Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

FORBES: Πώς η άρνηση αναβάθμισης των τουρκικών F-16 θα μπορούσε να εδραιώσει το διαφαινόμενο πλεονέκτημα αεροπορικής ισχύος της Ελλάδας

Σε άρθρο-ανάλυσή του το έγκριτο FORBES, εξηγεί τους λόγους για τους οποίους η μη αναβάθμιση των τουρκικών F-16 θα έγερνε σε βάθος χρόνου, το ισοζύγιο αεροπορικής ισχύος υπέρ της Ελλάδας, αναφέροντας τα εξής:

"Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε τον Λευκό Οίκο και το Κογκρέσο στα μέσα Μαΐου για να υποστηρίξει την Ελλάδα αναφορικά με την απόκτηση αεροσκαφών πέμπτης γενιάς F-35 Lightning II stealth, ενώ ταυτόχρονα προέτρεψε την κυβέρνηση των ΗΠΑ να μην πουλήσει στην Τουρκία επιπλέον εκσυγχρονισμένα F-16 και να αναβαθμίσει τον στόλο της.

Εάν η Άγκυρα δεν υποστεί αυτή την αναβάθμιση, η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία (HAF) θα μπορούσε να γίνει τεχνολογικά ανώτερη από τον Τούρκο αντίπαλό της μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

«Θα ξεκινήσουμε τη διαδικασία για την απόκτηση μιας μοίρας αεροσκαφών F-35 και ελπίζουμε να μπορέσουμε να προσθέσουμε αυτό το φανταστικό αεροπλάνο στην ελληνική Πολεμική Αεροπορία πριν από το τέλος αυτής της δεκαετίας», δήλωσε ο Μητσοτάκης στον Λευκό Οίκο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Την επόμενη μέρα, 17 Μαΐου, σε μια ομιλία του στο Κογκρέσο, ο Μητσοτάκης αναφερόταν ξεκάθαρα στην προτεινόμενη συμφωνία για τα F-16 με την Τουρκία, λέγοντας: «Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται το ΝΑΤΟ σε μια εποχή που η εστίασή μας είναι να βοηθήσουμε να νικήσουμε τη ρωσική επιθετικότητα είναι μια άλλη πηγή αστάθειας στη νοτιοανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ και σας ζητώ να το λάβετε υπόψη όταν λαμβάνετε αποφάσεις αμυντικών προμηθειών σχετικά με την ανατολική Μεσόγειο».

Έξαλλος αντέδρασε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Είχαμε συμφωνήσει να μην συμπεριλάβουμε τρίτες χώρες στη διαμάχη μας μαζί του», είπε ο Ερντογάν στις 23 Μαΐου. «Παρόλα αυτά, την περασμένη εβδομάδα, είχε μια επίσκεψη στις ΗΠΑ και μίλησε στο Κογκρέσο και τις προειδοποίησε να μην δώσουν F-16 σε εμάς."

"Δεν υπάρχει πια για μένα", πρόσθεσε λέγοντας ότι  "δεν θα συμφωνήσω ποτέ να συναντηθώ μαζί του. Θα συνεχίσουμε τον δρόμο μας με αξιότιμους πολιτικούς".

Το ξέσπασμα του Ερντογάν δεν ήταν καθόλου έκπληξη.

Από τότε που η Τουρκία αποκλείστηκε από το πρόγραμμα F-35 Joint Strike Fighter και της απαγορεύτηκε να αγοράσει οποιοδήποτε από αυτά τα αεριωθούμενα αεροσκάφη το 2019, μετά την απόκτηση προηγμένων πυραυλικών συστημάτων αεράμυνας S-400 από τη Ρωσία, το μέλλον της αεροπορίας της ήταν ένα ερωτηματικό

Τα F-16 της Τουρκίας αποτελούν εδώ και καιρό τη ραχοκοκαλιά της πολεμικής αεροπορίας της, αλλά σταδιακά γερνούν και, ειδικά στην περίπτωση των μοντέλων Block 30, γίνονται όλο και πιο απαρχαιωμένα.

Η Τουρκία το ξέρει αυτό και τον Οκτώβριο του 2021, ζήτησε να αγοράσει 40 ολοκαίνουργια Block 70/72 F-16, το πιο πρόσφατο και πιο προηγμένο μοντέλο, μαζί με 80 κιτ αναβάθμισης για τα υπάρχοντα τζετ της, σε μια συμφωνία αξίας περίπου 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η εξασφάλιση μιας τέτοιας συμφωνίας είναι απαραίτητη για να διατηρηθούν τα F-16 της Τουρκίας λειτουργικά και αξιόπιστα για την επόμενη δεκαετία έως ότου η Άγκυρα αρχίσει σταδιακά να τα αντικαθιστά.

Εάν οι προσπάθειες του Μητσοτάκη να πείσει την Ουάσιγκτον να απορρίψει αυτή τη συμφωνία είναι επιτυχείς, η Τουρκία θα μπορούσε να μείνει με έναν στόλο F-16 που θα ήταν απελπιστικά ξεπερασμένος από τα πολύ πιο προηγμένα μαχητικά του δυτικού γείτονα της μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Αυτή η διαδικασία έχει ήδη αρχίσει να συμβαίνει.

Η Ελλάδα έχει ήδη λάβει έγκριση για την αναβάθμιση 84 F-16 της στη διαμόρφωση Block 72 Viper.

Το πρώτο  F-16 της HAF που αναβαθμίστηκε σε αυτό το πρότυπο έκανε την παρθενική του πτήση τον Ιανουάριο του 2021. Η Lockheed Martin αναμένει ότι το πρόγραμμα αναβάθμισης θα ολοκληρωθεί έως τις 30 Ιουνίου 2027, το οποίο θα δώσει στο HAF «τα πιο προηγμένα F-16 στην Ευρώπη».

Η Γαλλία αναβαθμίζει επίσης τον υποστηρικτικό στόλο Mirage 2000 της Ελλάδας και η Αθήνα προμηθεύεται έναν στόλο τουλάχιστον 24 μαχητικών  4,5 γενιάς Dassault Rafale jet του τελευταίου προτύπου F3R, τα οποία είναι πιο προηγμένα από οποιοδήποτε τζετ στο τουρκικό οπλοστάσιο.

Η Ελλάδα παρέλαβε ήδη έξι Rafales τον Ιανουάριο.

Η προσθήκη μιας μοίρας περίπου 18-24 αεροσκαφών F-35 σε αυτόν τον τρομερό στόλο μέχρι το τέλος της δεκαετίας θα μπορούσε να αλλάξει δραστικά την ισορροπία της αεροπορικής δύναμης πάνω από το Αιγαίο Πέλαγος με άνευ προηγουμένου τρόπο.

Το Κογκρέσο είχε ήδη μπλοκάρει κρυφά τις πωλήσεις όπλων στην Τουρκία από το 2018 για το ζήτημα των S-400 και άλλες διαφωνίες με την τουρκική πολιτική υπό τον Ερντογάν.

Ωστόσο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έχει επισημάνει ότι θα υποστηρίξει εκ μέρους της Τουρκίας την πώληση των F-16.

Τον Μάιο, αναφέρθηκε ότι η κυβέρνηση ζήτησε ανεπίσημα την έγκριση του Κογκρέσου για την πώληση των πυραύλων αέρος-αέρος AIM-120 AMRAAM και AIM-9 Sidewinder για τουρκικά F-16.

Ενώ αυτή η πολύ μικρότερη συμφωνία, που εκτιμάται ότι ήταν περίπου 300 εκατομμύρια δολάρια, ήταν ξεχωριστή από το αίτημα της Τουρκίας για επιπλέον F-16 και αναβαθμίσεις, η έγκρισή της θα μπορούσε να σηματοδοτήσει πιθανή υποστήριξη για αυτή τη συμφωνία και μελλοντικά τουρκικά αιτήματα.

Ενώ η Τουρκία κέρδισε κάποια εύνοια  από την Ουάσιγκτον μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η πιο πρόσφατη αντίθεση του Ερντογάν στη Φινλανδία και την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και οι ταυτόχρονες απειλές του να ξεκινήσει μια άλλη επιχείρηση κατά των συμμάχων των ΗΠΑ κουρδικών δυνάμεων στη βόρεια Συρία θα μπορούσαν να το αναιρέσουν γρήγορα.

Ομοίως, οποιαδήποτε σκληρή προσπάθεια εξαγωγής συμβιβασμών (όπως η αποδοχή της εισδοχής αυτών των σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ με αντάλλαγμα τα F-16 ή το πράσινο φως για επίθεση στους Κούρδους της Συρίας) θα μπορούσε να αποτύχει και να σκληρύνει την ήδη ευρέως διαδεδομένη άποψη στην Ουάσιγκτον ότι η Τουρκία είναι μια χρόνια αναξιόπιστος σύμμαχος, όσο ο Ερντογάν είναι στο τιμόνι.

Ακόμα κι αν η Τουρκία κερδίσει τελικά την έγκριση για τη συμφωνία για τα F-16, πιθανότατα θα χρειαστεί τουλάχιστον μέχρι το δεύτερο μισό αυτής της δεκαετίας για να παραλάβει πλήρως τα νέα τζετ και να αναβαθμίσει πλήρως τα 80 υπάρχοντα.

Και μέχρι τότε, αυτά τα 120 F-16, τα πιο προηγμένα τζετ στην Τουρκική Πολεμική Αεροπορία, πιθανότατα θα βρεθούν απέναντι σε 84 ισοδύναμα F-16 στο HAF που θα συμπληρώσουν τουλάχιστον 24 Rafales και πιθανώς και 24 F-35.

Σε αυτό το σενάριο, η Ελλάδα θα είχε 134 μαχητικά που θα μπορούσαν ποιοτικά και ποσοτικά να ξεπεράσουν τα 120 καλύτερα τζετ της Τουρκίας. Και αυτό θα ήταν στο καλύτερο σενάριο για την Άγκυρα."

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Σε προγενέστερο άρθρο μας  είχαμε επισημάνει ότι η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία των Rafale, των 80 αναβαθμισμένων F-16 της σε Viper και των  F-35, τα οποία αναμένεται να αποκτήσει   τα επόμενα  έτη, θα κυριαρχεί πλήρως της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας σε Αιγαίο και ΝΑ Μεσόγειο..

Παράλληλα σταθερά προσηλωμένη στις στρατηγικές συμμαχίες της με ΗΠΑ και Γαλλία μπορεί να ατενίζει με μεγάλη αισιοδοξία το μέλλον μιας οριστικής διευθέτησης των ελληνοτουρκικών ζητημάτων.

Συνεπώς οι λεονταρισμοί των Τούρκων αποσκοπούν στο να κρύψουν τις τεράστιες αδυναμίες τους.

https://www.youtube.com/watch?v=JcfEL7E-Bnw

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...
Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοβαρές ζημιές υπέστη το Ρωσικό σκάφος "Yamal" στην Κριμαία- Απομακρύνεται η πιθανότητα Ρωσικής αποβατικής ενέργειας στην Οδησσό

Η Κριμαία δεν είναι ασφαλής για τον Ρωσικό στόλο, ο οποίος αναγκαστικά έχει μετακινηθεί κατά κύριο λόγο ανατολικότερα...