Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Tσουνάμι πολιτικών εξελίξεων στην Τουρκία! Ο Κιλιντσάρογλου προειδοποιεί για δολοφονίες από τη SADAT στις εκλογές

"Ο ηγέτης του CHP επιχείρησε  να επισκεφτεί στρατιωτική μισθοφορική  εταιρεία που προόσκειται στον Ερντογάν, ισχυριζόμενος  ότι απειλεί την ασφάλεια των εκλογών" , είναι η αρχή άρθρου έγκριτου ΜΜΕ του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα ακόλουθα : 

"Ο Kılıçdaroğlu μίλησε σε δημοσιογράφους μπροστά από τα κεντρικά γραφεία της SADAT, μιας στρατιωτικής εταιρείας με επικεφαλής έναν πρώην ανώτερο σύμβουλο του Προέδρου Ερντογάν

Ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης Kemal Kılıçdaroğlu επισκέφθηκε στις 13 Μαΐου τα κεντρικά γραφεία της SADAT, μιας ιδιωτικού στρατιωτικής μισθοφορικής εταιρείας με στενούς δεσμούς με την κυβέρνηση, στο Beylikdüzü της Κωνσταντινούπολης.

Αφού δεν τον άφησαν να μπει στο κτίριο, ο Kılıçdaroğlu μίλησε σε δημοσιογράφους μπροστά από την εταιρεία.

Τονίζοντας τη σχέση μεταξύ του Adnan Tanrıverdi, ενός απόστρατου Ταξίαρχου και ιδρυτή της SADAT, και του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Kılıçdaroğlu είπε:

«Η Τουρκία δεν θα παραδοθεί ποτέ σε παραστρατιωτικές οργανώσεις».

"Θέλω να επιστήσω την προσοχή του κοινού ότι παρέχουν εκπαίδευση αντισυμβατικού πολέμου. Όπως δολιοφθορές, επιδρομές, δολοφονίες, ενέδρες και τρόμος. Αυτή είναι μια οργάνωση που εκπαιδεύει τρομοκράτες", παρατήρησε.

Εάν συμβεί οτιδήποτε «σκιάσει τις εκλογές», η κυβέρνηση και η SADAT θα είναι υπεύθυνοι για αυτό, πρόσθεσε.

Η SADAT έπαιξε επίσης ρόλο σε εκατομμύρια πρόσφυγες που ήρθαν από τη Συρία, υποστήριξε περαιτέρω ο Kılıçdaroğlu.

Ο Tanrıverdi ήταν ανώτερος σύμβουλος του προέδρου από το 2016 έως τις αρχές του 2020.

Σχετικά με το SADAT

Η SADAT Inc. είναι μια στρατιωτική εταιρεία συμβούλων με έδρα την Τουρκία. Ιδρύθηκε στις 28 Φεβρουαρίου 2012 από τον απόστρατο ταξίαρχο Adnan Tanrıverdi.

Η αποστολή που δηλώνει η εταιρεία είναι «να δημιουργήσει μια αμυντική συνεργασία και συνεργασία αμυντικής βιομηχανίας μεταξύ των ισλαμικών χωρών για να βοηθήσει τον Ισλαμικό κόσμο να πάρει τη θέση όπου αξίζει μεταξύ των Υπερδυνάμεων παρέχοντας Στρατηγικές Συμβουλευτικές Υπηρεσίες, Εκπαίδευση Άμυνας και Ασφάλειας και Εφοδιασμού στις Ένοπλες Δυνάμεις και την Εσωτερική Ασφάλεια Δυνάμεις Ισλαμικών Χωρών».

Η εταιρεία δηλώνει ότι παρέχει υπηρεσίες όπως στρατιωτική και εκπαίδευση ασφάλειας, αμυντικές συμβουλές και αγορά πυρομαχικών στη διεθνή σκηνή.

Ανάμεσα στα μαθήματα της εταιρείας τραβούν την προσοχή τίτλοι όπως «Μη συμβατικός πόλεμος (αντιαντάρτης)» και «Sharpshooting». Υπάρχουν πακέτα εκπαίδευσης όπως «Επιχειρήσεις ξηράς», «Sharpshooting», «Προστασία», «Καταστροφές», «Μη συμβατικός πόλεμος», «Forward Single Man Combat», «Artillery and Mortar Forward Surveillance», «Tank / Armored Vehicle Hunting». "

Ποιοί δουλεύουν για αυτήν;

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στα μέσα ενημέρωσης, η εταιρεία απασχολεί από 50 έως 200 απόστρατους αξιωματικούς των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων (TSK) από διάφορους κλάδους και ειδικότητες.

Οι υπηρεσίες της εταιρείας περιλαμβάνουν συμβουλές, εκπαίδευση, συμβατική στρατιωτική εκπαίδευση, αντισυμβατική στρατιωτική εκπαίδευση, εκπαίδευση ειδικών δυνάμεων και στρατιωτικό εξοπλισμό, αναφέρει ο ιστότοπός της.

Η SADAT Inc. έχει έναν αδελφό οργανισμό που ονομάζεται ASSAM (Κέντρο Στρατηγικών Μελετών του Justice Defenders), το οποίο έχει περισσότερο πολιτικό προσανατολισμό και ιδρύθηκε επίσης από τον Tanrıverdi.

Η ASSAM λειτουργεί ένα «στρατηγικό ερευνητικό κέντρο» 

Ισχυρισμοί

Η πρόεδρος του İYİ (Καλού) Κόμματος Meral Akşener είπε στις αρχές του 2018 ότι είχε ακούσει για τη δημιουργία στρατοπέδων ένοπλης εκπαίδευσης στο Ικόνιο και το Τοκάτ και ζήτησε να διεξαχθεί έρευνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Προηγουμένως είχε υποστηριχθεί ότι 2.800 άτομα είχαν λάβει «αντισυμβατικό πόλεμο» ή «αντάρτικη εκπαίδευση» στα στρατόπεδα εκπαίδευσης που άνοιξε η SADAT σε διάφορα σημεία, κάτι που επεσήμανε ο Akşener και απαίτησε τη λήψη μέτρων.

Η SADAT ήταν επίσης στην ημερήσια διάταξη με τους ισχυρισμούς ότι βοήθησε τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό κατά την επιχείρηση στο Αφρίν το 2018 και ότι βγήκε στους δρόμους και συγκρούστηκε με τους στρατιώτες κατά την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016. Συζητήθηκε επίσης ευρέως ότι ένα εκδόθηκε νομοθετικό διάταγμα (KHK) για τη SADAT, το οποίο φέρνει δικαστική ασυλία στους πολίτες.

Ο Tanrıverdi είχε εξηγήσει γιατί είχε ιδρύσει τη SADAT λέγοντας ότι  "Οι  Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις ΤΕΔ  παρέχουν υπηρεσίες εκπαίδευσης, συμβουλών και εξοπλισμού σε 22 τουρκικές και μουσουλμανικές χώρες. Αλλά δεν είναι δυνατό για 60 ισλαμικές χώρες να καλύψουν όλες τις ανάγκες τους στον τομέα της άμυνας. Εμείς το κάνουμε αυτό με την υποστήριξη 64 αξιωματικών και υπαξιωματικών, σεβόμενοι τις θρησκευτικές ευαισθησίες των ισλαμικών χωρών».

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι η Τουρκία περνάει σε νέα φάση εσωτερικής πόλωσης εν όψει των εκλογών του 2023. 

Εκτίμησή μας είναι ότι η πολιτική  πόλωση στην Τουρκία θα εκτοξευθεί στα ύψη την επόμενη χρονική περίοδο, ενώ η πιθανότητα η κατάσταση να ξεφύγει πέρα από κάθε έλεγχο στο εσωτερικό της χώρας, ακόμη και με βίαιες ένοπλες συγκρούσεις όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές του 2023, είναι μεγάλη

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της πιθανότητας εξωτερίκευσης της κρίσης στην Τουρκία, γεγονός που θα πρέπει να μας θέσει σε εγρήγορση.

Η δράση της SADAT  έγινε γνωστή σε διεθνές επίπεδο έπειτα από δημοσίευση στο Twitter.  Συγκεκριμένα ο χρήστης @fuatavni, με τρία εκατομμύρια ακολούθους στο Twitter, αποκάλυψε το 2016 τη δράση της και ισχυρίστηκε ότι η συγκεκριμένη εταιρεία είναι παραστρατιωτική οργάνωση, ένας μυστικός στρατός ο οποίος είχε εμπλακεί στην εκπαίδευση των στρατιωτών του Ισλαμικού Κράτους με τη συνδρομή της ΜΙΤ (τουρκική υπηρεσία πληροφοριών). Η ίδια πηγή αποκάλυψε ότι η Σαντάτ σταμάτησε τη δράση της στη Συρία όταν έγινε γνωστή η ύπαρξή της στις δυτικές μυστικές υπηρεσίες.

Στη συνέχεια ανέλαβε την εκπαίδευση της νεολαίας του AKP, του κόμματος που ηγείται ο Ερντογάν και της Οθωμανικής Οργάνωσης (Osmanlı Ocakları) για το ενδεχόμενο πιθανής σύγκρουσης μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων και των πολιτών.

Και η Ρωσία είχε κάνει αναφορά στη Σαντάτ σε έκθεσή της προς τον ΟΗΕ για την εμπλοκή της Τουρκίας στη Συρία, ωστόσο η αναφορά αυτή αποσύρθηκε στη συνέχεια. Πηγές ισχυρίζονται, ότι η Σαντάτ στρατολογούσε ανθρώπους από χώρες της κεντρικής Ασίας και στη συνέχεια τους μετέφερε και τους εκπαίδευε στη Συρία.

Ρωσικές πηγές αναφέρουν ότι ένας από τους στόχους της παραστρατιωτικής οργάνωσης ήταν η αποσταθεροποίηση ξένων κυβερνήσεων.

Τους ισχυρισμούς αυτούς τους επανέλαβε και το Ρεπουμπλικανικό κόμμα της τουρκικής αξιωματικής αντιπολίτευσης. Πληροφορίες θέλουν την εμπλοκή της Σαντάτ στο αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία όπου φέρονται ότι υποκίνησαν τη βία, τους ξυλοδαρμούς στρατιωτών από πολίτες μέχρι θανάτου και τουλάχιστον σε μια περίπτωση τον αποκεφαλισμό Τούρκου στρατιώτη σε γέφυρα της Κωνσταντινούπολης στις 15 Ιουλίου 2016.

Για το συγκεκριμένο θέμα έχει γράψει και ο Μάικλ Ρούμπιν σε άρθρο του στο Newsweek, ισχυριζόμενος ότι η Σαντάτ, που έχει εκπαιδεύσει παραστρατιωτικούς και άνδρες των ειδικών δυνάμεων, γίνεται η «Φρουρά της Επανάστασης» του Ερντογάν.

Σύμφωνα με τον Ρούμπιν οι άνδρες της Σαντάτ βρίσκονται πίσω από τις δολοφονίες πολιτών, τους οποίους τα ελεγχόμενα από τον Ερντογάν μέσα ενημέρωσης χαρακτήριζαν υποστηρικτές του Γκιουλέν και υπαίτιους για το πραξικόπημα.

Ο Ερντογάν φέρεται ότι έχει φτιάξει στρατό για να αντιμετωπίσει πιθανές απειλές απ΄όπου και εάν προέρχονται, ακόμη και από τις ένοπλες δυνάμεις. Αυτός ο μυστικός στρατός, υποστηρίζουν αναλυτές, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ενάντια σε πολιτικούς αντιπάλους του Ερντογάν ή να προχωρήσει στην καταστολή πιθανής εξέγερσης των πολιτών.

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ