Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Σε αντίθετο σύμπαν για τα F-16! Η τουρκική προπαγάνδα βλέπει θετική εξέλιξη...η Ουάσιγκτον όχι

Το αίτημα της Τουρκίας για μαχητικά αεροσκάφη F-16 που κατασκευάζονται από την Lockheed Martin και εξοπλισμό εκσυγχρονισμού για την αναβάθμιση των υφιστάμενων πολεμικών αεροσκαφών της, εκτιμάται στα 6 δισεκατομμύρια δολάρια (54,02 δισεκατομμύρια TL), σύμφωνα με τουρκικές πηγές που μίλησαν σε δύο διαφορετικούς οργανισμούς μέσων ενημέρωσης την Τρίτη.

Λαμβάνοντας υπόψη την αντίθεση του Κογκρέσου των ΗΠΑ στην αγορά όπλων από την Άγκυρα λόγω πολλών προβλημάτων, θεωρείται ότι θα ήταν δύσκολο να κερδίσει την έγκριση της συμφωνίας, ωστόσο, αναφορές κάνουν λόγο ότι η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ την υποστηρίζει.

Η Τουρκία στις 30 Σεπτεμβρίου έστειλε επίσημο αίτημα στις ΗΠΑ για αγορά 40 νέων αεροσκαφών F-16 Block 70 και  τον εκσυγχρονισμό 80 μαχητικών της  F-16, ανέφεραν δύο αξιωματούχοι εξοικειωμένοι με το θέμα, σύμφωνα με το Bloomberg.

https://www.youtube.com/watch?v=zUa6HFa7Bf8

Η Τουρκία ελπίζει σε συνάντηση Μπάϊντεν-Ερντογάν...

Η έκθεση αναφέρει ότι ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να έχει συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στην επικείμενη παγκόσμια σύνοδο κορυφής της G-20. Μέχρι στιγμής δεν έχει προγραμματιστεί καμία επίσημη ανακοίνωση ή συνάντηση, πέρα από τα λεγόμενα του Ιμπραχίμ Καλίν, ο οποίος τόνισε πως οι δύο ηγέτες θα έχουν τετ α τετ στο περιθώριο της Συνόδου των G20 στη Ρώμη, στα τέλη του Οκτωβρίου.

Ειδήσεις για τα σχέδια αγοράς F-16 ανέφερε επίσης το Middle East Eye (MEE) με έδρα το Λονδίνο, το οποίο επικαλέστηκε Τούρκο αξιωματούχο ο οποίος δήλωσε ότι ο στόλος των F-16 της Τουρκίας, αν δεν αποκατασταθεί, «θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο όχι μόνο την ασφάλεια της Άγκυρας αλλά και τη νότια πτέρυγα του ΝΑΤΟ».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν μας είπαν ποτέ ότι ο εκσυγχρονισμός του F-16 ήταν κάτι που είναι εκτός των στόχων τους», είπε ο αξιωματούχος. «Πιστεύουμε ότι η Ουάσιγκτον θα έχει υπόψη της την ισορροπία μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας», αναφερόμενος στην ελληνική αγορά γαλλικών πολεμικών αεροσκαφών Rafale.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν είχε κανένα πρόβλημα με το αίτημα ενημέρωσης των F-16, δήλωσε άλλος αξιωματούχος στο MEE.

«Ωστόσο, το Κογκρέσο των ΗΠΑ είναι άλλο θέμα», είπε ο αξιωματούχος.

Πριν από την επέκταση του στόλου F-16, η Τουρκία έπρεπε να αποκτήσει μαχητικά πέμπτης γενιάς F-35 από τις ΗΠΑ, ωστόσο, η Άγκυρα αποβλήθηκε από το πρόγραμμα, στο οποίο οι τουρκικές εταιρείες παρήγαγαν  απάρτια λόγω της αγοράς ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων S-400.

https://www.youtube.com/watch?v=7ZlGkupt6CY

Γη και ύδωρ προσφέρει η Τουρκία στις ΗΠΑ

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Τούρκου Προέδρου Ιμπραήμ Καλίν δήλωσε στην τουρκική εφημερίδα Milliyet ότι εάν επιλυθούν τα τρέχοντα ζητήματα με τις ΗΠΑ, η Τουρκία μπορεί να συμπεριληφθεί ξανά στο πρόγραμμα F-35. Ωστόσο, ο Kalın δήλωσε επίσης ότι εάν το πρόβλημα δεν επιλυθεί, η αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων θα συνεχιστεί.

Η Ουάσινγκτον υποστηρίζει ότι τα αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα S-400 που απέκτησε η Τουρκία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από τη Ρωσία για να λάβουν κρυφά διαβαθμισμένες λεπτομέρειες για τα μαχητικά αεροσκάφη F-35 της Lockheed Martin, και είναι ασυμβίβαστα με τα συστήματα του ΝΑΤΟ. Η Τουρκία, ωστόσο, επιμένει ότι οι S-400 δεν θα ενσωματωθούν στα συστήματα του ΝΑΤΟ και δεν θα αποτελέσουν απειλή για τη συμμαχία.

Η Άγκυρα επανέλαβε σε διάφορες περιπτώσεις ότι η απομάκρυνσή της από το πρόγραμμα F-35  ήταν παράνομη και μονομερής, "απαιτώντας  μια δίκαιη προσέγγιση" και έχει δηλώσει ότι είναι ανοιχτή σε διαπραγματεύσεις με την Ουάσινγκτον.

Η αγορά των S-400 από την Άγκυρα προκάλεσε επίσης κυρώσεις από τις ΗΠΑ. Τον Δεκέμβριο του 2020, η Ουάσινγκτον έβαλε σε  μαύρη λίστα  αξιωματούχους της Τουρκικής Προεδρίας Αμυντικών Βιομηχανιών (SSB), του επικεφαλής της, Ismail Demir και άλλων τριών υπαλλήλων.

Ο Kalin περιέγραψε την απόφαση ως λανθασμένη και δαπανηρή όχι μόνο για την Τουρκία αλλά και για το πρόγραμμα F-35.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Ελπίζω να επιστρέψουν από αυτό το λάθος το συντομότερο δυνατό, αλλά αν δεν το κάνουν, έχουμε έναν πληρωμένο προϋπολογισμό 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων για αυτό το έργο. Αυτά είναι τα χρήματά μας, ποιες είναι οι εναλλακτικές για να τα χρησιμοποιήσουμε σωστά; Εάν το ζήτημα των F-35 δεν πρόκειται να επιλυθεί σύντομα, τότε είναι φυσικό να εξετάσουμε εναλλακτικές λύσεις. Η Τουρκία δεν είναι χωρίς εναλλακτικές λύσεις στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας», είπε.

"Για τα χρήματα που πληρώσαμε, η επέκταση του υπάρχοντος στόλου F-16 και ο εκσυγχρονισμός των υπαρχόντων F-16 μας μπορούν να θεωρηθούν ως εναλλακτική λύση", εξήγησε.

Εκτός από τα αεροσκάφη F-16, η Τουρκία έχει και άλλα εγχώρια προγράμματα, συμπεριλαμβανομένου του TF-X National Combat Aircraft (MMU), ενός stealth μαχητικού αεροσκάφους πέμπτης γενιάς, το οποίο είναι ουσιαστικά στα χαρτιά, αφού δεν διαθέτει το σπουδαιότερο των εξαρτημάτων ενός αεροσκάφους, τον κινητήρα....

https://www.youtube.com/watch?v=Le1I7jUPFd8

Οι Κούρδοι της Συρίας ''αγκάθι'' στα τουρκικά σχέδια

Ωστόσο εκτός από το θέμα των S-400 και το θέμα της υποστήριξης των Κούρδων του YPG της Συρίας από τις ΗΠΑ, αποτελεί αγκάθι στις σχέσεις  Ουάσιγκτον-Άγκυρας.

Οι πρόσφατες κινήσεις Μπάϊντεν, με τις οποίες κατανόμαζε την Τουρκία ως κίνδυνο για την Εθνική Ασφάλεια των ΗΠΑ, αφού με τις επιθέσεις της κατά των συμμάχων των ΗΠΑ, Κούρδων του YPG οι οποίοι μάχονταν τους τρομοκράτες του ISIS, αποδυνάμωναν την εξάλειψη των τρομοκρατών, αποτελεί ένα ηχηρότατο μήνυμα στον Ερντογάν για το τι θα επακολουθήσει.

Από την άλλη ο Τούρκος Πρόεδρος απειλεί ουσιαστικά με επίθεση κατά των Κούρδων του YPG στη Συρία.

Μετά από αυτά ελπίζει ο Ερντογάν ότι ο Μπάϊντεν θα συνομιλήσει μαζί του;

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ