Ελληνοτουρκικά

Τούρκοι: Η Ελλάδα πανικοβλήθηκε-Φτιάχνουν κλίμα για “καυτό” χειμώνα στο μεταναστευτικό

Την ελληνική αντίδραση στην έκθεση ''βόμβα'' που σύμφωνα με δημοσίευμα των “Νέων” βρίσκεται στα χέρια του Μαξίμου για το μεταναστευτικό σχολίασαν τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Η εν λόγω έκθεση φέρεται να αναφέρει προειδοποιήσεις για συσσώρευση ακόμη και 2.000.000 Αφγανών στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

“Η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε μια τρομακτική μεταναστευτική έκθεση. Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι 1 εκατομμύριο Αφγανοί μετανάστες θα μπορούσαν να φτάσουν στα σύνορα της Αλεξανδρούπολης και του Έβρου στη Δυτική Θράκη μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου και είπε: "Αυτό μπορεί να προκαλέσει μια καυτή σύγκρουση με την Τουρκία"” αναφέρουν τα τουρκικά ΜΜΕ φτιάχνοντας κλίμα για... “καυτό” χειμώνα!

Αναφέρθηκε ότι με την κυριαρχία των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, Αφγανοί πολίτες που είχαν συνεργαστεί με την προηγούμενη διοίκηση, πίστευαν ότι η ζωή τους μπορεί να κινδυνεύσει και είδαν ότι η χώρα οδεύει προς εμφύλιο πόλεμο, εγκατέλειψαν τη χώρα τους και το κύμα μετανάστευσης πλησίασε γρήγορα την Ευρώπη. Ενώ οι περισσότεροι από αυτούς τους Αφγανούς πολίτες στοχεύουν να πάνε στην Ελλάδα και από εκεί στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας, η έκθεση στα χέρια του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ανέφερε ότι περίπου 1 εκατομμύριο Αφγανοί θα φτάσουν στα ελληνικά σύνορα από τον Δεκέμβριο. Αναφέρθηκε επίσης στις ειδήσεις ότι αυτή η εισροή θα συνεχιστεί μεταξύ Δεκεμβρίου και Φεβρουαρίου και ο αριθμός των Αφγανών με βάση τα σύνορα θα μπορούσε να φτάσει τα 2 εκατομμύρια” υπογραμμίζουν οι Τούρκοι.

Εν τω μεταξύ, δηλώθηκε ότι μετά τα χαλύβδινα φράγματα μήκους 40 χιλιομέτρων και ύψους 6 μέτρων που είχε κατασκευάσει η Ελλάδα στη μεθοριακή γραμμή του ποταμού Έβρου θα τοποθετηθούν 250 νέοι συνοριοφύλακες στην περιοχή και θα αρχίσουν να λαμβάνονται νέα μέτρα και ο αριθμός των Ελλήνων στρατιωτών με σκάφη περιπολίες στον ποταμό Έβρο αυξήθηκε.

 

 

«Αποθήκη προσφύγων»

 

Την ίδια στιγμή το μεταναστευτικό στην Τουρκία εξελίσσεται σε μείζον κοινωνικοπολιτικό θέμα που όπως αναφέραμε και σε προηγούμενο άρθρο προκαλεί σοβαρούς τριγμούς στην παντοκρατορία Ερντογάν.

Από το 2016 στην Τουρκία ζει ένας από τους μεγαλύτερους πληθυσμούς μεταναστών μετά τη συμφωνία που σύναψε η Άγκυρα με την ΕΕ. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εκτίμησε ότι η χώρα του των 84 εκατομμυρίων κατοίκων πλέον φιλοξενεί πέντε εκατομμύρια πρόσφυγες και μετανάστες, εκ των οποίων περίπου 3,7 εκατομμύρια Σύρους και έως και 420.000 Αφγανούς.

Όμως η οικονομική αστάθεια, που οξύνθηκε από την πανδημία του κορονοϊού, έκανε τις αρχές και τον πληθυσμό εχθρικούς απέναντί τους σε βαθμό που δεν είχε παρατηρηθεί στο παρελθόν.

Σύμφωνα με έρευνα του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων Aksoy, το 85% των ερωτηθέντων δήλωσε «ανήσυχο» στην προοπτική άφιξης στην Τουρκία Αφγανών προσφύγων μετά την κατάληψη της εξουσίας στην εμπόλεμη χώρα από τους Ταλιμπάν. Ο Ερντογάν έχει ήδη προειδοποιήσει τους Δυτικούς, που επίσης ανησυχούν για το ενδεχόμενο ενός μεγάλου μεταναστευτικού ρεύματος, ότι η Τουρκία δεν σκοπεύει να γίνει «αποθήκη μεταναστών».

Το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ έχει ήδη σημειώσει πολλάκις πως μετά τις φωτιές του Αυγούστου ο Ερντογάν ετοιμάζει νέα επιχείρηση προώθησης χιλιάδων μεταναστών προς Ελλάδα-ΕΕ

 

Η οργή των Τούρκων έχει πλέον αρχίσει να γίνεται ολοένα και πιο ορατή, με πιο πρόσφατο παράδειγμα τους χιλιάδες οπαδούς ποδοσφαίρου που φώναζαν μέσα από το γήπεδο «δεν θέλουμε πρόσφυγες στη χώρα μας» στη διάρκεια του αγώνα για την πρόκριση της εθνικής ομάδας της Τουρκίας στο Μουντιάλ.

Το γραφείο του κυβερνήτη της Κωνσταντινούπολης ανακοινώνει σχεδόν καθημερινά επιχειρήσεις εντοπισμού Αφγανών και άλλων μεταναστών που δεν διαθέτουν νόμιμα έγγραφα, οι οποίοι συλλαμβάνονται και μεταφέρονται σε κέντρα κράτησης. Τ

Σύμφωνα με την αναλύτρια Ντενίζ Σενόλ Σερτ του πανεπιστημίου Ozyegin της Κωνσταντινούπολης, η εχθρότητα των Τούρκων θα αναγκάσει τον Ερντογάν - ο οποίος θα μπορούσε να ζητήσει από τους Τούρκους να δείξουν συμπόνια προς τους πρόσφυγες-να τηρήσει μια αδιάλλακτη στάση.«Εφόσον υπάρχει ανταγωνισμός για τους πόρους (…) το μίσος για τους ξένους θα παραμείνει εκτιμά η ίδια.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ