Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

"Σεισμός" σε ΕΕ-ΝΑΤΟ: Ελλάδα-Γαλλία ενώνουν δυνάμεις - ''Βόμβα'' Παναγιωτόπουλου στη ''Le Figaro''

Ενώ η Ελλάδα φοβάται νέες εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο, ο Έλληνας υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος εξηγεί στη γαλλική εφημερίδα "Le Figaro" τη στρατηγική που αναμένεται να ακολουθήσει η Ελλάδα.

Ο υπουργός Άμυνας, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη συμφωνία για την απόκτηση των γαλλικών μαχητικών Rafale, στις νέες φρεγάτες που θέλει το πολεμικό ναυτικό μας αλλά και στην ενίσχυση σε εξοπλισμό και ανθρώπινο δυναμικό στις ελληνικές ΕΔ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επιπλέον, σχολίασε τη στάση που θα πρέπει να κρατήσει η Ευρώπη απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, αλλά τόνισε επίσης τη μεγάλη σημασία των συμμαχιών που έχει χτίσει η Ελλάδα για η διατήρηση της ασφάλειας στην περιοχή της Α. Μεσογείου, απέναντι στα επεκτατικά σχέδια του Ερντογάν.

Η Ελλάδα αυξάνει τις στρατιωτικές συνεργασίες εδώ και αρκετούς μήνες - με το Ισραήλ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Γαλλία. Σε ποια επείγουσα ανάγκη εμπίπτούν τα βήματα αυτά;

Νίκος ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οι πολλές προκλήσεις ασφάλειας που αντιμετωπίζει η Ανατολική Μεσόγειος μας αναγκάζουν να εντείνουμε τις στρατιωτικές συμμαχίες μας με χώρες που μοιράζονται τις ανησυχίες μας για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στη συγκεκριμένη περιοχή. Μεταξύ αυτών είναι η Γαλλία, το Ισραήλ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Αίγυπτος. Όλοι καταγγέλλουν την επιθετικότητα της Τουρκίας που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο προς δύο κράτη μέλη της ΕΕ (Ελλάδα & Κύπρο).

Όποτε υπάρχει μια εστία έντασης στην περιοχή - στη Λιβύη, τη Συρία, στη θαλάσσια ζώνη γύρω από την Κύπρο και πιο πρόσφατα στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ - η Τουρκία αναπτύσσει τη στρατιωτική της παρουσία, πολλαπλασιάζει τις μονομερείς ενέργειες και χρησιμοποιεί μια πολεμική ρητορική που κρύβει ένα πραγματικό επεκτατικό και ρεβιζιονιστικό σχέδιο. Ως αποτέλεσμα, αυτή η συμπεριφορά υπονομεύει και τη συνοχή του ΝΑΤΟ.

Ποιος ήταν ο στόχος της «Skyros-21», της κοινής αεροπορικής άσκησης που διοργανώθηκε τον Φεβρουάριο με τη Γαλλική Πολεμική Αεροπορία κοντά στην Αθήνα;

Πέρα από την τεχνική της επιτυχία, ήταν μια ευκαιρία για την Ελλάδα και τη Γαλλία να έρθουν ακόμη πιο κοντά και να στείλουν ένα ισχυρό και σαφές μήνυμα για την αποτρεπτική μας δύναμη. Πρόσφατα είχα την ευχαρίστηση να καλωσορίσω την Γαλλίδα εθνικής Άμυνας, Florence Parly, στην Αθήνα για να ολοκληρωθεί η απόκτηση δεκαοκτώ μαχητικών Rafale. Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα στη διμερή αμυντική συνεργασία μας, αλλά ακόμη περισσότερο, η επιλογή των Rafale καταδεικνύει τη στρατηγική φύση των γαλλο-ελληνικών σχέσεων και τη στήριξη της Γαλλίας προς την Ελλάδα ενόψει των απειλών που την στοχοποιούν.

Η Γαλλία είναι για εμάς περισσότερο από φίλος και σύμμαχος: είναι μια ευρωπαϊκή δύναμη που κατανοεί τις προκλήσεις ασφαλείας στη Μεσόγειο. 

Η Ελλάδα θα ανανεώσει επίσης τον εξοπλισμό, τις φρεγάτες της και θα αυξήσει τη στρατιωτική θητεία σε ένα έτος;

Ναι, η απόκτηση νέων φρεγατών και η επιλογή νέων σύγχρονων στρατιωτικών τυφεκίων - με τη συμμετοχή της εθνικής αμυντικής βιομηχανίας - αποτελούν μέρος της συνολικής ενίσχυσης των ενόπλων δυνάμεών μας. Όχι μόνο σε υλικούς πόρους, αλλά και μέσω της αύξησης του προσωπικού. Συγκεκριμένα, θα προσλαμβάνουμε επαγγελματίες οπλίτες και θα επεκτείνουμε την είσοδο σε στρατιωτικές σχολές. Σε πέντε χρόνια από τώρα, οι ένοπλες δυνάμεις θα έχουν ενισχυθεί με περίπου δεκαπέντε χιλιάδες προσωπικό. Ανακοινώσαμε επίσης την επέκταση της στρατιωτικής θητείας (από εννέα σε δώδεκα μήνες) για την ενίσχυση των μονάδων που τοποθετούνται κυρίως στα σύνορα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι περιμένει η Ελλάδα από την ΕΕ εναντίον της Τουρκίας του Ερντογάν;

Ξέρετε, όταν ένα κράτος μέλος της ΕΕ όπως η Ελλάδα αντιμετωπίζει στρατιωτική απειλή από μια τρίτη χώρα, δεν περιμένω απλώς λεκτικές εκφράσεις κατανόησης και υποστήριξης από τους ευρωπαίους εταίρους μας. Ακόμα κι αν, προσωπικά, δεν βλέπω την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία ως αυτοσκοπό, η άσκηση τέτοιων απειλών θα μπορούσε να αποτελέσει ισχυρό μοχλό για τον περιορισμό της επιθετικής συμπεριφοράς της.

Τώρα είναι η ώρα για την Ευρώπη να δείξει ισχυρή αποφασιστικότητα. Εκτιμώ τον διαμεσολαβητικό ρόλο που ανέλαβε η Γερμανία, αλλά η Γαλλία είναι για εμάς περισσότερο από φίλος και σύμμαχος: είναι μια ευρωπαϊκή δύναμη που κατανοεί τις προκλήσεις ασφάλειας στη Μεσόγειο και έχει την απαραίτητη δύναμη να συμβάλει στην ειρήνη και τη σταθερότητα σε αυτήν την περιοχή.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμικό Ναυτικό 0

Ραγδαίες εξελίξεις στο ΠΝ, πάμε και για 4η φρεγάτα Belh@rra, και νέα υποβρύχια στο τέλος της δεκαετίας ενώ οι 3 από τις 4 φρεγάτες θα έχουν και πυραύλους SCALP

«Ως πρώτο στόχο στο συγκεκριμένο πρόγραμμα να αυξήσουμε από 12 σε 15% το ποσοστό της ελληνικής συμμετοχής»