Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Δημοσίευμα-"βόμβα": "Η Τουρκία σχεδίαζε να εισβάλει σε 131 νησιά και νησίδες του Αιγαίου"

Ένα δημοσίευμα-κόλαφος, που βγάζει στο φως τα ύπουλα σχέδια των Τούρκων, φιλοξενει η Nordic Monitor. Το άρθρο, υπογράφει ο Abdullah Bozkurt.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όπως αναφέρει το άρθρο, ο τουρκικός στρατός κατέγραψε σε λίστα 131 νησιά, νησίδες και βραχώδεις σχηματισμούς στο Αιγαίο Πέλαγος, το καθεστώς των οποίων αμφισβητείται από την Τουρκία και ετοίμασε σχέδια εισβολής κατά τη διάρκεια σύγκρουσης, σύμφωνα με απόρρητο έγγραφο.

Πριν λίγο καιρό, πρώτοι εδώ στο πενταπόσταγμα είχαμε αναλύσει σε άρθρο μας διεξοδικά τη διάταξη των Τουρκικών ΕΔ στα παράλια

Το μυστικό έγγραφο αποτελεί μια παρουσίαση του PowerPoint με 16 διαφάνειες. Περιελάμβανε έναν χάρτη με τις αμφισβητούμενες ( κατά την Τουρκία) τοποθεσίες. Η παρουσίαση φαίνεται να έχει προετοιμαστεί από τις Ακαδημίες Πολέμου και δεν έχει σφραγίδα ημερομηνίας.

Ήταν μέρος μιας μελέτης που επικεντρώθηκε στον συντονισμό μεταξύ των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων σε μια περίοδο κρίσης μεταξύ των δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ και των πιθανοτήτων εναντίον του καθενός σε μια σειρά ένοπλων διαφορών στο Αιγαίο και στον εναέριο χώρο. Η παρουσίαση μιλά για το πώς ο τουρκικός στρατός θα κινηθεί για να καταλάβει τα νησιά με την ανάπτυξη ειδικών δυνάμεων από τον αέρα και τη θάλασσα.

Το μυστικό έγγραφο βρέθηκε θαμμένο στα παραρτήματα ενός φακέλου υπόθεσης στη Σμύρνη. Ο εισαγγελέας Okan Bato φαίνεται να είναι αυτός που ενσωμάτωσε το μυστικό σχέδιο στο αρχείο αποδεικτικών στοιχείων όταν έπρεπε να κάνει μια σύντομη σημείωση και να το αφήσει σε ένα χρηματοκιβώτιο στο δικαστήριο. Τέτοια έγγραφα μπορούν να αναθεωρηθούν μόνο σε κλειστό δικαστήριο υπό την προεδρία ενός δικαστή. Το ίδιο έγγραφο κοινοποιήθηκε επίσης με έναν άλλο εισαγγελέα, τον Cihat İpekçi, στην Άγκυρα σε άλλη υπόθεση. Αυτός ο εισαγγελέας αγνόησε επίσης την ευαισθησία του εγγράφου.

Ποια είναι τα νησιά

Τα αμφισβητούμενα (κατά την Τουρκία) νησιά, νησίδες και βραχώδεις σχηματισμοί παρατίθενται ως εξής: τρεις τοποθεσίες στη Zurefa, 13 στην Koyun Adaları (Oινούσσες), 21 στην Hurşit (Φίμενα), 18 στην Nergiscik (Άρκη), 15 Keçi, 12 στην Gelemez, 2 στην Bulamaç (Φαρμακονήσι), 10 στην Sakarcılar, 11 στην Koçbaba, 2 στην Karaada (Στρογγύλη) και 24 τοποθεσίες γύρω από το νησί της Κρήτης.

Η μελέτη βασίστηκε σε διδάγματα που αντλήθηκαν από την κρίση των Ιμίων, η οποία έφερε την Τουρκία και την Ελλάδα στο χείλος του πολέμου το 1996. Υπογράμμισε ότι η κρίση κατέστησε σαφές ότι οι μικρότερες μονάδες δύναμης θα ήταν καθοριστικές για τις επιχειρήσεις στο μέλλον – όπως οι εντάσεις με την Ελλάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τόσο η Διοίκηση των Ειδικών Δυνάμεων, που ελέγχεται άμεσα από το Γενικό Επιτελείο, όσο και από την ελίτ μονάδα τουρκικού ναυτικού, Underwater Offense (Su Altı Taarruz ή SAT), θα κινητοποιηθούν χωριστά ή από κοινού από τη θάλασσα σε ταχύπλοα και στον αέρα μέσω βοηθητικών μηχανημάτων για τον έλεγχο των στοχοθετημένων νησιών.

Η ένταση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια με περισσότερη χαοτική στάση από την κυβέρνηση του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και των εθνικιστικών συμμάχων του, που συχνά οδηγείται από μια εγχώρια ατζέντα για να πάρει περισσότερες ψήφους ή να εκτρέψει την προσοχή του κοινού από τα εσωτερικά προβλήματα.

Η πολεμική συζήτηση και η στρατιωτική κινητοποίηση της κυβέρνησης του Ερντογάν στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο προκάλεσαν ανησυχίες για πιθανή στρατιωτική σύγκρουση που μπορεί να πυροδοτηθεί είτε κατά λάθος είτε εκ προθέσεως.

Οι δύο γείτονες διαφωνούν ήδη για τα όρια των χωρικών τους υδάτων και του εναέριου χώρου στο Αιγαίο, όπου τα ελληνικά νησιά παρατάσσονται κατά μήκος της δυτικής ακτής της Τουρκίας.  Οι δύο χώρες έχουν επίσης διαφορές σε μια σειρά άλλων θεμάτων, από τις γραμμές οριοθέτησης αποκλειστικών οικονομικών ζωνών (ΑΟΖ) έως τον εναέριο χώρο. Η Τουρκία διατηρεί επίσης στρατεύματα στο νησί της Κύπρου, όπου το βόρειο μέρος του νησιού του ελέγχεται από την Τουρκία από το 1974.

https://youtu.be/uzsPpNuCpvc

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Τουρκική διείσδυση στο Αιγαίο-Στα δικαστήρια Ροδίτης και Τούρκοι μέτοχοι ελληνικής ακτοπλοϊκής εταιρείας που έπαθε ζημιά 120.000 ευρώ

Οι ίδιοι Τούρκοι ήταν ταυτόχρονα και μέτοχοι σε ξενοδοχειακές μονάδες στην Ρόδο-Ο Φιντάν θέλει επιχειρηματικές...
Οπλικά συστήματα 0

Μετά τις Κορβέτες έρχεται ορυμαγδός οπλικών συστημάτων από την ΕΕ και για την Ελλάδα-Το Γαλλικό σχέδιο και ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων

Βρισκόμαστε πολύ κοντά σε ένα εξόχως σημαντικό γεγονός για την Ελλάδα, που είναι η  υλοποίηση του Γαλλικού σχεδίου, που...