Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Παρ-ενέργεια! Η Τουρκία ετοιμάζει ”επίθεση” στο EuroAsia Interconnector-Στόχος να μπλοκάρει κάθε ενεργειακό σχέδιο από Ισραήλ-Αίγυπτο προς Ελλάδα

Η αδήριτη ανάγκη επιβολής του νεο-Οθωμανικού σχεδίου στην Α.Μεσόγειο περνά μέσα από το μπλοκάρισμα των υπογραφέντων σχεδίων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας από Ισραήλ και Αίγυπτο προς Κύπρο και Ελλάδα.
Δεν πρόκειται για διαπίστωση, αλλά για μια λογική εξήγηση των τουρκικών λεονταρισμών στην περιοχή με φόντο την παράνομη “Γαλάζια Πατρίδα”.      

"Η Τουρκία θα πρέπει να κηρύξει casus belli στο σχέδιο EuroAsia Interconnector και να ενημερώσει την ΕΕ ότι θα παρασύρει ολόκληρη την περιοχή σε έναν παρατεταμένο πόλεμο, εάν επιμείνει στη μονομερή οριοθέτηση της ελληνικής ΑΟΖ που παραβιάζει την τουρκική ΑΟΖ”, αναφέρει τουρκική αμυντική πηγή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πρόκειται για μια φυσική εξέλιξη του συνόλου των απειλών της Άγκυρας στην θαλάσσια περιοχή μας, που υπακούει στην απειλή των Τούρκων ότι “ τίποτα δεν πρόκειται να γίνει στην Α.Μεσόγειο χωρίς την συγκατάθεση της Τουρκίας”.

Αν οι Τούρκοι δεν παρέμβουν με κάθε τρόπο στις συμφωνίες μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας που υπογράφηκαν πρόσφατα από Ισραήλ και Αίγυπτο με Ελλάδα και Κύπρο,τότε θα χάσουν και στο σχέδιο για τον αγωγό East Med, ο οποίος τους “καίει” στην κυριολεξία, αφού ακυρώνει την “Γαλάζια Πατρίδα” στην πράξη.

Πως θα επιχειρούσε η τουρκική πλευρά να το κάνει αυτό;

Πρώτον, με την ανακήρυξη casus belli στο σχέδιο EuroAsia Interconnector, με στόχο την διακοπή των εργασιών.

Δεύτερον, με τον ίδιο τρόπο στην συμφωνία Ελλάδος-Αιγύπτου.

Τρίτον, με την μεταφορά μόνιμης ναυτικής δυνάμεως στις επίμαχες περιοχές, αναμένοντας να προκληθεί από τις χώρες που συμμετέχουν στα σχέδια μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, μπλοκάροντας την συμμετοχή και της Σ.Αραβίας και των ΗΑΕ.

Ο κύριος λόγος όμως που θα κινούνται προς αυτές τις κατευθύνσεις η Τουρκία, αφορά το γεγονός ότι η διασύνδεση με καλώδια ηλεκτρικής ενέργειας Ελλάδος-Ισραήλ, Κύπρου, θα έφερνε  πιο κοντά έναν στρατιωτικό συνασπισμό κατά της Τουρκίας στην Μεσόγειο, και αυτό οι Τούρκοι θέλουν να το αποτρέψουν πάση θυσία.

 Το έργο EuroAsia Interconnector, θα συνδέσει τα δίκτυα ηλεκτρικής ισχύος του Ισραήλ, με Ελλάδα και Κύπρο με ένα καλώδιο υψηλής τάσης 1.200 χιλιομέτρων, που θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο, όταν ολοκληρωθεί.

Το έργο χρηματοδοτείται και από την ΕΕ, ενώ μόνο το πρώτο στάδιο κοστίζει 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ.
Το καλώδιο αυτό θα μεταφέρει ηλεκτρική ενέργεια ισχύος 2.000 μεγαβάτ, ενώ θα τερματίσει την ενεργειακή απομόνωση της Κύπρου.

Τα σχέδια συνεργασίας περιλαμβάνουν μια προγραμματισμένη διασύνδεση δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ Ισραήλ, Κύπρου και ελληνικού νησιού της Κρήτης με υποθαλάσσιο καλώδιο έως το τέλος του 2023.

Μιλάμε για ενεργειακά σχέδια που θα αλλάξουν την τύχη όλων των  χωρών που θα συμμετάσχουν, ενώ θα μεταβάλει την ενεργειακή εξάρτηση της ΕΕ, εισάγοντας παράλληλα στα σχέδια αυτά χώρες σαν την Σ.Αραβία και τα ΗΑΕ.

Η ένταση στην περιοχή μας θα αυξηθεί κατακόρυφα πιθανότατα το επόμενο διάστημα, αφού η Τουρκία θα επεκτείνει τις ερευνητικές αποστολές πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Α.Μεσόγειο, προκαλώντας Ελλάδα και Ισραήλ αρχικά, και έχοντας στόχο να πράξει το ίδιο με την Αίγυπτο σε δεύτερη φάση.

Η αντίδραση όλων των χωρών που συμμετέχουν στα σχέδια αυτά θα πρέπει να είναι δυναμική και εμφατικά δραστήρια, αλλιώς η τύχη των σχεδίων αυτών θα ακυρωθούν στην πράξη.  

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ