Ελληνοτουρκικά

Σοβαρή εξέλιξη! Η συμφωνία για την νέα ευρωπαϊκή κορβέτα αποκάλυψε σενάριο για ελληνο-τουρκική κρίση στην Α.Μεσόγειο

Το Παρίσι επιθυμεί εδώ και καιρό μια ολοκληρωμένη γαλλο-ιταλική αμυντική συνεργασία για την αστυνόμευση της περιοχής ενάντια στα τουρκικά σχέδια, τα οποία  προκαλούν βλάβες στα συμφέροντα και των δύο χωρών στην Μεσόγειο.

Με αφορμή την συμφωνία για την νέα ευρωπαϊκή Κορβέτα μέσω της PESCO, μεγάλο αμυντικό πρακτορείο ειδήσεων αποκαλύπτει ότι “ η Ιταλία επιζητά ένα τύπο Κορβέτας εξοπλισμένο με βαρύ οπλισμό, για την διατήρηση μιας καλά ένοπλης παρουσίας στη Μεσόγειο, όπου οι εντάσεις αυξάνονται λόγω του τουρκοελληνικού ανταγωνισμού και της πρόσφατης σύγκρουσης στη Λιβύη.

Με το βλέμμα σε αποστολές στην Α. Μεσόγειο, η Γαλλία επιλέγει την έκδοση μιας Κορβέτας για περιπολίες μεγάλης εμβέλειας”, (αφού τα σχέδια της είναι στρατηγικά για την ίδια περιοχή).

Το ευρωπαϊκό ναυτικό πρόγραμμα αξίας 6 δισεκατομμυρίων ευρώ για την κατασκευή μιας νέας κορβέτας επιταχύνεται αυτό το φθινόπωρο.

Το πρόγραμμα European Patrol Corvette, ή EPC, έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης τον Οκτώβριο καθώς εκπρόσωποι του πολεμικού ναυτικού από την Ιταλία, τη Γαλλία, την Ελλάδα και την Ισπανία συναντήθηκαν εξ αποστάσεως με τους επικεφαλής ευρωπαϊκών βιομηχανιών για να διευκρινίσουν τις λεπτομέρειες του προγράμματος των τεσσάρων εθνών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία πρόκειται επί του παρόντος να αγοράσουν 20 πλοία, ως εξής : έξι Κορβέτες για τη Γαλλία, έξι για την Ισπανία και οκτώ για την Ιταλία.

Βιομηχανική πηγή δήλωσε στο αμυντικό πρακτορείο ειδήσεων Defense News ότι, κάθε Κορβέτα αναμένεται να κοστίζει περίπου 250-300 εκατομμύρια ευρώ, ενώ αναμένεται η Ελλάδα να επιβεβαιώσει την προηγούμενη πρόθεση της ( για παραγγελία Τριών Κορβετών).

Αυτό που επιβεβαιώνεται επίσης είναι ότι οι Κορβέτες που θα κατασκευαστούν θα έχουν μήκος περίπου 105 μέτρων και εκτόπισμα 3.000 τόνων, και θα είναι σε δύο εκδόσεις, μάχης και περιπολίας μεγάλης εμβέλειας.

Ειδικοί αμυντικοί αναλυτές εκτιμούν ότι εάν η Ιταλία στραφεί προς τη Γαλλία, με αποτέλεσμα μια σύμπραξη μεταξύ των δύο μεγαλύτερων μεσογειακών κρατών της ΕΕ, τότε είναι πιθανό ολόκληρη η νότια ΕΕ να στραφεί υπέρ της επιβολής κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η σταδιακή στρατιωτική απόσυρση των ΗΠΑ από περιφερειακά μέτωπα που επιχειρείται από τον πρόεδρο Μπάιντεν, μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται η Συρία και η Λιβύη και η υιοθέτηση του νέου αμερικανικού δόγματος σύμφωνα με το οποίο, proxies κράτη, ανά περιοχή του πλανήτη θα κληθούν ή έχουν κληθεί να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των ΗΠΑ, αλλάζουν τα δεδομένα στη Μεσόγειο, αναγκάζοντας Παρίσι και Ρώμη να κινηθούν δυναμικά αναζητώντας την βοήθεια της Αθήνας, που διαθέτει ισχυρό στρατό και σε λίγο υπερσύγχρονο πολεμικό ναυτικό, για να αντιμετωπίσουν τους νεο-οθωμανούς Τούρκους που προκαλούν στην περιοχή.

Όπως και να έχει η Α.Μεσόγειο αναμένεται να πάρει “φωτιά” το επόμενο μακρύ διάστημα λόγω των τεράστιων ενεργειακών σχεδίων, με την Τουρκία να αποτελεί πλέον την χώρα στόχο, αφού η Άγκυρα απειλεί κάθε προσπάθεια στην περιοχή.

Η Ελλάδα οφείλει να συμμετάσχει στο πρόγραμμα κατασκευής Κορβετών της ΕΕ, με γνώμονα το εθνικό συμφέρον, αφού η τεχνογνωσία που θα αποκτηθεί θα ήταν ανεκτίμητη, για την κατασκευή αργότερα ελληνικής κατασκευής Φρεγάτας. 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές