Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Ο στρατός των ΗΠΑ μια "ανάσα" από τα τουρκικά σύνορα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιδιώκουν να αυξήσουν τη στρατιωτική τους παρουσία στην Ελλάδα εν μέρει λόγω των αυξανόμενων αμφιβολιών για την αξιοπιστία της Τουρκίας, αλλά και των αναμενόμενων εξελίξεων μετά τις αποκαλύψεις Τούρκου μαφιόζου.

Επίκειται εμφύλιος στην Τουρκία αφού ο Ερντογάν αποφάσισε να κτυπήσει την μαφία

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε πριν λίγο περί "πολέμου" κατά των συνδικάτων του οργανωμένου εγκλήματος, για  να μην επιτρέψει στα αφεντικά της μαφίας "να απειλήσουν την ατμόσφαιρα της ειρήνης και της ασφάλειας στη χώρα".

Μιλώντας σε συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) στην Άγκυρα, ο Τούρκος ηγέτης εξέφρασε αλληλεγγύη στον υπουργό Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοιλού , ο οποίος την προηγούμενη ημέρα καταδίκασε τις δηλώσεις του μαφιόζου  Σεντάτ Πεκέρ, ο οποίος τις τελευταίες εβδομάδες έχει βάλει "φωτιά" στην χώρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Η Τουρκία θα αποτρέψει αυτές τις συνωμοσίες και θα φέρει τα αφεντικά της μαφίας στην Τουρκία στη δικαιοσύνη», δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το γεγονός ότι ο Πεκέρ στόχευσε τον υιό του πρώην πρωθυπουργού Binali Yıldırım δείχνει  « την έντονη ατμόσφαιρα κρίσης στη χώρα, αναφέρουν ρωσικές πηγές.

Η επέκταση της αμερικανικής παρουσίας στην περιοχή θεωρείται ως κομβική κίνηση στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης επιδείνωσης των σχέσεων Ελλάδας και Τουρκίας, καθώς και της έλλειψης προόδου στις σχέσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Άγκυρας.

Σύμφωνα με ελληνικά παλαιότερα δημοσιεύματα, η όλη κατάσταση μεταξύ Ελλάδος-Τουρκίας επηρεάζει και την στάση του αμερικανικού ΥΠΕΞ σε σχέση με την παρουσία του νυν Πρέσβη στη χώρα μας.

Μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου υπουργού ενέργειας Φ.Ντονμέζ, η Τουρκία θα ξεκινήσει έρευνες στην Α.Μεσόγειο σε λίγες ημέρες, θέτοντας σοβαρότατα στο επίκεντρο μια ολόκληρη περιοχή νοτίως της Κρήτης, για στην οποία έχουν λάβει άδεια για έρευνες αμερικανικός και γαλλικός ενεργειακός κολοσσός, με κόστος πολλά δισ. δολάρια.

Κάποιοι αναφέρουν περί «σιωπηρής παράτασης παραμονής» του νυν Αμερικανού πρέσβη, διότι πολύ απλά ο ίδιος έχει καλύτερη εικόνα της καταστάσεως, σε αυτήν την ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο σε Αιγαίο και Μεσόγειο, κατά την οποία αναμένονται εξελίξεις από την πλευρά της Άγκυρας.

Οι γεωστρατηγικές, πολιτικές και στρατιωτικές εξελίξεις στην περιοχή μας, ενδέχεται να πάρουν “φωτιά” το αμέσως επόμενο διάστημα, αφού ο Ερντογάν ετοιμάζει Τουκο-παλαιστινιακό μνημόνιο στα πρότυπα του Τουρκολιβυκού, ενώ η χώρα του συγκλονίζεται από το σκάνδαλο με την μαφία, που απειλεί με νέες ακόμα πιο σοβαρές αποκαλύψεις εναντίον του "σάπιου έως το κόκαλο", τουρκικού καθεστώτος.  

Για αυτό έχουμε ραγδαία μείωση της εμπιστοσύνης της αμυντικής και πολιτικής αξιοπιστίας της Τουρκίας ως σύμμαχος του ΝΑΤΟ, με τον σουλτάνο Ερντογάν, να θεωρείται πλέον ως ένας νέος “Σαντάμ”, και για αυτό ακριβώς αποφασίστηκε η εμβάθυνση των αμυντικών σχέσεων των  ΗΠΑ με την Ελλάδα.

Τα τελευταία χρόνια, ο στρατός των ΗΠΑ έχει ενισχύσει θεαματικά  τους στρατιωτικούς δεσμούς τους με την χώρα μας, ενώ οι στρατιωτικές ασκήσεις διαδέχονται η μια την άλλη, και αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι ΗΠΑ έχουν ήδη αναπτύξει τις δυνάμεις τους στη ναυτική βάση στον κόλπο της Σούδας, στην Κρήτη, την Αλεξανδρούπολη, τη Λάρισα και το Στεφανοβίκειο.

Σχεδιάζεται η προσθήκη Τεσσάρων ακόμη αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα, με κάποιες από αυτές να αφορούν πιθανόν, νησιά σαν την Σαμοθράκη που ελέγχει τα Δαρδανέλια, ή την Κάρπαθο, που ελέγχει την δίοδο στο Αιγαίο από την Α.Μεσόγειο και το Σουέζ, ενώ πρόκειται για νησί σε ικανή απόσταση από  “καυτές” περιοχές της Μέσης Ανατολής.

Οι Τούρκοι, σε κάθε επιδείνωση των σχέσεων τους με τις ΗΠΑ, απειλούν τακτικά να εκδιώξουν τους Αμερικανούς από τις δύο βάσεις σε Ιντσιρλίκ και Κιουρετσίκ και αυτό λέει πολλά το επόμενο διάστημα.

“Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν ευκαιρίες για περιστροφική ή μόνιμη στρατιωτική παρουσία σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο”, είχε δηλώσει ο Κλαρκ Κούπερ, Υφυπουργός Πολιτικών-Στρατιωτικών Υποθέσεων, σε τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους στις 2 Νοεμβρίου 2020, σε απάντηση σε ερώτηση εάν η Ουάσιγκτον αναζητούσε οποιαδήποτε εναλλακτική λύση έναντι της τουρκικής αεροπορικής βάσης.

Η πολιτική των ΗΠΑ σε αυτά τα θέματα έχει συνέχεια και δεν εξαρτάται από αποκλειστικά από πολιτικά αλλά από γεωπολιτικά κριτήρια.

Η "Σούδα" θεωρείται ένα από τα βασικά σημεία συνεργασίας μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας στον τομέα της άμυνας, και αυτό θα επεκταθεί σύμφωνα με παλαιότερο άρθρο σε κυβερνητική τουρκική εφημερίδα και στην Κύπρο, για να "κλειδωθεί" η Α.Μεσόγειο τώρα που οι Ρώσοι στέλνουν στρατηγικά βομβαρδιστικά στην Συρία.

Επίσης, η νέα αναβαθμισμένη ενισχυμένη συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας (MDCA) μεταξύ της Αθήνας και της Ουάσιγκτον, θα είναι πραγματικά πιο ηχηρή από την προηγούμενη, φέρνοντας κυριολεκτικά τον αμερικανικό στρατό μια ανάσα από τα τουρκικά σύνορα.

Εκτιμάται ότι οι εξελίξεις στην γειτονική χώρα θα είναι ραγδαίες από εδώ και στο εξής και πιθανότατα θα εμπλέξουν Ελλάδα και Κύπρο, κατά την πάγια τακτική των Τούρκων, για αυτό και οι ΗΠΑ καιροφυλακτούν για ολόκληρη την ΝΑ πτέρυγα του ΝΑΤΟ.  

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ