Ελληνοτουρκικά

Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος: "O Ερντογάν έχει μπει σε τροχιά σύγκρουσης με την Ελλάδα"

Με αφορμή της χθεσινές Τουρκικές παραβιάσεις, μόλις 2,5 ναυτικά μίλια από την Αλεξανδρούπολη έφτασαν τα Τουρκικά αεροσκάφη, ο Διεθνολόγος Αλέξναδρος Δεσποτόπουλος μιλάει για την απόφαση όπως φαίνεται του Τούρκου Προέδρου να μπει σε μια τροχιά σύγκρουσης με την Ελλάδα.

Ο καθηγητής αναφέρει χαρακτηριστικά, υπάρχει κάτι πολύ ανησυχητικό και δείχνει πόσο έχουν αναβαθμιστεί οι απειλές τους. Είναι πρώτη φορά που οι Τούρκοι παραδέχονται ότι κάνουν υπερπτήσεις, είναι η πρώτη φορά που παραδέχονται ότι παραβιάζουν τον ελληνικό εναέριο χώρο. Ο καθηγητής αναφέρεται σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο Εκπρόσωπος του Τουρκικού ΥΠΕΞ, Τανζού Μπιλγκίτς, αναφέρεται ότι «αεροσκάφη F-16 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας παραβίασαν τον εναέριο χώρο μας στα δυτικά της Ίμβρου (Gokceada) στις 16 Μαΐου 2022 και στα δυτικά της περιοχής Enez στις 17 Μαΐου 2022. Η Πολεμική μας Αεροπορία έδωσε την απαραίτητη απάντηση σε αυτές τις προκλητικές παραβιάσεις στις 18 Μαΐου 2022, σύμφωνα με τους κανόνες περί αμοιβαιότητας και της εμπλοκής.

 

Ο εναέριος χώρος είναι σαν να μιλάμε για το έδαφος, συμπληρώνει ο Κος Δεσποτόπουλος. είναι παραβίαση κυριαρχίας, είναι σαν ένα τούρκικο άρμα να προσπαθεί να περάσει τα σύνορα στον Έβρο. Και δεν λένε μόνο ότι το κάναμε, λένε ότι έχουμε δικαίωμα να το κάνουμε. Αυτό δεν είναι μόνο επικίνδυνη ρητορική, είναι εμφανές ότι ο Ερντογάν έχει μπει σε μία τροχιά σύγκρουσης με την Ελλάδα, βλέπει ότι οι εκλογές είναι μία πρόκληση για εκείνον και επενδύει στην πρόκληση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επικίνδυνη η κλιμάκωση τονίζει ο καλός αναλυτής που αναφέρει, χθες είχαμε μία επικίνδυνη παραβίαση. Το ότι έχουμε ψυχραιμία μας έχει σώσει από πολλές στιγμές. Δεν πρέπει να ακολουθήσουμε τους Τούρκους στο μονοπάτι της παράνοιας, όμως είναι εμφανές ότι οι Τούρκοι επενδύουν στο να γίνει μία θερμή κατάσταση. Έχουν ανακοινώσει ότι τη Μεσόγειο θα βγάλουν το καλοκαίρι το τέταρτο γεωτρύπανο, έχουν αναβαθμίσει τις απειλές τους τι μπορεί να κάνει η χώρα μας σε τέτοιες καταστάσεις.

 

Είναι πολύ σημαντικό το τί θα κερδίσουμε σε επίπεδο ουσίας από την αναβαθμισμένη σχέση με τις ΗΠΑ τονίζει ο Κος Δεσποτόπουλος. Η Αλεξανδρούπολη έχει γίνει ενεργειακός κόμβος αμερικανικών συμφερόντων. Δεν έχουμε την αφέλεια να πιστέψουμε ότι να πολεμήσει στο πλευρό της Ελλάδας για να αντιμετωπίσει την Τουρκία. Οι ΗΠΑ είναι που σηκώνουν συνήθως το τηλέφωνο ώστε να αποσβέσουν μία ενδεχόμενη κρίση στην νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, αυτός είναι ο ρόλος των ΗΠΑ. Η Τουρκία ψάχνεται για θερμό επεισόδιο γιατί αυτό θα τον βοηθήσει επικοινωνιακά στις εκλογές.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ