Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Τουρκικά «παιχνίδια» ανατολικά του 28ου παράλληλου -Η κίνηση της Άγκυρας που προβληματίζει

Δεν άντεξε και πολύ ο Τούρκος πρόεδρος να εμφανίζεται ως “καλός” σε Ελλάδα και Αίγυπτο (στο δικό του το μυαλό βέβαια) και ξεφούρνισε μέσω του Τούρκου υπουργού Ενέργειας, τα σχέδια του στην Αν.Μεσόγειο.  

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Φατίχ Ντόνμεζ, δήλωσε ότι το ερευνητικό πλοίο “Φατίχ” θα ξεκινήσει διερευνητική γεώτρηση στην περιοχή στόχου «Amasra-1» τον Απρίλιο.

«Το πλοίο Fatih προετοιμάζεται για την επόμενη αποστολή που θα είναι σε μια περιοχή που ονομάζουμε «Πεδίο αερίου Sakarya».

Εκεί θα κάνει την πρώτη του γεώτρηση τον Απρίλιο και αυτή θα είναι μια διερευνητική προσπάθεια να δούμε τι περιέχει ο βυθός”, τόνισε ο ίδιος.

Ο Dönmez είπε ότι “θα υλοποιηθούν σοβαρές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο όσον αφορά σεισμικές έρευνες, αλλά και εξερεύνηση στα κοιτάσματα”, μιλώντας σε εκπομπή του CNN Türk.

Εξήγησε δε, ότι “ενδέχεται να προκύψουν ακόμα και συγκρούσεις μεταξύ των χωρών αυτής της περιοχής για τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες. Όπως γνωρίζετε, η Αίγυπτος έχει ανακοινώσει τις τελευταίες εβδομάδες ότι θα αδειοδοτήσει μια νέα περιοχή για αναζήτηση υδρογοναθράκων. Έχουμε δει ότι το Κάιρο δεν έχει δηλώσει καμία περιοχή αδειών που ανήκει στην δική μας θαλάσσια δικαιοδοσία”, τόνισε ο ίδιος.

Ο Ερντογάν και οι κυβερνώντες αξιωματούχοι του ΑΚΡ προσπαθούν εναγωνίως να αναπτύξουν καλές σχέσεις με την Αίγυπτο για να μην αντιδράσει ο Αλ Σίσι στο τουρκικό σχέδιο "γεωτρήσεων" στην Αν. Μεσόγειο.

Οι Αιγύπτιοι δεν ενδίδουν αφού ξέρουν ότι οι Τούρκοι "βάζουν σε προσωρινή καταστολή" τη Μουσουλμανική Αδελφότητα και ευκαιρίας δοθείσης θα την επανενεργοποιήσουν για να εκδιώξουν τον σημερινό Αιγύπτιο πρόεδρο, σε βολικό για αυτούς χρονικό διάστημα.

Στόχος της Άγκυρας τώρα είναι η Ελλάδα και η Κύπρος, για αυτό και πρόσφατα ο σύμβουλος του Ερντογάν, Μεσούτ Χακκί Κασίν, δήλωσε πως ''ούτε οι ΗΠΑ ούτε άλλα κράτη μπορούν να σώσουν την Ελλάδα από την οργή της Τουρκίας!''

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πρόκειται για τουρκική προπαγάνδα που δείχνει ξεκάθαρα τα άνομα σχέδια της Τουρκίας το επόμενο διάστημα.

Πολλοί ειδικοί είναι σχεδόν, πεπεισμένοι ότι οι Τούρκοι θα επιχειρήσουν να ‘κάνουν γεώτρηση και σεισμικές έρευνες ανατολικά του 28ου Μεσημβινού, για να επιδιώξουν να δείξουν κυριαρχία στην περιοχή.

Το ίδιο ενδεχομένως να επιχειρήσουν και νοτίως της Κρήτης σε μια προσπάθεια να φέρουν πρωτίστως την Ελλάδα και δευτερευόντως την Αίγυπτο σε πάρα πολύ δύσκολη θέση.

Όλα τα τουρκικά ερευνητικά πλοία θα συνοδεύονται από στολίσκους τουρκικών πολεμικών πλοίων και υποβρυχίων, σε μια προσπάθεια να επιβληθεί η αποκαλούμενη “Γαλάζια Πατρίδα”.

Αυτή η κίνηση αν και άμεσα δεν θα έχει μεγάλα οικονομικά οφέλη θα δώσει ανάσες στον καταρρέοντα Τούρκο πρόεδρο, ο οποίος είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα επιδιώξει μια “νίκη” κατά των Ελλήνων, των Κυπρίων, αλλά και των Αιγυπτίων, για να σώσει την εξουσία του που κινδυνεύει από το χάος που βιώνει η Τουρκία στο εσωτερικό της.

Τότε θα κληθούν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις να σηκώσουν το βάρος των εξελίξεων στην Αν. Μεσόγειο, καθώς όταν έρθουν αυτές δεν θα μιλάμε πλέον για “διερευνητικές”, αλλά πιθανότατα για σύγκρουση με τους νεο-οθωμανούς.   

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ