Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

ΠΟΕ για απέλαση του Αχιλλέα Βασιλειάδη από την Τουρκία: Ίδιες αρχές και πρακτικές με τους γενοκτόνους προγόνους

Επίσημη ανακοίνωση σχετικά με την απέλαση του Αχιλλέα Βασιλειάδη εξέδωσε η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος (ΠΟΕ), η οποία καταδικάζει κατηγορηματικά και απερίφραστα και αυτή την απαγόρευση εισόδου στην Τουρκία, χωρίς καμία δικαιολογία.

Υπενθυμίζεται ότι ο Πόντιος καλλιτέχνης, ο οποίος ταξιδεύει στον Πόντο εδώ και δεκαετίες, την Τετάρτη κρατήθηκε στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης αφότου ενημερώθηκε ότι πλέον θεωρείται persona non grata στη γειτονική χώρα. Ο τελικός προορισμός του ήταν η Τραπεζούντα, μαζί με φίλους και συνεργάτες του, οι οποίοι συνέχισαν κανονικά το ταξίδι τους. Εκείνος, αντιθέτως, επέστρεψε αεροπορικώς στην Αθήνα.

Αυτή ήταν η πέμπτη απέλαση Έλληνα ποντιακής καταγωγής μέσα στο 2020· παραμονές του Δεκαπενταύγουστου οι τουρκικές Αρχές σταμάτησαν τον πρόεδρο της ΠΟΕ Γιώργο Βαρυθυμιάδη.

«Τα πρόσωπα διαφέρουν, οι αιτίες της επίσκεψης στη Τουρκία ποικίλουν, όμως για λόγους που μόνον οι Τούρκοι γνωρίζουν όλο και πυκνότερα Έλληνες ποντιακής καταγωγής γνωρίζουν από πρώτο χέρι την “αβρότητα της Ανατολής”», τονίζεται στην ανακοίνωση της Ομοσπονδίας.

Σε δηλώσεις που έκανε στο pontosnews.gr ο Γιώργος Βαρυθυμιάδης αποκάλυψε ότι ετοιμάζεται προσφυγή στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, και παράλληλα ζήτησε από την ελληνική Πολιτεία να πάρει θέση και να προχωρήσει σε οποιαδήποτε ενέργεια είναι εφικτό να γίνει.

«Τελικά, ως φαίνεται, οι σύγχρονοι υπηρέτες του κεμαλικού μεγαλοϊδεατισμού διαπνέονται από τις ίδιες αρχές και πρακτικές με τους γενοκτόνους προγόνους τους. Απαγορεύουν την είσοδο στη Τουρκία, όχι για κάτι που οι συμπατριώτες μας έπραξαν αλλά για αυτό που είναι: Έλληνες Πόντιοι», καταλήγει η ανακοίνωση.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ