Ελληνοτουρκικά

"Μπούμερανγκ" για την Τουρκία η παράδοση μεταγωγικού πολεμικού πλοίου στο Κατάρ-Επικρίνεται ότι προωθεί τη διεθνή τρομοκρατία

Η ιδιαίτερα στενή σχέση Ελλάδας και Αιγύπτου,  που επιβεβαιώθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με τον Αιγύπτιο ομόλογο του Σάμεχ Σούκρι, στο περιθώριο της 76ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, φαίνεται ότι ενόχλησε την Τουρκία η οποία προσπαθεί να σπάσει τον άξονα Ελλάδας Αιγύπτου.

Στην προσπάθειά της ( Τουρκία ) αυτή, ανέπτυξε γεωστρατηγικές σχέσεις με το Κατάρ αναπτύσσοντας μία βάση στα εδάφη του και διεκδικώντας μέρος της ανανέωσης του στρατιωτικού εξοπλισμού του, δημιουργώντας όμως ένα στοιχείο  αστάθειας  στην περιοχή του Κόλπου συμβάλλοντας σε μια  αρνητική πόλωση.

 Μάλιστα για τον λόγο αυτόν τα ΗΑΕ και οι Άραβες σύμμαχοί τους, επέβαλλαν μποϊκοτάζ στο Κατάρ από τα μέσα του 2017 και μεταξύ των όρων, που έχουν θέσει για να τερματισθεί η διένεξη, είναι να κλείσει η Ντόχα την  τουρκική στρατιωτική βάση.

Σήμερα έγινε γνωστό, ότι η Τουρκία  κατασκεύασε και θα παραδώσει στο Κατάρ ένα  πλοίο μεταφοράς αρμάτων μάχης. Η τελετή παράδοσης του πλοίου, το οποίο παρήχθη στο Anadolu Shipyard (Tuzla), θα πραγματοποιηθεί αύριο με τη συμμετοχή ανώτερων στρατιωτικών και πολιτικών αξιωματούχων από το Κατάρ και την Τουρκία.

Το ότι η χώρα  του Κατάρ διατηρεί σχέσεις με τους Ταλιμπάν δεν είναι νέο. Καταρχήν, το 2013 τους επέτρεψε να ανοίξουν γραφείο στη Ντόχα.

Το 2020 υπογράφθηκε στη Ντόχα, η λεγόμενη συμφωνία ειρήνης με τις ΗΠΑ, που όμως η αστραπιαία ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν στην Καμπούλ την κατέστησε άνευ αξίας. Μετά την πτώση της Καμπούλ, η Ντόχα προφανώς δεν βρίσκει τον λόγο γιατί θα έπρεπε να  ακολουθήσει μετριοπαθή εξωτερική πολιτική. Γι αυτό επικρίνεται, ότι προωθεί τη διεθνή τρομοκρατία.

Η Ελλάδα θέλοντας να εκμεταλλευτεί  τον αρνητικό αντίκτυπο της σχέσης Τουρκίας – Κατάρ, σε μια διπλωματική κίνησή της, ανέλαβε την εκπροσώπηση της Αιγύπτου στο Κατάρ.

Υπενθυμίζεται ότι η Αίγυπτος είχε διακόψει τις διπλωματικές της σχέσεις με το Κατάρ, πριν από περίπου τρεισήμισι χρόνια και είχε τότε ζητήσει από την Ελλάδα να την εκπροσωπεί στην εν λόγω χώρα. Μετά την πρόσφατη συμφωνία της Αλ-Ούλα, η Αίγυπτος αποφάσισε να επαναλειτουργήσει την Πρεσβεία της στο Κατάρ.

Το γεγονός ότι η Αίγυπτος, κατά το ανωτέρω διάστημα, είχε ζητήσει από την Ελλάδα να την εκπροσωπεί στο Κατάρ, σηματοδοτεί αφενός τις ιδιαίτερα στενές σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Αιγύπτου, και αφετέρου τον όλο και σημαντικότερο ρόλο που διαδραματίζει η χώρα μας στην Μέση Ανατολή και τον Κόλπο.

Ενδεικτικό είναι, ότι μετά την επιστροφή από το μηδέν στις συνομιλίες Αιγύπτου-Τουρκίας, η Άγκυρα προσπάθησε να πάρει «την μπάλα», ελπίζοντας να σημειώσει πρόοδο προς την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων με το Κάιρο, αφότου αυτές αμαυρώθηκαν από ένταση για περισσότερα από 7 χρόνια, αλλά οι συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών παραμένουν στο στάδιο των διερευνητικών επαφών και μάλιστα με ανακοίνωση του Καίρου επισημάνθηκε, ότι πρωτίστως για τις όποιες συζητήσεις θα ενημερώνεται η Ελλάδα.

Στην κορυφή των εκκρεμών ζητημάτων μεταξύ των δύο χωρών, ήταν το ζήτημα της οριοθέτησης των θαλάσσιων συνόρων, για το οποίο η Τουρκία επιδιώκει να επιτύχει συμφωνία με την Αίγυπτο προκειμένου ν’ ανταγωνιστεί την Κύπρο και την Ελλάδα, αλλά  η Τουρκία δεν υποχώρησε, έτσι ώστε να πείσει την Αίγυπτο να κάνει αυτό το βήμα, ειδικά αφού η τελευταία έχει αναπτύξει ισχυρές στρατηγικές σχέσεις με την Κύπρο και την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...