Ελληνοτουρκικά

Τουρκικό ορμητήριο η Τένεδος! Η Άγκυρα αναβαθμίζει την στρατιωτική της παρουσία - Νέα σενάρια κλιμάκωσης

Το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρείται αυξημένη φρασεολογία από τουρκική πλευράς για τον αφοπλισμό των νησιών μας στο Αιγαίο, την ώρα που η Τουρκία διατηρεί απέναντι τους ολόκληρη Στρατιά, τη Στρατιά Αιγαίου με πλήθος αποβατικών σκαφών, ειδικών  δυνάμεων, Ταξιαρχίας πεζοναυτών και πολλών ελικοπτέρων επιθετικών και μεταφορικών.

Παράλληλα εκτελεί συχνά αποβατικές και αεροκίνητες ασκήσεις στα μικρασιατικά παράλια , με μεγαλύτερη αυτή της "EFES" που πραγματοποιείται στην περιοχή Seferihisar-Doganbey έναντι Σάμου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στην εν λόγω άσκηση μάλιστα η οποία είναι διακλαδική και αποτελεί την τελική φάση της "Deniz Kurdu", πραγματοποιούνται αεροπορικές προσβολές στόχων σε εχθρική ακτή, βολές επιθετικών ελικοπτέρων, απόβαση πεζοναυτών σε δύο γειτονικές ακτές, στη μία με αποβατικά σκάφη και στην άλλη με φουσκωτές λέμβους για δημιουργία προγεφυρώματος (Π/Γ), διεκπεραίωση αρμάτων , ΤΟΜΠ και πυροβολικού στις ακτές απόβασης για διεύρυνση του Π/Γ, αεροκίνητες επιχειρήσεις για δημιουργία αεροπρογεφυρωμάτων (ΑΠ/Γ) στα πλευρά και νώτα του υποθετικού εχθρού που αμύνεται στην ακτή και τελικά συνένωση Π/Γ με τα ΑΠ/Γ.

Αν αυτές οι ασκήσεις και τα σενάρια τους δεν φωτογραφίζουν επιθετικές ενέργειες σε νησιά μας, τότε για ποιό λόγο γίνονται; Μήπως η Τουρκία σχεδιάζει να κάνει απόβαση στη Γροιλανδία και δεν το ξέρουμε;

Ωστόσο η Τουρκία ενώ κατηγορεί τη χώρα μας για στρατικοποίηση των νησιών μας στο Αιγαίο, αναβαθμίζει από ότι φαίνεται τη δική της στρατιωτική παρουσία στην Τένεδο.

Ως γνωστόν η Τουρκία διατηρεί στην Ίμβρο το 5ο Σύνταγμα Καταδρομών μείον ένα λόγο 5ΣΚΔ(-), ο οποίος βρίσκεται στην Τένεδο. 

Η εφημερίδα Independent Türkçe δημοσιεύει ρεπορτάζ με τίτλο «Δεν καταλαγιάζει η ένταση στο Αιγαίο. Το Τουρκικό ΥΠΑΜ  θέλει την πλαγιά Γκιόζτεπε στην Τένεδο».

"Οι διαμάχες από τη Θράκη μέχρι το Αιγαίο των δύο αιώνιων εχθρών και φίλων, δεν τελειώνουν ποτέ", συμπληρώνει το δημοσίευμα και συνεχίζει αναφέροντας:

"Πρόσφατα, σημειώθηκαν συχνές επισκέψεις από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας στην Ίμβρο και στην Τένεδο, οι οποίες προσέλκυσαν την προσοχή. Παράλληλα έγινε γνωστό ότι  το τουρκικό ΥΠΑΜ επιθυμεί την απόκτηση περιοχής που αποτελεί βοσκότοπο, γνωστό ως πλαγιά Γκιόζτεπε, που είναι ο πιο ψηλός λόφος του νησιού», αναφέρει το δημοσίευμα.

Ο Ρετζέπ Γιαλτσίν (CHP), μέλος της περιφέρειας, δηλώνει πως το υπουργείο Εθνικής Άμυνας αιτήθηκε στην τοπική διεύθυνση Γεωργίας, προκειμένου η περιοχή αυτή να πάψει να αποτελεί βοσκότοπο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε ερώτημα γιατί το υπουργείο Εθνικής Άμυνας θέλει την περιοχή, ο Ρετζέπ Γιαλτσίν απαντά πως «πιθανώς για να επεκτείνει τη στρατιωτική  παρουσία». 

Ο πρώην πρέσβης Τουγκάι Ουλούτσεβίκ, μίλησε στην εφημερίδα σχετικά με τις διαμάχες που έχουν προκαλέσει ανέμους έντασης μεταξύ των δύο χωρών και σημείωσε πως «εάν υπάρχει τέτοια οχυρωματική δραστηριότητα στην Τένεδο, ο λόγος είναι η ελληνική στρατιωτική ενίσχυση στα  νησιά».

Βέβαια εδώ επιμελώς παραλείπεται η τουρκική στρατιωτική παρουσία που προαναφέραμε, τα οχυρωματικά έργα που οι Τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έχουν δημιουργήσει νωρίτερα στα δύο νησιά και οι στρατιωτικές ασκήσεις που εκτελεί στην Ίμβρο και Τένεδο το 5οΣΚΔ.

Και συνεχίζει λέγοντας ο Τούρκος συνταξιούχος  διπλωμάτης λέγοντας: «Η Ελλάδα, επίμονα εξοπλίζει τα νησιά αυτά», λέει ο Ουλούτσεβίκ, ενώ αναφερόμενος  στην επιστολή  του Τούρκου απεσταλμένου  Πρέσβη Σινιρλίογλου στον ΓΓ του ΟΗΕ κ. Γκουτέρες, δηλώνει πως «εάν το θέμα των εξοπλισμών βρίσκεται ακόμη στην επικαιρότητα σήμερα, ο λόγος είναι η συμπεριφορά της Ελλάδας».

Ο ίδιος δεν βλέπει κανένα κακό στην επέκταση της στρατιωτικής παρουσίας στην Τένεδο, καθώς αυτό αποτελεί φυσική απόφαση της Τουρκίας για νησιά που βρίσκονται υπό «τουρκική κυριαρχία».

Αυτό είναι που λέμε ότι η Τουρκία  εφαρμόζει δύο μέτρα και δύο σταθμά, αφού όταν πρόκειται για τη στρατιωτική παρουσία στην  Ίμβρο και Τένεδο, αυτή είναι κάτι το φυσιολογικό για τους Τούρκους αφού αυτά είναι μέρος της επικράτειας της, ενώ όταν πρόκειται για την στρατιωτική παρουσία της Ελλάδας σε Σαμοθράκη και Λήμνο, αυτή είναι ανεπίτρεπτη αφού ανήκουν στην Ελλάδα.

Ο πιθανός σκοπός της στρατιωτικής αναβάθμισης σε Ίμβρο και Τένεδο

Θεωρείται πολύ πιθανό η αναβάθμιση της  τουρκικής στρατιωτικής παρουσίας στα εν λόγω νησιά να οφείλεται στους παρακάτω λόγους:

Για πολιτικούς λόγους ,προκειμένου να καταδείξει στην διεθνή κοινή γνώμη, ότι προβαίνει στην στρατικοποίηση των νησιών της ως απάντηση  και αντίδραση στην "ανυπάκουη" Ελλάδα, η οποία  σύμφωνα με την ίδια κατά παράβαση Διεθνών συνθηκών έχει στρατικοποιήσει τα νησιά της στο Αιγαίο.

Αυτό βέβαια δεν ισχύει , αφού η χώρα μας τηρεί κατά γράμμα τις Συνθήκες και βασιζόμενη στο άρθρο 51 του ΟΗΕ περί δικαιώματος  νόμιμης  άμυνας, έχει προβεί στις δέουσες ενέργειες. Παράλληλα η Τουρκία ήδη διατηρεί σε Ίμβρο και Τένεδο  συνολική δύναμη Συντάγματος Καταδρομών, έχει κατασκευάσει οχυρωματικά έργα και πραγματοποιεί ασκήσεις σε τακτικά χρονικά διαστήματα. Συνεπώς η τουρκική κουτοπονηριά είναι κενοφανής.

Από στρατιωτικής άποψης ενδεχομένως να πρόκειται για  μελλοντική εγκατάσταση Ραντάρ, το οποίο δεν θα έχει νεκρές γωνίες, προκειμένου να κατοπτεύει θαλάσσια και εναέρια την περιοχή του Αιγαίου  Ίμβρου- Λήμνου- Θεσσαλικές ακτές-Σκύρου-Λέσβου-Τένεδος-Ίμβρος). Αυτό με δεομένη την ύπαρξη σχετικών πληροφοριών για την επικείμενη  Ελληνοαμερικανική Συμφωνία, σύμφωνα με την οποία η περιοχή Λιτοχώρου-Λάρισας-Στεφανοβίκειο -Σκύρος αποκτά ιδιαίτερη στρατιωτική σημασία.

Κλείνω λέγοντας ότι λιγότερη αν και όχι αμελητέα ως πιθανότητα μπορεί να εξεταστεί και η εγκατάσταση UAV ή άλλων οπλικών συστημάτων στα εν λόγω νησιά από πλευράς Τουρκίας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ