώνει με περαιτέρω εξοπλισμό τις τουρκικές βάσεις

"Ο Bashagha της Λιβύης στην Τουρκία για να πείσει τον Dbeibah να παραιτηθεί", είναι ο τίτλος άρθρου έγκριτου ΜΜΕ του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα ακόλουθα:

"Ο Fathi Bashagha, επικεφαλής της κυβέρνησης σταθερότητας της Λιβύης, ξεκίνησε την Τετάρτη μια αιφνιδιαστική επίσκεψη στην Τουρκία. Το γραφείο του δεν ανακοίνωσε το ταξίδι και οι τουρκικές αρχές δεν το σχολίασαν.

Πηγές ανέφεραν ότι ο Μπασάγκα ταξίδεψε επικεφαλής κυβερνητικής αντιπροσωπείας στην Άγκυρα, αφού έλαβε επίσημη πρόσκληση. Αυτή θα ήταν η δεύτερη επίσκεψή του στην Τουρκία από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ζητά την υποστήριξη τουΤούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για να πείσει τον επικεφαλής της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (GNU) με έδρα την Τρίπολη, Abdulhamid al-Dbeibah, να παραιτηθεί υπέρ του.

Η Λιβύη έχει βυθιστεί σε αδιέξοδο για τον έλεγχο της πρωτεύουσας Τρίπολης, όπου το GNU αρνείται να παραδώσει την εξουσία αφού το ανατολικό κοινοβούλιο διόρισε τον Μπασάγκα τον Μάρτιο.

Η κυβέρνηση του Ντμπέιμπα εγκαταστάθηκε πέρυσι για να διοικήσει ολόκληρη τη Λιβύη για μια ενδιάμεση περίοδο ως μέρος μιας ειρηνευτικής διαδικασίας που επρόκειτο να συμπεριλάβει εθνικές εκλογές τον Δεκέμβριο.

Ωστόσο, μετά την κατάρρευση της εκλογικής διαδικασίας εν μέσω διαφωνιών σχετικά με τους κανόνες, το κοινοβούλιο είπε ότι η θητεία του Dbeibah είχε λήξει και κινήθηκε για να διορίσει τη δική του διοίκηση.

Ο Ντμπέιμπα λέει ότι η κυβέρνησή του εξακολουθεί να ισχύει και ότι θα παραδώσει την εξουσία μόνο μετά από εκλογές.

Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής του Προεδρικού Συμβουλίου Μοχάμεντ αλ-Μενφί τόνισε την ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα στα εθνικά συμφέροντα.

«Η συναίνεση είναι το κλειδί για την επίτευξη τελικής λύσης στην κρίση και την επίτευξη ειρήνης και την ανοικοδόμηση του κράτους σε δίκαιες και νόμιμες βάσεις», είπε κατά τη διάρκεια συνάντησης στην Τρίπολη με την Ειδική Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για τη Λιβύη, Στέφανι Ουίλιαμς.

Η Williams είπε ότι χρησιμοποίησε την ευκαιρία για να ενημερώσει τη Menfi για την επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής Μικτής Βουλής των Αντιπροσώπων και του Ανωτάτου Συμβουλίου της Πολιτείας που θα συγκληθεί εκ νέου στο Κάιρο στις 15 Μαΐου με στόχο την εκ νέου οικοδόμηση συναίνεσης σχετικά με μια σταθερή συνταγματική και εκλογική διαδρομή που θα επιτρέψει την διεξαγωγή εθνικών εκλογών το συντομότερο δυνατό.

Την Τετάρτη, η Williams είπε ότι συναντήθηκε με την Dbeibah στην Τρίπολη κατόπιν αιτήματός του. Τόνισε τη σημασία της διασφάλισης ότι οι εθνικές εκλογές θα διεξαχθούν στη βάση ενός υγιούς συνταγματικού πλαισίου εντός του συντομότερου δυνατού χρονικού πλαισίου, προκειμένου να εκπληρωθούν οι προσδοκίες του λιβυκού λαού.

Πρόσθεσε ότι τον ενημέρωσε για τα πρόσφατα ταξίδια και τις διαβουλεύσεις της με τη διεθνή κοινότητα, καθώς και για τις συζητήσεις της με μια σειρά ενδιαφερόμενων μερών της Λιβύης ενόψει του δεύτερου γύρου συνομιλιών μεταξύ της Βουλής των Αντιπροσώπων και του Ύπατου Συμβουλίου της Επικρατείας .

Τόνισε επίσης την απόλυτη αναγκαιότητα διατήρησης της ηρεμίας στο έδαφος προκειμένου να δοθεί χώρος για να προχωρήσουν οι πολιτικές διαπραγματεύσεις."

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Η θητεία του Dbeibah, ο οποίος ήταν ο εκλεκτός του Ερντογάν έχει λήξει επί της ουσίας, αφού ήταν μεταβατικός Πρωθυπουργός προκειμένου να γίνουν εκλογές στη Λιβύη. Αυτές δεν έγιναν, οπότε το Κοινοβούλιο της χώρας  εξέλεξε τον Bashagha, ο οποίος τώρα πάει στην Άγκυρα για να πείσει τον Ερντογάν, να πείσει τον Dbeibah, να παραιτηθεί.

Πως ερμηνεύεται αυτό;

Ότι ο Bashagha θα δεσμευτεί έναντι του Ερντογάν για διάφορα θέματα προκειμένου να "πεισθεί" ο Dbeibah να παραιτηθεί, μεταξύ των οποίων σίγουρα θα είναι η παραμονή των Τούρκων στρατιωτικών και μισθοφόρων στη χώρα, αλλά και το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο να μην απορριφθεί, μέχρι την διεξαγωγή των Λιβυκών Προεδρικών και Βουλευτικών εκλογών.

Με τον τρόπο αυτό η Τουρκία διασφαλίζει ότι  μετά τη διεξαγωγή  των εκλογών στη Λιβύη, όποιος και αν ανέβει στην Προεδρική εξουσία στη χώρα, θα έχει "κληρονομήσει" την παρουσία των Τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων και μισθοφόρων, οπότε και η αποδοχή της παρουσίας τους αλλά και η νομιμοποίηση του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου θα είναι μονόδρομος για αυτόν, εάν θέλει να παραμείνει στην εξουσία.

Για την τρέχουσα χρονική περίοδο η Τουρκία μέσω του Bashagha θα προσπαθήσει να πετύχει τον περαιτέρω εξοπλισμό της ναυτικής και αεροπορικής βάσης της στη Λιβύη και την παραμονή των 7000 μισθοφόρων της στη χώρα.

Τα παραπάνω αποτελούν πρόβλημα για την Ελλάδα, ιδίως μετά την επικείμενη άφιξη του 4ου τουρκικού γεωτρύπανου και της πρόθεσης τον Ιούλιο να δραστηριοποιηθεί  αυτό στην ΝΑ Μεσόγειο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Δεν του γλίτωσε ούτε ο βασιλιάς Αιγέας! Τούρκος συγγραφέας προαναγγέλλει την πρώτη φάση του σχεδίου υπαγωγής των νησιών μας στην τουρκική επικράτεια

“Βρώμικα” παιχνίδια με την ιστορία του Αιγαίου παίζουν οι Τούρκοι και ως γνωστόν η ιστορία εκδικείται