Ακάρ Ερντογάν
Ελληνοτουρκικά

Εμφύλιος στην τουρκική κυβέρνηση: "Παίρνει το κεφάλι" του Ακάρ ο Ερντογάν;

Η πρόσφατη στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στην περιοχή Γκάρα του βόρειου Ιράκ, της οποίας ηγείτο ο ΥΠΑΜ, Χουλουσί Ακάρ, απέτυχε και 13 άνδρες των ΤΕΔ κρατούμενοι από το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK) έχασαν τη ζωή τους. Η  κρατική παράδοση "θέλει" οι Διοικητές να αναλαμβάνουν την ευθύνη και τις συνέπειες για στρατιωτική επιχείρηση που θα κατέληγε σε αποτυχία, δήλωσε ο ερευνητής Salih Zeki Tombak στον Ahval.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Για τον Ακάρ, έχουν εμφανιστεί σημάδια ότι ίσως είναι αυτός που θα πληρώσει το φιάσκο της επιχείρησης Γκάρα του Β. Ιράκ. Χωρίς θαύμα, ο Akar θα χάσει το κεφάλι του», είπε ο Tombak.

Ο Τομπάκ, ο οποίος εκδιώχθηκε από την Τουρκική Στρατιωτική Ακαδημία για τις αριστερές απόψεις του, πιστεύει ότι αυτή η πολύ υποτιμημένη επιχείρηση εξελίχθηκε διαφορετικά και πέρα ​​από τον έλεγχο του Ακάρ.

Πριν ξεκινήσει η επιχείρηση Claw Eagle 2, ο Akar συναντήθηκε με την κεντρική κυβέρνηση του Ιράκ και την περιφερειακή κυβέρνηση του Κουρδιστάν (KRG) στο βόρειο Ιράκ. Οι επισκέψεις θεωρήθηκαν ως ένδειξη της σημασίας της επιχείρησης και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι θα δώσει «καλά νέα» την ημέρα που ξεκίνησε η επιχείρηση.

Ο χώρος διεξαγωγής της επιχείρησης ήταν βραχώδης με  βαθιές κοιλάδες, καθιστώντας δύσκολο για έναν συμβατικό στρατό να ενεργήσει. 

Στις 11 Φεβρουαρίου, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Αζερμπαϊτζάν, ο Άκαρ έκανε λόγο για την επιχείρηση, καθώς οι υπηρεσίες πληροφοριών ενημερώνονταν για τις προετοιμασίες του ΡΚΚ για επίθεση στην Τουρκία . Αργότερα αποκαλύφθηκε, μετά το θάνατο των 13 ανδρών, ότι η επιχείρηση είχε αρχικά ως στόχο να τους σώσει.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, η Τουρκία πραγματοποίησε έντονη αεροπορική επίθεση, ακολουθούμενη από αποστολή με ελικόπτερα μονάδων Ειδικών Δυνάμεων. «Γνωρίζουμε ότι ήταν  Ειδικές μονάδες έρευνας και διάσωσης  και τμήματα SAT με  ειδική εκπαίδευση  που στάλθηκαν εκεί και τις οποίες ο Akar ευχαρίστησε αργότερα», δήλωσε ο Tombak.

Η ένοπλη πτέρυγα του PKK, οι Λαϊκές Αμυντικές Δυνάμεις (HPG), αντέδρασε και οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν παράλληλα με μια άλλη αεροπορική επίθεση αργότερα. Η Τουρκία είπε ότι υπήρχαν τρία θύματα από την πλευρά του στρατού και περίπου 50 μαχητές από το  HPG.

Μετά την ανακάλυψη των θανάτων, η κάλυψη των φιλοκυβερνητικών μέσων ενημέρωσης επικεντρώθηκε στους άνδρες σχεδόν εξ ολοκλήρου, πρόσθεσε. Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Yaşar Güler έδωσε μια παρουσίαση στο κοινοβούλιο όπου παρουσίασε με λεπτομέρειες το  σχεδιασμό της επιχείρησης και μοντελοποίηση εδάφους. 

Το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και το ακροδεξιό σύμμαχό του Κόμμα Εθνικιστικών Κινήσεων (MHP), δεν έδωσαν ποτέ «τόσο μεγάλη σημασία» στη διάσωση του συλλαμβανόμενου προσωπικού, δήλωσε ο Τόμπακ. " Ειδικά εκείνοι που αιχμαλωτίζονται από το PKK, ο κανόνας του κράτους είναι να θεωρούνται ως αγνοούμενοι. Ως εκ τούτου, κανείς δεν ξεκινά διαπραγματεύσεις για ανταλλαγές ομήρων  "

«Κανένας στρατιώτης δεν επέστρεψε από το PKK μέσω μιας επιχείρησης», είπε ο Τόμπακ. «Όλοι οι στρατιώτες, οι αστυνομικοί και άλλοι όμηροι επέστρεψαν με πρωτοβουλία της κοινωνίας των πολιτών και των ατόμων».

Η Τουρκία αναφέρει ότι οι άνδρες εκτελέστηκαν σε συγκεκριμένο σημείο, ενώ το PKK αναφέρει ότι σκοτώθηκαν λόγω των αεροπορικών επιθέσεων.

«Είναι αδύνατο να γνωρίζουμε την ακριβή αλήθεια του θέματος, αλλά αν το κράτος ήθελε πραγματικά να σώσει τους 13 άντρες, δεν θα διεξήγαγε  την επιχείρηση έτσι όπως την έκαναν», είπε ο Τόμπακ. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ήταν μια επιχείρηση διάσωσης; Ο Τομπάκ δεν το πιστεύει. «Με τη διπλωματία, τη στρατιωτική προετοιμασία, το μέγεθος των επιτόπιων δυνάμεων, τον σχεδιασμό των μέσων μαζικής ενημέρωσης, τις εγχώριες πολιτικές επιπτώσεις, αυτό δεν μπορεί να είναι μια επιχείρηση μικρής κλίμακας», είπε.

Σύμφωνα με τον Τόμπακ, η Τουρκία θέλει να συνεχίσει τις δραστηριότητές της μέχρι την περιοχή Σίνγκαλ του Ιράκ (Σιντζάρ), που φιλοξενεί την κουρδική θρησκευτική μειονότητα των Γιαζίντι, και  να παραμένει στην περιοχή μετά την έξοδο του ΡΚΚ.

Εάν ο τουρκικός στρατός καταφέρει τους στόχους του πρίν  η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ εγκατασταθεί για τα καλά στην περιοχή, η Άγκυρα θα έχει  ένα πολύ ισχυρό ατού στις διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν, δήλωσε ο Τόμπακ.

Εάν η επιχείρηση ήταν επιτυχής, και η Τουρκία κατάφερνε να συλλάβει ένα ή περισσότερα υψηλόβαθμα μέλη του ΡΚΚ, όπως τον Μουράτ Καραϊλάν, ο οποίος επιβεβαιώθηκε ότι ήταν στην περιοχή από αναφορές πληροφοριών, ο Ερντογάν «θα μπορούσε να ανεβεί δημοσκοπικά πάρα πολύ», είπε ο Τόμπακ. «Στην πραγματικότητα  κανείς δεν ενδιαφερόταν πραγματικά για το αν οι όμηροι διασώθηκαν ή τουλάχιστον ήταν  ζωντανοί».

Το μόνο που έχει να δείξει η τουρκική κυβέρνηση για την επιχείρηση είναι περισσότερα από δώδεκα πτώματα, είπε. Μια τέτοια αποτυχία παρά τη μεγάλη κλίμακα δυνάμεων που έχουν αναπτυχθεί μπορεί να έχει ανοίξει το δρόμο για  την απώλεια της  φήμης των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Ωστόσο, η κυβέρνηση διαθέτει μια πολύ ισχυρή μηχανή προπαγάνδας», πρόσθεσε. Η εκστρατεία των μέσων ενημέρωσης έχει επικεντρωθεί στην δαιμονοποίηση της κουρδικής πολιτικής αντιπολίτευσης του ΗDP

Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι το θέμα για απομάκρυνσή του ΥΠΑΜ Ακάρ από την κυβέρνηση δεν έχει τελειώσει αλλά συντηρείται.  Ο Ακάρ δέχθηκε έντονη κριτική από τον ΥΠΕΣ Σοϊλού, ο οποίος συγκαταλέγεται μεταξύ των δελφίνων για την διαδοχή του Ερντογάν στο AKP, ο οποίος τον κατηγόρησε για την αποτυχία της  στρατιωτικής επιχείρησης.

Το θέμα πάντως επικαιροποιείται μετά τις  έντονες φήμες για ανασχηματισμό της κυβέρνησης Ερντογάν. Ωστόσο ο Ακάρ κρατάει δυνατά χαρτιά στα χέρια του που ίσως τον διασώσουν. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται η στάση του στην απόπειρα πραξικοπήματος το 2016, αλλά και η επιτυχία του να πείσει τον Γκιούλ, με τον οποίο είναι συμμαθητές , να μην κατεβεί ως  υποψήφιος για τις Προεδρικές εκλογές, ως αντίπαλος του Ερντογάν.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ