Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Το νέο αντιαρματικό σύστημα KMC της Roketsan στο οπλοστάσιο των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων - Ποια η Ελληνική απάντηση με τους SPIKE NLOS

Ο Τουρκικός στρατός  θα παραλάβει νέο αντιαρματικό οπλικό σύστημα το οποίο κατασκευάστηκε από την τουρκική πολεμική βιομηχανία

Το YALMAN Turret  αναπτύχθηκε από τη Roketsan και θα μπεί στο οπλοστάσιο  των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων σύμφωνα με ανακοίνωση του Τουρκικού ΥΠΑΜ η οποία ανέφερε επίσης ότι  οι δοκιμές αποδοχής πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία στο πλαίσιο του έργου YALMAN Turreted Pedestal Mounted CIRIT (KMC) Weapon System Project.

«Στο πλαίσιο του «Pedestal Mounted CIRIT Weapon System Project», το οποίο ξεκίνησε με στόχο την παροχή πρόσθετων αντιαρματικών  δυνατοτήτων στις Ένοπλες Δυνάμεις μας , δοκιμάστηκε με επιτυχία  το Pedestal Mounted CIRIT (KMC) Vehicle, στο πεδίο βολής Karapınar της Konya, όπου οι στόχοι πλήγησαν επιτυχώς. Το εν λόγω σύστημα είναι  ικανό να εκτοξεύει πυραύλους UMTAS και CIRIT», δήλωσε το τουρκικό ΥΠΑΜ

Ο Γενικός Διευθυντής της Roketsan Murat Iki δήλωσε, ότι πιστεύει πως το  εν λόγω οπλικό σύστημα που έχουν αναπτύξει θα ενισχύσει τις αντιαρματικές δυνατότητες των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Στη δήλωσή του στο τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, είπε ότι το τακτικό πυραυλικό οπλικό σύστημα αναπτύχθηκε εξ ολοκλήρου από Τούρκους μηχανικούς και τεχνικούς, μέλη της οικογένειας Roketsan, με εγχώριους και εθνικούς πόρους.

Σύστημα πυργίσκου YALMAN

Η Roketsan είχε πρόσφατα δοκιμάσει το Pedestal Mounted CIRIT (KMC) Vehicle, το οποίο αναπτύχθηκε για να τις  χερσαίες πλατφόρμες εκτόξευσης  αντιαρματικών βλημάτων  διαθέτοντας το σύστημα κατευθυνόμενων πυραύλων με λέιζερ CIRIT.

Η Roketsan ανέπτυξε το YALMAN Turret με στόχο την εκτόξευση αντιαρματικών βλημάτων UMTAS και L-UMTAS από το όχημα KMC. Αν και εξακολουθεί να αναφέρεται ως KMC, εκτός από τον πύραυλο CIRIT, ο πυργίσκος YALMAN μπορεί επίσης να εκτοξεύσει πυραύλους L-UMTAS και UMTAS.

Το KMC εξοπλισμένο με YALMAN Turret μπορεί να μεταφέρει το πολύ 8 πυραύλους CIRIT ή 4 πυραύλους L-UMTAS/UMTAS. Στη μικτή διαμόρφωση, το KMC μπορεί να λειτουργήσει με 4 πυραύλους CIRIT και 2 πυραύλους L-UMTAS/UMTAS φορτωμένους.

Η πλατφόρμα Kaplan-10 που αναπτύχθηκε από την FNSS προτιμάται για το όχημα KMC με YALMAN Turret που έχει αναπτυχθεί με εθνικές δυνατότητες. Ωστόσο, ο πυργίσκος YALMAN μπορεί να ενσωματωθεί σε άλλες πλατφόρμες στον κατάλογο της Διοίκησης του Τουρκικού Στρατού μελλοντικά.

Χάρη στον σταθεροποιημένο πυργίσκο του, το KMC Weapon System παρέχει στον χρήστη τη δυνατότητα να βάλλει εν κινήσει με ταχύτητες έως και 40 χιλιομέτρων και προσφέρει στον χρήστη ικανότητα υψηλού χτυπήματος έως και 8 χιλιόμετρα σε εμβέλεια.

Αυτό το σύστημα μπορεί επίσης να πραγματοποιήσει δραστηριότητες αναγνώρισης και επιτήρησης σε απόσταση μέχρι  20 χιλιόμετρα  με το ηλεκτροοπτικό σύστημα υψηλής τεχνολογίας που φέρει επάνω του.

Γίνονται επίσης εργασίες για την ενσωμάτωση πολυβόλων 7,62 χλστ.πάνω στο εν λόγω οπλικό σύστημα για την αυτοπροστασία του.

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι η Τουρκία προσπαθεί να ενισχύσει τις αντιαρματικές της δυνατότητες, με την ανάπτυξη και εν συνεχεία την ένταξη αυτόχθονης ανάπτυξης οπλικών συστημάτων της εν λόγω κατηγορίας

Οπωσδήποτε η ένταξη του συγκεκριμένου αντιαρματικού οπλικού συστήματος-εκτοξευτή θα αναβαθμίσει τις δυνατότητες των ΤΕΔ (Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων)

Εφόσον τα πράγματα κινήσουν ομαλά αναφορικά με την  περαιτέρω χρηματοδότηση του έργου, η Roketsan θα προβεί στην  μαζική παραγωγή του KMC.

Εκτίμηση είναι ότι σε τέτοια περίπτωση  το KMC πρώτα θα αποσταλεί στην 1η Τουρκική Στρατιά (Ανατολική Θράκη), προκειμένου να ενισχύσει τις αντιαρματικές δυνατότητες των Μηχανοκίνητων και Τεθωρακισμένων Ταξιαρχιών, αρχικά του 2ου και 5ου Σώματος Στρατού, τα οποία είναι και α γραμμής  στον Έβρο και στη συνέχεια τους αντίστοιχους Σχηματισμούς του 3ου Σώματος Σταρτού που είναι η εφεδρεία της υπόψιν Στρατιάς

Το εν λόγω αντιαρματικό οπλικό σύστημα  θα χρησιμεύσει για παροχή αντιαρματικής υποστήριξης  εν κινήσει μαζί με τα μηχανοκίνητα και τεθωρακισμένα  και σε απόσταση  έως και 8 χιλιομέτρων.

Τα  αντιαρματικά συστήματα του Στρατού ξηράς  της χώρας μας είναι κατά βάση MILLAN-TOW-KORNET, εκ των οποίων το  μεγαλύτερο δραστικό βεληνεκές  διαθέτει το τελευταίο που είναι 5.5 χιλιόμετρα.

Επίσης,  το γεγονός ότι  τουρκικό αντιαρματικό σύστημα μπορεί επίσης να πραγματοποιήσει δραστηριότητες αναγνώρισης και επιτήρησης σε απόσταση μέχρι  20 χιλιόμετρα  με το ηλεκτροπτικό σύστημα υψηλής τεχνολογίας που φέρει επάνω του, του δίνει επιπλέον δυνατότητες, ενώ τα πολυβόλα 7.62 που σχεδιάζεται  να τοποθετηθούν σε αυτό, θα του εξασφαλίσουν στοιχειώδη αυτοπροστασία από " εχθρικούς κυνηγούς αρμάτων", στην περίπτωση που θα δράσει ανεξάρτητα και όχι ενταγμένο σε φίλιες προς αυτό μηχανοκίνητες δυνάμεις και δυνάμεις αρμάτων.

Βέβαια οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις με την ένταξη στο οπλοστάσιο τους των  Ισραηλινών πυραύλων SPIKE NLOS θα διαθέτουν ασύγκριτα μεγαλύτερο βεληνεκές, της τάξης των 30 χιλιομέτρων, από το προαναφερθέν τουρκικό αντιαρματικά , αυξάνοντας κατακόρυφα τις αντιαρματικές δυνατότητες μας. 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ