Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Γιάννης Μάζης: Έχει καταλάβει ο Ερντογάν ότι αν κάνει οποιαδήποτε ενέργεια θα έχει μεγάλο κόστος

Συνεχίζονται οι τουρκικές προκλήσεις, με τον υπουργό Αμύνης Χουλουσί Ακάρ να επαναλαμβάνει ξανά και ξανά δηλώσεις μέσω των οποίων προσπαθεί να παρουσιάσει στη διεθνή κοινότητα ότι για όσα συμβαίνουν στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο ευθύνεται η Ελλάδα, γιατί δεν... δέχεται να μπει στη συζήτηση και να διαπραγματευτεί με τε την ατζέντα της Τουρκίας. Η τουρκική πλευρά ισχυρίζεται πως δεν αποτελεί κίνδυνο για κανένα και τονίζει πως διεκδικεί και προστατεύει τα συμφέροντά της στην περιοχή. Ο Γιάννης Μάζης, καθηγητής Γεωοπολιτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, μίλησε για το τι επιφυλάσσει το 2022 στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

«Εάν δεν ήταν εξαιρετικά επικίνδυνα αυτά που λέει η τουρκική ηγεσία, θα ήταν εξαιρετικά διασκεδαστικά. Ακούγοντας τις δηλώσεις του κ. Ακάρ διασκεδάζω αφάνταστα, γιατί βλέπω ότι ο κ. Ακάρ ετοιμάζεται να λάβει κάποιο… δαχτυλίδι από τον κ. Ερντογάν, για να διεκπαιραιώσει ένα μέρος της θητείας του Τούρκου Προέδρου μέχρι τις εκλογές και να επωμιστεί τις ευθύνες που έχει. Αν πάμε στο νομικό ζήτημα πρέπει να ξέρει πως αν αγαπάει τόσο πολύ τη Λωζάνη, δεν θα έπρεπε να την κάνει κουρελόχαρτο στη Συρία και στο Ιράκ. Δεύτερον, θα έπρεπε να δώσει στην Ίμβρο και στην Τένεδο το καθεστώ αυτονομίας που δικαούνται, τρίτον να τακτοποιήσει το ζήτημα των περιουσιών των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης και του Πόντου και τέταρτον, να ξέρει ότι καμία δικαιοδοσία πέρα των τριών ναυτικών μιλίων, όπου δεν υπάρχει επικάλυψη, δεν εμπίπτει στη σφαίρα δικαιοδοσίας της Τουρκίας», είπε.

Την παραμονή Πρωτοχρονιάς σημειώθηκε ένταση στα Ίμια, μεταξύ Ελλήνων ψαράδων και της τουρκικής ακτοφυλάκής. Σύμφωνα με τον κ. Μάζη, η ελληνική πλευρά ανταποκρίθηκε θαυμάσια στο περιστατικό.

Επιπλέον, η Τουρκία χθες εξέδωσε δύο Navtex για εννέα μήνες μέσα στο 2022 για τρία πεδία βολής στα διεθνή ύδατα του Αιγαίου.

«Η Τουρκία περιορίζεται σε πράξεις και προχωρεί σε φραστικό και διπλωματικό πόλεμο. Είναι θετικό σημείο για την Ελλάδα, γιατί ο κ. Ερντογάν έχει καταλάβει ότι αν κάνει σοβαρή ενέργεια θα έχει μία σοβαρή απάντηση. Εμείς θα πρέπει να κάνουμε τον ίδιο θόρυβο με τον Ερντογάν και να μην είμαστε τόσο διακριτικοί», είπε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Να μην αφήσουμε κανένα φόρουμ, και ιδιαίτερα τώρα που η Γαλλία αναλαμβάνει την προεδρία της Ευρωπαίκής Ένωσης, χωρίς να αυξήσουμε τις απαιτήσεις μας ρεαλιστικά για επιβολή κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας», είπε τονίζοντας πως Ελλάδα και Κύπρος θα πρέπει να πιέσουν για σοβαρές οικονομικές κυρώσεις.

Ο κ. Μάζης τόνισε πως οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι πανέτοιμες να απαντήσουν σε κάθε πρόκληση: «Αν η Τουρκία κάνει κάτι σοβαρό, θα λάβει απαντήσεις που θα την φέρουν προ οδυνηρών εκπλήξεων».

Δείτε βίντεο από το Μια σταλιά ιστορία και επικαιρότητα: 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ