Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Κόβει-ράβει η Τουρκία στο Αιγαίο! Οριοθετεί τις διεκδικήσεις της για ΑΟΖ στην καρδιά του Αρχιπελάγους

Σε πολύ πρόσφατο άρθρο μας με τίτλο "Οι Τούρκοι άλλαξαν το όνομα στην Κάρπαθο! «Μπουρλότο» στο Αιγαίο επιχειρεί να βάλει η Τουρκία «κλείνοντάς» το για ένα μήνα!¨", αναφερθήκαμε εκτενώς  σε  δύο τουρκικές  παράνομες ΝΟΤΑΜ και συγκεκριμένα τις Α6397/21 και Α6385/21  με τις οποίες  η Άγκυρα θέτει και πάλι θέμα αποστρατικοποίησης μιας σειράς νησιών μας  στο Αιγαίο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Με δύο παράνομες ΝΟΤΑΜ και συγκεκριμένα τις Α6397/21 και Α6385/21 θέτει και πάλι θέμα αποστρατικοποίησης μιας σειράς νησιών στο Αιγαίο. Συγκεκριμένα με αφορμή ελληνικές ασκήσεις, με τις δύο αυτές ΝΟΤΑΜ που εξέδωσε το πρωί της 9ης Νοεμβρίου ζητά την αποστρατικοποίηση των νήσων: Λήμνος, Καστελόριζο, Σαμοθράκη, Άη Στράτη, Θάσο και Κάρπαθο, την οποία μάλιστα αναφέρει με το…βενετσιάνικο όνομά της SCARPANTO και το τουρκικό KERPE.

Για τις ΝΟΤΑΜ όπως γράψαμε νωρίτερα υπήρξε ελληνική απάντηση. 

Παράλληλα με την εξίσου παράνομη ΝΟΤΑΜ Α 6395/21 επανέρχεται στην καρδιά του Αιγαίου δεσμεύοντας δύο μεγάλες περιοχές από τις 12 Νοεμβρίου έως τις 13 Δεκεμβρίου, για ασκήσεις υποστήριξης Έρευνας και Διάσωσης και Προστασίας του Περιβάλλοντος.

Υπενθυμίζουμε ότι  παρόμοια παράνομη ΝΟΤΑΜ διάρκειας ενός μήνα και με την εισαγωγή του όρου «επιχειρήσεις προστασίας του περιβάλλοντος» είχε εκδώσει  η Τουρκία και πριν από ένα μήνα περίπου.

Που αποσκοπεί η Τουρκία;

Αν προσέξουμε καλά τις περιοχές των δύο τουρκικών NAVTEX θα διαπιστώσουμε  τα εξής :

1. Mε αυτές επιχειρείται τουρκικός  ναυτικός αποκλεισμός σχεδόν πλήρης των Ψαρών και της Χίου, αφήνοντας ένα μικρό  θαλάσσιο χώρο ανοιχτό για θαλάσσια πρόσβαση ΒΑ της Άνδρου

Η εγγύτητα της Χίου-Ψαρών με το ναύσταθμο των τουρκικών αποβατικών πλοίων και η ύπαρξη της τουρκικής Ταξιαρχίας πεζοναυτών στη Σμύρνη,, το Α/Δ GAZIEMIR έδρα  ΣΑΣ (Συντάγματος Αεροπορίας Στρατού), η 19ΤΑΞΚΔ στο Αδραμύτιο και η 57 ΤΑΞΠΒ σε Μπόρνοβα- Μενεμένη καθώς και οι αεροπορικές βάσεις BADIRMA-BALIKESIR-ESKI SEXIR, συνιστούν αμεσότατη απειλή

2. Το αυτό επιχειρείται για τη Λέσβο αφήνοντας ένα θαλάσσιο διάδρομο ανοικτό βορείως του νησιού

3. Κόβεται το Αιγαίο στα δύο σε Βόρειο και νότιο, απομονωμένα πλήρως το ένα από το άλλο

4. Προσεγγίζεται πολύ ο Άγιος Ευστράτιος αλλά και η Σκύρος. Ιδιαίτερα η δεύτερη έχει εξαιρετικά μεγάλη σημασία για τη άμυνα της χώρας μας σε κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο, αφού αποτελεί "νήσο βατήρα", σύμφωνα με τη στρατιωτική ορολογία, φιλοξενώντας  προηγμένα οπλικά συστήματα πράκτιας άμυνας, αντιαεροπορικής άμυνας, μαχητικά αεροσκάφη και όχι μόνο..

Αυτά σε στρατιωτικό αμιγώς επίπεδο. Ωστόσο ο όρος  «επιχειρήσεις προστασίας του περιβάλλοντος» που προσδίδει στις NAVTEX της η Τουρκία παραπέμπει στην ΑΟΖ και εξηγώ, εισάγοντας τους όρους Χωρικά ύδατα, υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ.

Χωρικά ύδατα ή Αιγιαλίτιδα ζώνη

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), τα χωρικά ύδατα , γνωστά και ως αιγιαλίτιδα ζώνη αποτελούν τη φυσική επέκταση της εθνικής κυριαρχίας μίας χώρας, πέρα από τις ακτές, προς τη θάλασσα. 

Η φυσική αυτή επέκταση, η οποία περιλαμβάνει τα ύδατα, τον βυθό, το υπέδαφος και τον εναέριο χώρο, θεωρείται τμήμα του εθνικού εδάφους, με την εκάστοτε χώρα να έχει δικαίωμα άσκησης «πλήρους κυριαρχικής εξουσίας»

Υφαλοκρηπίδα 

Με τον όρο Υφαλοκρηπίδα ορίζεται ο θαλάσσιος βυθός και το υπέδαφος πέρα από τα χωρικά ύδατα. Εκτός της υφαλοκρηπίδας το παράκτιο κράτος δεν έχει πλήρη κυριαρχία, αλλά ασκεί απλά κυριαρχικά δικαιώματα. Αυτά αφορούν αποκλειστικά την εξερεύνηση της υφαλοκρηπίδας και την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων αυτής.

Η υφαλοκρηπίδα εκτείνεται σε απόσταση 200νμ από το σημείο που μετρώνται τα Χωρικά ύδατα (ΧΥ). Βασικό κίνητρο των διεθνών προσπαθειών οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας είναι η εκμετάλλευση υποθαλάσσιων πλουτοπαραγωγικών πόρων ,υδρογονανθράκων κυρίως ( πετρέλαιο-φυσικό αέριο).

Η Ελλάδα δικαίως ισχυρίζεται με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας, ότι τα νησιά δικαιούνται υφαλοκρηπίδας , όπως και τα ηπειρωτικά εδάφη και η  οριοθέτηση πρέπει να γίνει με βάση την αρχή της μέσης γραμμής -ίσης απόστασης  που λαμβάνει ως βάση μέτρησης τα νησιωτικά παράλια της Ελλάδας  και τα ηπειρωτικά παράλια της Τουρκίας.

Η Τουρκία δεν δέχεται ότι τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα και η οριοθέτησή της με την Ελλάδα θα  έχει ως βάση μέτρησης τα ηπειρωτικά παράλια των δύο χωρών.

ΑΟΖ

Με τον όρο ΑΟΖ (Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη) εννοείται, η θαλάσσια ζώνη που περιλαμβάνει τον βυθό και το υπέδαφος του βυθού (υφαλοκρηπίδα) και την υπερκείμενη θαλάσσια στήλη σε μια απόσταση 200νμ από την ακτή.

Μέσα στην ΑΟΖ το παράκτιο κράτος έχει αποκλειστικά δικαιώματα των πόρων του βυθού και του υπέδαφους, των αλιευμάτων που βρίσκονται στη θαλάσσια στήλη  και των πηγών ενέργειας που βρίσκονται στην επιφάνεια της θάλασσας (κύματα και αέρας), όπως επίσης έχει τα δικαιώματα προστασίας του περιβάλλοντος της περιοχής.
Το άρθρο 121 της Σύμβασης των ΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας που θεσπίστηκε το 1982 και με τον χρόνο απέκτησε και εθιμική ισχύ, προσδιορίζει με σαφήνεια το δικαίωμα των νησιών να έχουν ΑΟΖ, όπως και όλες τις υπόλοιπες θαλάσσιες ζώνες. Εξαιρούνται οι βράχοι που δεν μπορούν να έχουν δική τους οικονομική ζωή. 

Συνεπώς, η Τουρκία μέσω των NAVTEX  της  για "επιχειρήσεις προστασίας του περιβάλλοντος"  επιχειρεί να οριοθετήσει εμμέσως πλήν σαφώς τις διεκδικήσεις της για ΑΟΖ στην καρδιά του Αιγαίου.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ