Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Σκηνικό πολέμου! Νέες τουρκικές ασκήσεις και NAVTEX στο Αιγαίο-Θυμίζει απόπειρα ναυτικού αποκλεισμού

Σκηνικό πολέμου θυμίζει η δέσμευση περιοχών με παράνομες και μη NAVTEX της Τουρκίας στο Αιγαίο. Πέρα από τις τρείς περιοχές που δέσμευσε με εντελώς παράνομες οδηγίες προς ναυτιλομένους για όλο τον χρόνο, η Τουρκία προχώρησε σήμερα στην δέσμευση δύο ακόμα περιοχών πιο κοντά στις ακτές της ανεβάζοντας έτσι των αριθμό των δεσμευμένων περιοχών σε πέντε, οι οποίες σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές που μίλησαν στο Πενταπόσταγμα θυμίζουν απόπειρα ναυτικού αποκλεισμού και απαγόρευσης περιοχής.

Η μία περιοχή που περνά και σε χώρο ελληνικής δικαιοδοσίας καθιστώντας έτσι κατά ένα μέρος παράνομη την συγκεκριμένη NAVTEX βρίσκεται μεταξύ Λέσβου και Χίου και έχει να κάνει άσκηση με πυρά στις 13 Ιανουαρίου, μία ημέρα δηλαδή μετά την ημέρα κατά την οποία ο έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας θα βρίσκεται στο γαλλικό ναυπηγείο για την έναρξη των εργασιών στην πρώτη φρεγάτα «Μπελαρά» για τον ελληνικό στόλο.

Η δεύτερη περιοχή είναι στην έξοδο του κόλπου του Ξηρού και δεν παραβιάζει χώρο ελληνικής δικαιοδοσίας ωστόσο επειδή πρόκειται για άσκηση οπλισμού στις 10, 11 και 13 Ιανουαρίου, θα απασχολήσει τις αρμόδιες ελληνικές αρχές που θα την παρακολουθούν με όλα τα διαθέσιμα μέσα για παν ενδεχόμενο.

https://www.youtube.com/watch?v=4L8c1LA6X3o

Όλα δείχνουν πως το 2022 μπήκε αισιόδοξα μεν αλλά χωρίς καμιά αλλαγή δε στην επιθετική ρητορική εκ μέρους της Τουρκίας, η οποία δια στόματος του εκπροσώπου του Υπουργείου Εξωτερικών της επιτέθηκε προσωπικά στον έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, κόντρα σε κάθε διπλωματική πρακτική, γιατί στη συνάντησή του με τον ομόλογό του της Σαουδικής Αραβίας μίλησε μεταξύ άλλων και για το Casus Belli εκ μέρους της Άγκυρας. 

«Η θέση αυτή αποτελεί επιτομή παραλογισμού, απειλείται με πόλεμο η Ελλάδα αν εφαρμόσει το αναφαίρετο δικαίωμά της επέκτασης των χωρικών υδάτων όπως ρητά προβλέπεται από το Διεθνές Δίκαιο» είπε μεταξύ άλλων χαρακτηριστικά ο Νίκος Δένδιας με τον Τανζού Μπικλίτς, τον εκπρόσωπο τύπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών να δηλώνει: «Οι αντιτουρκικές δηλώσεις στις οποίες προβαίνει σχεδόν καθημερινά ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Δένδιας, είναι λαϊκίστικοι ισχυρισμοί αποκομμένοι από την πραγματικότητα οι οποίοι δεν υπηρετούν την ειρήνη και τη σταθερότητα. Αυτή η προκλητική ρητορική δεν συνάδει ούτε με τις σχέσεις καλής γειτονίας, ούτε και με το πνεύμα των Διερευνητικών Συνομιλιών που ξεκινήσαμε ξανά με την Ελλάδα»  

Η Αθήνα αντέδρασε έντονα υπενθυμίζοντας τις συνεχείς επιθέσεις εκ μέρους της Άγκυρας εναντίον του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Εξωτερικών.  

«Είναι επίσης οξύμωρο ότι η χώρα που συστηματικά τις τελευταίες ημέρες έχει προβεί σε σειρά επιθετικών δηλώσεων, μέσω κυβερνητικών αξιωματούχων της, οι οποίοι απειλούν ευθέως την Ελλάδα και αμφισβητούν ακόμη και την εδαφική κυριαρχία της, να εγκαλεί τη χώρα μας για «προκλητικές δηλώσεις  και ενέργειες» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου Εξωτερικών Αλέξανδρος Παπαϊωάννου.          

https://www.youtube.com/watch?v=5NsAWN4wvL4

Η επίθεση αυτή της κυβέρνησης Ερντογάν ήρθε λίγες μόλις ώρες μετά την απειλή του κυβερνητικού εταίρου του Σουλτάνου, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, για αιματοχυσία στο Αιγαίο: «Το Αιγαίο ή θα είναι μια θάλασσα ειρήνης και γαλήνης ή το τουρκικό έθνος θα καταγάγει μια νέα νίκη ακόμα και με το αίμα του και τις ζωές του.» 

Την ίδια ώρα πάντως ο ηγέτης της τουρκικής αντιπολίτευσης  Κεμάλ Κιλιντσάρογλου – κατηγορεί ανοιχτά τον Ταγίπ Ερντογάν ότι οδηγεί τη χώρα σε εμφύλιο προκειμένου να πνίξει τις έντονες σε βάρος του διαμαρτυρίες  

«Αυτό το έθνος δεν θα το δεχθεί. Δεν θα χυθεί αίμα στους δρόμους ώστε να μπορείτε εσύ και οι δικοί σου να ζείτε σε παλάτια» είπε χαρακτηριστικά.

https://www.youtube.com/watch?v=9PzNaCNg0HE

 

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Οπλικά συστήματα 0

Τι είδους και πόσο οπλισμό στείλαμε τελικά στην Ουκρανία; Τα καλάζνικοφ, οι S-300, ένα πλοίο με επικίνδυνο φορτίο και ένα άρθρο που δημιουργεί προβληματισμό

"Για παράδειγμα, το πώς η Ελλάδα έφτασε στην κατοχή της 20.000 τυφέκια εφόδου τύπου ΑΚ είναι μια τουλάχιστον...
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Σε γέννησα, θα σε σκοτώσω»! Ρώσοι ειδικοί: Αυτό είναι το μέλλον του Συντάγματος Αζόφ-Αυτοί οι Νατοϊκοί συνελήφθησαν στο Αζοφσταλ

Ρώσοι ειδικοί εκτιμούν ότι οι εθνικιστές του Συντάγματος Αζόφ θα γυρίσουν να δαγκώσουν το χέρι που τους ταΐζει... τις...