Ελληνοτουρκικά

Καθεστώς ''πολιτικής τρομοκρατίας'' από τον Ερντογάν - Αλλαγή πλεύσης στο μεταναστευτικό για να αντιστρέψει την δημοσκοπική κατρακύλα

Είναι γνωστό ότι το πολιτικό κλίμα στην Τουρκία είναι τεταμένο εδώ και καιρό, με φυλακίσεις, επιθέσεις και δολοφονίες ηγετικών και απλών στελεχών του κουρδικού κόμματος HDP, και επιθέσεις κατά βουλευτών και ηγετικών στελεχών κομμάτων της αντιπολίτευσης, με προεξέχουσα την επίθεση που δέχθηκε η Πρόεδρος του IYI PARTY Μεράλ Ασκενέρ στην Ριζούντα προ μηνών, γενέτειρα του Ερντογάν, από αυτόκλητο οργισμένο όχλο.

Νέα επίθεση σε βάρος στελέχους κόμματος της αντιπολίτευσης

Μόλις χθές είχαμε συνέχεια στις παραπάνω επιθέσεις σε βάρος στελεχών πολιτικών κομμάτων της αντιπολίτευσης. όπου συγκεκριμένα ο Buğra Kavuncu, πρόεδρος της επαρχιακής επιτροπής τoy İYİP της Κωνσταντινούπολης, δέχτηκε επίθεση από έναν άνδρα καθώς έφευγε από τα στούντιο του τηλεοπτικού δικτύου Halk TV μετά από συνέντευξη που παραχώρησε.

Ο δράστης χτύπησε τον Κάβουντσου, ρίχνοντάς τον στο έδαφος, ανέφερε αρχικά ο ειδησεογραφικός ιστότοπος T24, ενώ στη συνέχεια έγινε γνωστό ότι ο Kavuncu, ο οποίος συμμετείχε στο τηλεοπτικό πρόγραμμα, δέχθηκε επίθεση με γροθιές από ένα άγνωστο άτομο ενώ βγήκε από το κτίριο στο δρόμο και ο δράστης διέφυγε με τα πόδια από το σημείο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ωστόσο η αστυνομία κινήθηκε γρήγορα συλλέγοντας πλάνα από κάμερες ασφαλείας από τις γειτονικές επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα τη σύλληψη του δράστη  και την κράτηση του στην αστυνομική διεύθυνση στο Silivri.

Η έρευνα για το θέμα συνεχίζεται.

«Αντί να βλέπουμε αυτό το περιστατικό ως ανεξάρτητο, θα πρέπει να δούμε το σύνολο αυτού που συμβαίνει. Πρέπει να κοιτάξουμε πώς δημιουργήθηκε αυτή η ατμόσφαιρα», είπε ο Kavuncu, μιλώντας στο Halk TV αργότερα την ίδια μέρα.

Η αστυνομία είχε προηγουμένως διαθέσει ειδικούς φρουρούς στον Καβούντσου, αλλά οι φρουροί ανακλήθηκαν μετά τις τοπικές εκλογές, με αποτέλεσμα αυτός να μην έχει φρουρά προστασίας κατά την επίθεση που δέχθηκε χθές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι αξιωματούχοι πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη για αυτό που συνέβη, είπε ο Καβούντσου. «Υπεύθυνοι είναι εκείνοι που διαχειρίζονται έναν μηχανισμό συκοφαντίας για τη δική τους πολιτική και συμφέροντα».

Ο Καβούντσου ανέφερε επίσης τα σχόλια του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον Μάιο, που προειδοποιούσε την ηγέτιδα του İYİ, Μεράλ Ακσενέρ, ότι «οι χειρότερες μέρες δεν έχουν έρθει ακόμη», μετά την επίθεση που δέχθηκε η τελευταία στη Ριζούντα.

«Αφού έχει ειπωθεί αυτό από έναν πρόεδρο, όλοι πρέπει να σκεφτούν που μπορεί να οδηγηθούν τα πράγματα και όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι η χώρα μας ανήκει σε όλους εμάς», είπε ο Kavuncu.

«Δεν θα μπορέσετε να φιμώσετε το κόμμα μας», είπε η Akşener σε tweet, ενώ ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης Kemal Kılıçdaroğlu είπε ότι ο Ερντογάν αγχώθηκε «καθώς βλέπει τις δημοσκοπήσεις».

Ο αντιπρόσωπος της αντιπολίτευσης Alpay Antmen το 2019 είχε ρωτήσει τον υπουργό Εσωτερικών Süleyman Soylu γιατί είχαν αφαιρεθεί οι σωματοφύλακες του Kavuncu, στο οποίο ο Soylu αρνήθηκε να απαντήσει, επικαλούμενος λόγους ''εμπιστευτικότητας'', όπως φαίνεται στα έγγραφα που μοιράστηκε ο Antmen.

https://twitter.com/avantmen33/status/1428681943089037317?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1428681943089037317%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fahvalnews.com%2Fbugra-kavuncu%2Fopposition-politician-attacked-istanbul

«Εάν πρόκειται να γίνει ο γαμπρός μου υπουργός και για να γίνει πλούσιος να πουληθεί η χώρα σε τρεις ή πέντε εργολάβους, τότε θα είμαι συνεργός», δήλωσε ο αρχηγός του Κόμματος του Μέλλοντος Αχμέτ Νταβούτογλου.

Ο Ερντογάν φαίνεται ότι είναι έτοιμος για πολιτικούς ελιγμούς, στροφές προκειμένου να ξεπεράσει τις διαδοχικές αποτυχίες και την δημοσκοπική του κατρακύλα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αλλαγή πλεύσης στο Προσφυγικό

Πρώτα απ 'όλα, μπορούμε να πούμε ότι ο Ερντογάν προετοιμάζεται για μια στροφή αναφορικά με το προσφυγικό. Αυτό μπορούμε να το δούμε στη μακροσκελή δήλωσή του μετά τη συνάντησή του με το υπουργικό του συμβούλιο στις 20 Αυγούστου.

«Η Τουρκία δεν έχει καθήκον, ευθύνη ή υποχρέωση να είναι η αποθήκη προσφύγων στην Ευρώπη», είπε ο Τούρκος Πρόεδρος και συνέχισε λέγοντας, «Η Ευρώπη δεν μπορεί να μείνει εκτός, κλείνοντας τα σύνορά της μόνο για την ασφάλεια και την ευημερία των πολιτών της».

Αυτά τα λόγια διαφέρουν από τις προηγούμενες δηλώσεις του ή από το να αφήνει τους πρόσφυγες να συσσωρεύονται στα ελληνικά σύνορα στις αρχές του 2020, πριν ξεκινήσει η πανδημία του κορονοϊού.

Αυτό που έκανε την διαφαινόμενη αλλαγή στη στάση του, είναι ότι οι ψηφοφόροι που τάσσονται υπέρ  των κομμάτων της αντιπολίτευσης  που υπόσχονται να στείλουν τους πρόσφυγες πίσω στη χώρα προέλευσή τους, μέσω συμφωνιών με τις χώρες καταγωγής τους, συμπεριλαμβανομένης της Συρίας, εξασφαλίζοντας επίσης την ασφάλειά τους.

Έχει διαπιστωθεί ότι αυτός ο λόγος μπορεί επίσης να έχει θετικό αποτέλεσμα ενάντια στις ρατσιστικές-φασιστικές προκλήσεις.

Η στάση του MHP για το προσφυγικό

Το Εθνικιστικό ακροδεξιό κόμμα των γκρίζων λύκων (MHP)  και ο ηγέτης του Devlet Bahçeli, ο εκλογικός εταίρος του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), έπιασε το σφυγμό της τουρκικής κοινωνίας πριν από τον Ερντογάν και το AKP.

Ο Bahçeli, έδειξε την πρώτη δημόσια αντίρρησή του για την πολιτική του Ερντογάν για το προσφυγικό λέγοντας δημόσια: «Αφήστε τον Σύρο που πήγε πίσω στη χώρα του να μείνει εκεί».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το μεταναστευτικό κύμα του Αφγανιστάν που πέρασε από το Ιράν αύξησε τις αντιδράσεις, σε μια εποχή που ο Ερντογάν υπέβαλε τρεις αιτήσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες να αναλάβει η Τουρκία ρόλο στο Αφγανιστάν.

Η δήλωση του Μεχμέτ Οζασέκι, αξιωματούχου του ΑΚΡ, υπεύθυνου για τις τοπικές διοικήσεις, ο οποίος είπε ότι η οικονομία θα σταματήσει στα περισσότερα μέρη, αν δεν υπήρχε η φθηνή και παράνομη εργασία των προσφύγων, πρόσθεσε νέες αντιδράσεις στην πολιτική της κυβέρνησης για το προσφυγικό.

Αφού ο Ακάρ και ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σόιλου αποκάλυψαν στοιχεία παράνομων μεταναστών που πιάστηκαν στα ιρανικά σύνορα και έδειξαν το τείχος που χτίζεται εκεί, ο Ερντογάν επιτέλους παραδέχτηκε ότι η χώρα αντιμετωπίζει εισροή παράνομης μετανάστευσης από το Αφγανιστάν.

Λίγες μέρες αργότερα, οι Ταλιμπάν ήρθαν ξανά στην εξουσία.

Ελλάδα-ΕΕ-Τουρκία-Μεταναστευτικό

Οι θέσεις Ερντογάν-Μπαχτσελί για το προσφυγικό και τη στάση της Τουρκίας αναφορικά με τους Αφγανούς και Σύριους πρόσφυγες, δείχνουν επί του παρόντος να είναι για εσωτερικούς ψηφοθηρικούς λόγους, αντίθετοι με αυτό πολλοί προδικάζουν, ότι η Τουρκία θα στείλει καραβιές Αφγανών προσφύγων στη Δύση.

Η τουρκική αντιπολίτευση κερδίζει έδαφος υποσχόμενη επιστροφή των μεταναστών στη χώρα τους, ενώ και ο εταίρος του Ερντογάν στην εξουσία Μπαχτσελί δεν τάσσεται υπέρ της φιλοξενίας μεταναστών στην Τουρκία, αλλά είναι και αυτός υπέρμαχος της επιστροφής τους στη χώρα τους.

Από την άλλη η ΕΕ έχει πολλούς τρόπους άσκησης πίεσης προς την Τουρκία να μην εργαλιοποιήσει το μεταναστευτικό, ενώ η Ελλάδα έχει προστατεύσει, σε συνεργασία με την ΕΕ, τα σύνορά της σε Έβρο και νησιά καλύτερα από ποτέ.

Για όλους αυτούς τους λόγους και με δεδομένο ότι οι τουρκικές εκλογές δεν είναι χρονικά μακριά, εκτιμούμε ότι η Ελλάδα δεν θα κληθεί να αντιμετωπίσει γεγονότα παρόμοια με εκείνα της περσινής χρονιάς στα σύνορά της σε Έβρο και νησιά.

Αυτό φαίνεται να ειπώθηκε από τον Ερντογάν στο Μητσοτάκη αναφορικά με το προσφυγικό, οπότε και αναμένουμε σύμπλευση σε θέματα χαμηλής πολιτικής εφεξής Ελλάδας και Τουρκίας.

Αυτό βέβαια φαίνεται μέχρι τώρα. Ωστόσο επειδή ξέρουμε καλά ότι όλα είναι θέμα συμφερόντων και συσχετισμών, αναμένουμε ένα σκληρό ανατολίτικο παζάρεμα από τον Ερντογάν με την ΕΕ για την τήρηση και εφαρμογή των παραπάνω.

Κλείνοντας θα επισημαίναμε ότι το τείχος που έχτισε και συνεχίζει να χτίζει η Τουρκία στα σύνορά της με το Ιράν, είναι μια σαφής ένδειξη των προθέσεων ''στεγανοποίησης'' της χώρας από το Αφγανικό μεταναστευτικό κύμα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ