Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Ολοταχώς για...επακούμβηση! Και σε Αιγαίο και σε Συρία αμολάει ο Ερντογάν τα λυσσασμένα σκυλιά

Η χθεσινή αλλοπρόσαλλη αλλά αναμενόμενη θέση του Ερντογάν απέδειξε βέβαια όσον αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις πως όποιος πιστεύει πως ο λύκος θα αλλάξει τομάρι και με χαλβάδες θα κρύψει τα δολοφονικά του ένστικτα είναι απλά...χαλβάς. 

Σε μια μέρα ο "σουλτάνος" έδωσε δείγμα γραφής για τις προθέσεις του και στο Αιγαίο-Ανατολική Μεσόγειο αλλά και στη Συρία. 

Με τα διεθνή βλέμματα στραμμένα στην Ουκρανία η πάντα καιροφυλακτούσα Τουρκία παίρνοντας "αέρα" από την αποδοχή της από τη Δύση και την σταδιακή επαναφορά στους κόλπους της, σπάει το ένα μετά το άλλο τις τελευταίες ημέρες, κάθε ρεκόρ παραβατικής συμπεριφοράς και επιθετικότητας στο Αιγαίο, προβαίνοντας σε συνεχείς παραβιάσεις του ΕΕΧ και υπερπτήσεις σε νησιά μας. Όπως γράψαμε σε πρόσφατο άρθρο μας, απόρροια των παραπάνω ήταν, ο ΥΠΑΜ σε συνεννόηση με τον Α/ΓΕΕΘΑ, να δώσει  εντολή ανάπτυξης των  αντιαεροπορικών συστημάτων στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συνάμα όπως επαναλάβαμε σε προηγούμενο άρθρο οι Τούρκοι προετοιμάζονται πιθανόν, όχι μόνο να επιχειρήσουν να υφαρπάξουν ελληνική ΑΟΖ, αλλά και να προσπαθήσουν κυριαρχήσουν στην Α.Μεσόγειο. Στην Κύπρο μετατοπίζεται το βάρος...Προ ημερών γράφαμε πως έφτασε στο λιμάνι της Μερσίνας το τουρκικό πλοίο γεωτρήσεων και μάλιστα συνοδευόμενο από την κορβέτα TCG BARTIN κλάσης Burak του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού και το αεροσκάφος ναυτικής περιπολίας P-235. 

Ήδη χθες οι Τούρκοι εξέφρασαν την δυσαρέσκειά τους γιατί η ελληνοκυπριακή πλευρά ξεκίνησε ξανά τις γεωτρήσεις πετρελαίου!

Αν και ένα μέρος του χώρου γεώτρησης στο λεγόμενο 6ο δέμα που έχει δηλώσει η ελληνοκυπριακή πλευρά εισέρχεται στην περιοχή όπου βρίσκεται η υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας, το πλοίο γεώτρησης που παρήγγειλε η ιταλική ENI και η γαλλική Total βρίσκεται εκτός της επικαλυπτόμενης περιοχής, αναφέρουν τουρκικά ΜΜΕ. 

Το κυπριακό Υπουργείο Ενέργειας ανακοίνωσε ότι το γεωτρύπανο «Tungsten Explorer», το οποίο θα διεξάγει τις δραστηριότητες έρευνας υδρογονανθράκων της κοινοπραξίας ENI και Total, ξεκίνησε τις εργασίες του για τον στόχο «Cronos- 1" που βρίσκεται στο λεγόμενο 6ο δέμα. Αναφέρθηκε ότι οι εργασίες γεώτρησης θα παρακολουθούνται συνεχώς από το κυπριακό υπουργείο Ενέργειας και σημειώθηκε ότι η έκταση που κάλυπτε το εν λόγω αγροτεμάχιο ήταν 3 χιλιάδες 420 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Επίθεση στην Συρία 

Πέραν όμως της Ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου ο Τούρκος Πρόεδρος παίρνοντας αέρα από την αποχώρηση ρωσικών στρατευμάτων ανακοίνωσε ότι ο στόχος της δημιουργίας της ασφαλούς ζώνης των 30 χιλιομέτρων στη Συρία θα καταληφθεί πλήρως όταν οι προετοιμασίες στη Στρατιωτική Υπηρεσία και την Υπηρεσία Πληροφοριών είναι έτοιμες για μια άλλη επιχείρηση στη Β. Συρία.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Άγκυρα θα ξεκινήσει σύντομα νέες στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά μήκος των νότιων συνόρων της για τη δημιουργία ασφαλών ζωνών βάθους 30 χιλιομέτρων για την καταπολέμηση των τρομοκρατικών απειλών από τις περιοχές αυτές.

"Ο κύριος στόχος αυτών των επιχειρήσεων θα είναι οι περιοχές που αποτελούν κέντρα επιθέσεων κατά της χώρας μας και οι ασφαλείς ζώνες", δήλωσε ο Ερντογάν, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι οι επιχειρήσεις θα ξεκινήσουν μόλις οι στρατιωτικές δυνάμεις, οι υπηρεσίες πληροφοριών και οι δυνάμεις ασφαλείας ολοκληρώσουν τις προετοιμασίες τους.

Η επιχείρηση πιθανότατα θα έχει στόχο τη βόρεια Συρία, όπου η Τουρκία έχει εξαπολύσει αρκετές στρατιωτικές επιχειρήσεις από το 2016 για να υπονομεύσει τις κουρδικές Μονάδες Άμυνας του Λαού (YPG), ένα ένοπλο συριακό παρακλάδι του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

Οι YPG συνέβαλαν επίσης στη συγκρότηση των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), του συνασπισμού υπό κουρδική ηγεσία στον οποίο στηρίχθηκαν σε μεγάλο βαθμό οι Ηνωμένες Πολιτείες για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους από το 2014.

Μιλώντας για τις δηλώσεις του Προέδρου Ερντογάν, που σηματοδοτούσαν νέα διασυνοριακή επιχείρηση στη Συρία, ο ειδικός σε θέματα ασφάλειας Abdullah Ağar προέβη σε σημαντικές αξιολογήσεις. Οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Agar δεν θα κάνουν το ίδιο λάθος που έκανε η Ρωσία στην Ουκρανία. 

Μιλώντας για την Ελλάδα ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία δεν απείλησε ποτέ την Ελλάδα. «Με το ψέμα ότι η Τουρκία απειλεί την Ελλάδα, ο Μητσοτάκης άφησε την Ελλάδα και το ελληνοκυπριακό τμήμα της Νότιας Κύπρου στο έλεος των ΗΠΑ. Η Ελλάδα στο κράτος πληρεξούσιο ή 51η πολιτεία των ΗΠΑ. Αυτό είναι πολύ τρομακτικό για την Ελλάδα. Για την Τουρκία σημαίνει ότι οι υποθέσεις σχετικά με την Ελλάδα θα διεξάγονται από εδώ και πέρα ​​με τις Ηνωμένες Πολιτείες". Ο Ağar δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να επιδιώξει τη Μεγάλη Ιδέα με την υποστήριξη των Αμερικανών.

"Υπήρξε πολύ μεγάλο κόστος στην εφαρμογή αυτού κατά της Τουρκίας στο παρελθόν. Επιχείρησαν να εισβάλουν στην Ανατολία και άφησαν πίσω τους πτώματα 140.000 Ελλήνων νέων. Το τίμημα στην Κύπρο είναι βαρύ. Είναι εχθρικοί προς την Τουρκία με τη χωλότητα αυτού και το πάθος που αποκαλύπτει" σημειώνει.

Η ελληνική αντίδραση 

Όπως γράφαμε και χθες με την επιθετική ρητορική της Τουρκίας να αυξάνεται συνοδευόμενη και από ενέργειες όπως η πτήση των τουρκικών μαχητικών μόλις 2,5 ναυτικά μίλια νοτίως της Αλεξανδρούπολης, η Αθήνα λαμβάνει τα μέτρα της, στέλνοντας και ένα ακόμα μήνυμα αποτροπής με την άσκηση «Καταιγίδα».

Αν απαιτηθεί και εφ' όσον η τουρκική προκλητικότητα επαναληφθεί με νέες υπερπτήσεις πάνω από κατοικημένα ελληνικά νησιά όπως η Ρόδος, η Σάμος, η Κως, η Λέρος, η Κάρπαθος και η Κάλυμνος, τα οποία ήταν μερικά μόνο από τα νησιά που πρόσφατα καταγράφηκαν υπερπτήσεις οπλισμένων τουρκικών F-16, δεν θα πρέπει να αποκλείεται το ενδεχόμενο η ελληνική αντιαεροπορική άμυνα στα νησιά να εγκλωβίσει τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη.

Παράλληλα, πηγές του ΥΠΑΜ μας αναφέρουν ότι θα γίνουν συνεκπαιδεύσεις Ανατολικά Κρήτης με γαλλική φρεγάτα, αλλά και δυτικά της Πελοποννήσου με αντιτορπιλικο της ομάδας μάχης του USS H.TRUMAN, που διαθέτει το τρομερό σύστημα AEGIS.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ