Ελληνοτουρκικά

Τούρκος Υπουργός παιδείας: "Δεν θα διδάσκεται άλλη γλώσσα στη χώρα εκτός από την τουρκική"

Ο βουλευτής του Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (HDP) Siirt, Sıdık Taş, απηύθυνε κοινοβουλευτική ερώτηση στον Υπουργό Εθνικής Παιδείας Ziya Selçuk στις 21 Φεβρουαρίου στη Διεθνή Ημέρα Μητρικής Γλώσσας  σχετικά με την εκπαίδευση στη μητρική γλώσσα.

Ο υπουργός Ziya Selçuk απάντησε στην ερώτηση του βουλευτή επικαλούμενος το άρθρο 42 του Τουρκικού Συντάγματος για το "Δικαίωμα και καθήκον της εκπαίδευσης", ο Υπουργός είπε, "Καμία άλλη γλώσσα εκτός  από τα τουρκικά δεν θα διδάσκεται ως μητρική γλώσσα στους Τούρκους πολίτες σε οποιοδήποτε ίδρυμα εκπαίδευσης."

Όπως ανέφερε το ΜΜΕ Mezopotamya (MA), ο βουλευτής του HDP Taş υπογράμμισε στην κοινοβουλευτική του ερώτηση ότι πολλές γλώσσες σε όλο τον κόσμο απειλούνται και υπενθύμισε στον Υπουργό ότι η UNESCO κήρυξε την 21η Φεβρουαρίου ως τη Διεθνή Ημέρα της Μητρικής Γλώσσας.

Τονίζοντας ότι η εκπαίδευση στη μητρική γλώσσα είναι καθολικό δικαίωμα, ο βουλευτής σημείωσε ότι οι Κούρδοι και οι Τούρκοι μπορούν να ζήσουν μαζί.

Στη συνέχεια, ο βουλευτής Taş έκανε στον Υπουργό Παιδείας μια σειρά ερωτήσεων, όπως: "Ποια έργα αναλαμβάνει το υπουργείο σας για να διασφαλίσει την άσκηση του δικαιώματος στην εκπαίδευση στη μητρική γλώσσα; Θα διασφαλιστεί το Σύνταγμα το δικαίωμα στην εκπαίδευση στη μητρική γλώσσα";

 Ο Τούρκος υπουργός Παιδείας Selçuk δήλωσε ότι «η ανάληψη οποιουδήποτε έργου για την εκπαίδευση στη μητρική γλώσσα δεν είναι ζήτημα» σύμφωνα με το σχετικό άρθρο του Συντάγματος.

Με τίτλο "Δικαίωμα και καθήκον της εκπαίδευσης", το άρθρο 42 του Συντάγματος αναφέρει, "Καμία άλλη εκτός από την τουρκική γλώσσα δεν θα διδάσκεται ως μητρική γλώσσα σε Τούρκους πολίτες σε οποιοδήποτε ίδρυμα εκπαίδευσης. Ξένες γλώσσες που θα διδάσκονται σε ιδρύματα εκπαίδευσης και οι κανόνες που πρέπει να ακολουθούν τα σχολεία που εκπαιδεύουν σε ξένη γλώσσα καθορίζονται από το νόμο. Διατηρούνται οι διατάξεις των διεθνών συνθηκών."

Μιλάμε για κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αποκλεισμό ουσιαστικά των Κούρδων από τη γλώσσα τους. Η ala turka ερμηνεία όλων των συνθηκών δεν είναι κάτι καινούργιο. Οι Τούρκοι στη Θράκη μας μιλάνε  αδίκως για καταπίεση της μουσουλμανικής μειονότητας, την οποία αυθαίρετα έχουν "βαφτίσει" τουρκική, την ώρα που η χώρα μας επιτρέπει να διδάσκεται σε σχολεία η τουρκική γλώσσα και να ασκούνται τα θρησκευτικά καθήκοντα των μουσουλμάνων.

Από την άλλη  η Τουρκία στραγγαλίζει κυριολεκτικά τους Κούρδους επιχειρώντας την πολιτική εξόντωσή τους με φυλακίσεις  Κούρδων βουλευτών, Δημάρχων ,κοινοταρχών, επιβάλλοντας κλίμα τρομοκρατίας σε βάρος των Κούρδων , τους οποίους επί της ουσίας αποκλείει από το δικαίωμα να διδάσκονται μέσω της εκπαίδευσης τη γλώσσα τους.

Βέβαια δεν περιμέναμε τίποτε περισσότερο από το καθεστώς Ερντογάν που έβγαλε τη χώρα του από τη Συνθήκη της Κων/πολης για την απαγόρευση της βίας σε βάρος γυναικών και παιδιών και που έστειλε την κορυφαία Ευρωπαία αξιωματούχο Ούρσουλα Φον Ντε Λάϊεν να  κάθεται σε καναπέ..... Να είναι και  πάλι ευχαριστημένη που δεν την έβαλε να στέκεται όρθια, γιατί έτσι ο Ερντογάν αντιλαμβάνεται τα δικαιώματα της γυναίκας και έτσι δείχνει την παντελή έλλειψη σεβασμού της ΕΕ που τον ενισχύει οικονομικά με εκατομμύρια ευρώ για το μεταναστευτικό και όχι μόνο.

Το ερώτημα είναι πότε θα "ξυπνήσει" η ΕΕ για να καταλάβει τι εστί Τουρκία σήμερα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ