Ελληνοτουρκικά

Πόσο επικίνδυνη είναι για την Ελλάδα η στροφή του Πακιστάν προς τις ΗΠΑ σε συγκερασμό με την στρατιωτική συμμαχία Άγκυρας-Ισλαμαμπάντ;

"Η αμφιλεγόμενη και δραματική εκδίωξη του πρώην πρωθυπουργού Imran Khan το  βράδυ της 9ης προς 10 Απριλίου έχει θέσει το Πακιστάν σε μια αβέβαιη πολιτική πορεία", αναφέρει σε άρθρο του έγκριτο ΜΜΕ, του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα ακόλουθα:

"Η επερχόμενη κυβέρνηση της αντιπολίτευσης με επικεφαλής τον ηγέτη του Πακιστανικού Μουσουλμανικού Συνδέσμου-Ναουάζ (PML-N) Σεχμπάζ Σαρίφ αντιμετωπίζει μια άνευ προηγουμένου πρόκληση όχι μόνο να σταθεροποιήσει την οικονομία του Πακιστάν που συρρικνώνεται, αλλά και να διατηρήσει την ειρήνη και την ηρεμία εν μέσω ενδείξεων πολιτικής αντίδρασης. 

Ο πρώην πρωθυπουργός έχει ήδη παίξει το χαρτί του «θύματος» και προκάλεσε αισθήματα κατά της αντιπολίτευσης, κατά των ΗΠΑ και κατά του στρατού τον τελευταίο μήνα για να συγκεντρώσει την υποστήριξη του κοινού, αφού η αντιπολίτευση υπέβαλε την πρόταση «δυσπιστίας» εναντίον του.

Αυτά τα συναισθήματα μπορεί να οδηγήσουν σε περαιτέρω πολιτικό χάος και βία στη χώρα, αναγκάζοντας το ισχυρό στρατιωτικό κατεστημένο να παρέμβει.

Μέχρι στιγμής, ο Στρατός παρέμεινε «ουδέτερος» παίκτης και δεν παρενέβη «ανοιχτά» στη συνεχιζόμενη πολιτική κρίση. Ωστόσο, υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ανησυχίας στον στρατό ενάντια στις προσπάθειες του Khan να δημιουργήσει πολιτικές αναταραχές και να θέτει σε κίνδυνο τις διπλωματικές σχέσεις του Πακιστάν με τις ΗΠΑ κατηγορώντας τις τελευταίες για την «αλλαγή καθεστώτος».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύμφωνα με ορισμένα μέσα ενημέρωσης, ο Χαν επιχείρησε ακόμη και να απολύσει τον Αρχηγό του Επιτελείου Στρατού Στρατηγό Qamar Javed Bajwa στις 9 Απριλίου και απείλησε να εφαρμόσει τον «στρατιωτικό νόμο» αντί να παραδώσει την εξουσία στην αντιπολίτευση.

Μην ξεχνάμε ωστόσο ότι ο στρατός τον είχε στηρίξει στην εξουσία τον Αύγουστο του 2018.

Από την άλλη πλευρά, η απόφαση του πακιστανικού ανώτατου δικαστηρίου κατά του Khan για την ψηφοφορία δυσπιστίας ξεκαθάρισε τη γνώμη του δικαστικού σώματος για το θέμα.

Οι δύο ισχυροί θεσμοί στο Πακιστάν - ο στρατός και το δικαστικό σώμα - πιθανώς να μην είναι υπέρ της επικίνδυνης πολιτικής του Khan, η οποία έχει δημιουργήσει πολιτική αστάθεια στη χώρα.

Ωστόσο, είναι ακόμη νωρίς για να υπονομεύσουμε το μέλλον ή τη σημασία του Khan στην πολιτική του Πακιστάν. Παραμένει ένας «λαϊκιστής» ηγέτης με οπαδούς που κυμαίνονται από νέους, αστικές μεσαίες τάξεις έως Πακιστανούς που ζουν εκτός της χώρας. Στο κάλεσμά του, ο κόσμος βγήκε στους δρόμους στις 10 Απριλίου σε μεγάλους αριθμούς για να διαμαρτυρηθεί για την ανατροπή της κυβέρνησης του PTI.

Οι συγκινητικές ομιλίες του Khan τον τελευταίο ένα μήνα και η όλη αφήγηση γύρω από τη «συνωμοσία των ξένων  εναντίον του, έχουν εξοργίσει τους οπαδούς του PTI, οι οποίοι αισθάνονται πάθος να υποστηρίξουν τον ηγέτη τους ενάντια στην «εισαγόμενη κυβέρνηση».

Ο Khan θα χρησιμοποιήσει αυτά τα συναισθήματα προς όφελός του για να ασκήσει πίεση στη νέα κυβέρνηση να διεξαγάγει εκλογές το νωρίτερο.

Η Εκλογική Επιτροπή του Πακιστάν έχει ήδη ενημερώσει τον Πρόεδρο Arif Alvi ότι οι νέες εκλογές δεν είναι δυνατές πριν από τον Οκτώβριο.

Επομένως, αναμένετε από το PTI να καταφύγει σε διάφορες τακτικές πίεσης, συμπεριλαμβανομένης της παραίτησης από όλες τις συνελεύσεις, εθνικές και επαρχιακές, για να πιέσει για πρόωρες κάλπες.

Για τον Σαρίφ, η κύρια πρόκληση θα είναι να χειριστεί την οικονομική κρίση και να διατηρήσει ανέπαφη την πολιτική συμμαχία. Η επερχόμενη κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει μια ισχυρή αντιπολίτευση στο πρόσωπο του Khan και του PTI, οι οποίοι είναι κύριοι στις διαδηλώσεις στους δρόμους

Στο οικονομικό μέτωπο, η επανέναρξη του προγράμματος διάσωσης ύψους 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, θα είναι βασική προτεραιότητα για τη νέα κυβέρνηση εν μέσω αυξανόμενου πληθωρισμού, αύξησης των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας και του ιστορικού εμπορικού ελλείμματος άνω των 35 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Είναι ενδιαφέρον ότι το χρηματιστήριο του Πακιστάν και οι συναλλαγματικές ισοτιμίες δολαρίου-ρουπίας Πακιστάν έχουν δείξει κάποια σημάδια βελτίωσης από τότε που το Ανώτατο Δικαστήριο ανακοίνωσε στις 7 Απριλίου την απόφαση σχετικά με την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης του Χαν.

Ο ετερόκλητος συνασπισμός ενδέχεται να αντιμετωπίσει διαφορές σχετικά με βασικές αποφάσεις τους επόμενους μήνες. Ενώ το κοινό της εκδίωξης της κυβέρνησης του Χαν ένωσε την αντιπολίτευση, η πραγματική της δοκιμασία θα είναι τώρα καθώς όλοι οι εταίροι της συμμαχίας αναζητούν τους μακροπρόθεσμους πολιτικούς στόχους.

Εξάλλου, οι διαφορές μεταξύ των επαρχιών, οι τοπικοί πολιτικοί στόχοι, οι προετοιμασίες για τις επόμενες εκλογές και η κατανομή των οικονομικών πόρων βάσει δημοσιονομικών εκτιμήσεων, μεταξύ άλλων, ενδέχεται να δημιουργήσουν διαιρέσεις εντός του νέου συνασπισμού. Είναι πιθανό τα κύρια κόμματα της συμμαχίας, το PML-N και το Λαϊκό Κόμμα του Πακιστάν, να χρησιμοποιήσουν την περίοδο πριν από τις επόμενες εκλογές για να δημιουργήσουν δημόσια υποστήριξη.

Στο μέτωπο της εξωτερικής πολιτικής, ο νέος υπουργός Εξωτερικών του Πακιστάν θα έχει μια δύσκολη αποστολή να βελτιώσει τους δεσμούς με τις ΗΠΑ.

Αλλά προς όφελός της, η νέα κυβέρνηση θα έχει την υποστήριξη του στρατιωτικού κατεστημένου.

Η υποστήριξη της Ουάσιγκτον είναι ζωτικής σημασίας για το ΔΝΤ, την Ειδική Ομάδα Χρηματοοικονομικής Δράσης, τη διπλωματική εξισορρόπηση και τις αγορές αμυντικού εξοπλισμού.

Αυτή είναι η υποβόσκουσα πραγματικότητα κάθε δημοκρατικής κυβέρνησης του Πακιστάν, όπου χρειάζεται την υποστήριξη του Στρατού για να επιβιώσει.

Το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός Σαρίφ και ο Ασίφ Αλί Ζαρντάρι του PPP έχουν μια κάπως εγκάρδια σχέση με το κατεστημένο υποδηλώνει ότι η νέα κυβέρνηση μπορεί να λάβει την υποστήριξη που θέλει"

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι το Πακιστάν με τη στήριξη του στρατού επιχειρεί μια στροφή της εξωτερικής του πολιτικής υπέρ των ΗΠΑ.

Ο ρόλος του Πακιστάν είναι κομβικός στον Κινεζικό  "δρόμο του μεταξιού", τον οποίο στήριζε η προηγούμενη κυβέρνηση, η οποία μάλιστα είχε αρνηθεί στις ΗΠΑ την εγκατάσταση στο έδαφος της χώρας των αμερικανικών βάσεων που έδρευαν στο Αφγανιστάν πριν την επικράτηση των Ταλιμπάν στη χώρα

Τώρα με την νέα κυβέρνηση  αναμένεται το Πακιστάν να ακολουθήσει μια περισσότερο φιλοαμερικανική πολιτική, γεγονός που θα αντανακλάσει και στην απεμπλοκή της προμήθειας των τουρκικών επιθετικών ελικοπτέρων ΑΤΑΚ από το Πακιστάν.

Τα παραπάνω θα έχουν αντίκτυπο και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και μάλιστα δυσμενή

Τουρκία και Πακιστάν έχουν αναπτύξει ιδιαίτερες σχέσεις σε στρατιωτικό επίπεδο, με πακιστανικές ειδικές δυνάμεις να συμμετέχουν στην παρύσα φάση στην τουρκική διακλαδική άσκηση ΤΑΜΣ "Γαλάζια Πατρίδα 2022", η οποία στοχοποιεί τα νησιά μας στο Αιγαίο.

Πακιστανικά μαχητικά αεροσκάφη μετέχουν  επίσης στη Διεθνή αεροπορική άσκηση ¨ΑΕΤΟΣ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΑΣ" όπου συνεκπαιδεύονται με την τουρκική πολεμική αεροπορία.

Τέλος, το Πακιστάν είναι πυρηνική δύναμη και είναι γνωστό ότι ο Ερντογάν επιθυμεί να καταστήσει την Τουρκία επίσης πυρηνική δύναμη.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει λειτουργήσει ευεργετικά για την Τουρκία, η οποία επαναπροσεγγίζει τη Δύση, η οποία την υποδέχεται με ανοιχτές αγκάλες. Αυτό δίνει αέρα στην τουρκική επιθετικότητα σε περιφερειακά μέτωπα αλλά και σε Αιγαίο-Κύπρο-ΝΑ Μεσόγειο γεγονός που γίνεται πολύ ορατό αυτές τις ημέρες με τις συνεχείς υπερπτήσεις σε μικρονήσια μας και τις συνεχείς παραβιάσεις του ΕΕΧ μας από την τουρκική πολεμική αεροπορία στο Αιγαίο.

Συνεπώς, ένα Πακιστάν στο οποίο θα έχει τον κύριο λόγο ο στρατός, το οποίο είναι σύμμαχος με την Τουρκία και το οποίο θα έχει τη στήριξη των ΗΠΑ, συνιστά μεγάλη απειλή για Ελλάδα και Κύπρο.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Για "κρίση θαλάσσιου πάρκου στο Αιγαίο" μιλούν τα τουρκικά ΜΜΕ - Δένδιας: "Σιγά μην ζητήσουμε την άδεια της Τουρκίας για να ψαρέουμε στις Κυκλάδες" (Βίντεο)

Δύο νέα εθνικά θαλάσσια πάρκα σε Αιγαίο και Ιόνιο και τέλος στο ψάρεμα με μηχανότρατες εξήγγελε ο Κυριάκος Μητσοτάκης